Gå till innehåll

90-talist: Så höjer du din framtida lön – här är tre bästa tipsen

Vilka är dina mål för livet efter karriären? Kanske känns det avläsget, och det innebär att du har gott om tid att påverka! Här ger vår pensionsekonom Mattias Munter sina bästa pensionstips för dig som är född på 90-talet, så att du kan ge din framtid de bästa förutsättningarna. Dessutom berättar han vilket som är det viktigaste pensionsbeslutet som du kan ta just nu.

Som 90-talist är du kanske mitt uppe i universitetsstudier eller i början av karriären med många år kvar att jobba. Du har kanske redan börjat få tjänstepension genom din arbetsgivare. Grymt bra i så fall! Här ger vår pensionsekonom sina bästa tips till dig:

1. Kom igång med karriären 

Det kan kännas avlägset att tänka på pensionen när man är så ung. Det viktigaste pensionsbeslutet du kan ta är när du på allvar börjar arbeta och bygga den framtida pensionen. 

En bra utbildning är en bra förutsättning för karriären och samtidigt bra för pensionen. Men tar du din universitetsexamen sent kan det innebära ett större behov av eget sparande under karriären för att få den pension du vill ha. 

2. Se till att ha tjänstepension

Säkerställ att du har tjänstepension! Det är det viktigaste för att trygga lönen efter karriären. Den allmänna pensionen kommer inte att ge ens hälften av lönen när du går i pension så tjänstepensionen blir avgörande för att pensionen ska gå att leva på. 

Om du driver eget måste du spara mer på egen hand för att säkra pensionen. Tjänste­pensionen handlar om stora belopp över tid så se till att ta höjd för detta i din affärsidé.

3. Starta ett eget sparande

Utöver tjänstepensionen behöver du ett eget långsiktigt sparande. Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar! Att försöka spara det som blir över varje månad brukar inte fungera lika bra. Även ett mindre sparande kan göra stor skillnad på sikt. 

Ett annat tips är att öronmärka en del av månadssparandet till pensionen. Idag finns inte någon särskild sparform för just pensionen, ett bra tips är att välja en särskild kapitalförsäkring. Då blandar du inte ihop pensionssparandet med annat sparande som ska gå till skidresan eller sommarsemestern 

Kör hårt i karriären och se till att komma igång med ett långsiktigt sparande så tidigt som möjligt. 

På så sätt kan du se ljust på din pensionsframtid!

3 snabba tips till dig som är 90-talist

  1. Kom igång med karriären. 
  2. Se till att ha tjänstepension.  
  3. Starta ett eget sparande. 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Hur vill du ha det i framtiden? Räkna på din pension – få koll snabbt

Med vår pensionskalkylator, som tar hänsyn till hela din pension, får du snabbt förslag på hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Testa vår pensionskalkylator!

Andra läser om

Se fler nyheter