Gå till innehåll

Frågor & svar

De vanligaste frågorna

Inloggning – hur laddar jag ner och installerar Mobilt BankID?

Att hämta Mobilt BankID är enkelt, och du kan använda det för inloggning både på dator och mobiltelefon.

Tips! Använd både en dator och din mobil vid nedladdning av Mobilt BankID, så kan du enkelt följa instruktionerna för nedladdning på dataskärmen samtidigt som du installerar ditt Mobila BankID på din mobil. Självklart kan du installera Mobila BankID enbart med mobilen.

Du behöver ha följande uppgifter för identifiering redo:

 • Ditt personnummer
 • PIN-kod (som du fick när du blev kund hos oss)
 • Engångskoder (som du får via sms eller brev) (kodkort används enbart vid inloggning, inte nedladdning)

Ladda ner Mobilt BankID här 

Så här går det till:

 1. Legitimera dig med person­nummer, pinkod och engångskod
 2. Godkänn villkoren för BankID, klicka på Gå vidare
 3. Du skickas nu vidare till BankID:s webbsida där du hämtar ditt Mobila BankID i två steg
 4. Följ instruktionen för att hämta Mobilt BankID som du ser i din webbläsare

Färdig! Installationen är klar och du kan nu logga in med ditt Mobila BankID.

Installationsproblem? Teknisk support för BankID: support.bankid.com/ eller 0771-41 42 44

Inloggning – det fungerar inte att logga in?
Har du problem med BankID?

Gå till test.bankid.com för att testa ditt BankID och få hjälp med vanliga problem.

Har du rätt inställningar i din webbläsare? 
 • Uppdatera säkerhetsinställningar
 • Kontrollera att du accepterar cookies och javascript
 • Aktivera skript

Hur du gör kan variera mellan olika webbläsare: Inställningar i Internet ExplorerInställningar i FirefoxInställningar i Safari

Om du behöver mer hjälp

Teknisk support för BankID: support.bankid.com/ eller 0771-41 42 44

Teknisk support för certifikat: gå till kontaktsidan och välj ärende i rullisten under rubriken mejla oss.

Inloggning – hjälp mig med PIN-kod och engångskoder?
Pinkod 

Den personliga pin-koden består av 4 siffror och den skickas till dig i ett rekommenderat brev till din folkbokföringsadress när du blir kund hos oss. Vid första användning uppmanas du att byta den till 4 siffror som du väljer själv. Har du glömt din personliga pinkod kan du ringa kundservice på 0771-55 55 00 för att beställa en ny. 

Pinkoden används när du:
 • Ringer telefonbanken och kundservice
 • Hämtar ett BankID, mobilt BankID eller ett certifikat
 • Loggar in med certifikat
Engångskoder

Engångskoderna består av 6 tecken som du kan få på sms eller på ett kodkort. Väljer du att få koden via sms får du den snabbast. Vi skickar koden till det mobilnummer som finns angivet i våra system (om vi inte har ditt mobilnummer får du ett felmeddelande). Du kan enkelt ringa vår kundservice 0771-55 55 00 och be dem lägga in ditt mobilnummer. Sms-koden är giltig i 15 minuter från det att du beställt den.

Väljer du att få din engångskod via brev skickar vi koden med ordinarie postgång till din folkbokföringsadress (koden är då giltig i 7 dagar från utskicksdatum).

Engångskoder används när du:
 • Hämtar ett BankID, mobilt BankID eller ett certifikat
 • Loggar in med BankID eller certifikat
Mobilbanken – hur laddar jag ner den?

Du hittar appen i App Store för iPhone, Google Play för Android och Windows Phone Store för Windows Phone. Kontrollera att det står Skandiabanken AB som "developer name" i Google Play. När du laddat hem appen kan du logga in med Mobilt BankID. 

Bolån – vad får jag för ränta?

Vi är öppna med räntor och rabatter och du kan räkna ut räntan på ditt bostadslån här på webben. Hos oss behöver du alltså inte förhandla om räntan utan kan lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

Du kan själv påverka din ränta genom att välja vilka tjänster och produkter du vill ha hos oss. Du får bättre ränta om du samlar din vardagsekonomi och ditt sparande hos oss. Lånebelopp och belåningsgrad påverkar också vilken ränta du får.

De produkter och tjänster som påverkar din ränta är:

 • Vardagspaket
 • Sparkapital
 • Månadssparande
 • Lånebelopp
 • Belåningsgrad (lånebelopp i förhållande till marknadsvärde på bostaden)

I vårt räkneverktyg får du rätt ränta på ditt bolån direkt (förutsatt att uppgifterna du angett är desamma som vid utbetalningstillfället). Testa!

Bolån – var kan jag se min bolåneränta och bolånerabatt?

Via internetbanken. Logga in och välj fliken Lån och sedan väljer du ditt bolånenummer. Där ser du din aktuella ränta och rabatt. Logga in

Bolån – när får jag ta del av eventuella räntesänkningar?

Din ränta ändras vid lånets villkorsändring som sker vid bindningstidens slut. Har du ett bolån bundet på 3 månader sker villkorsändringen var tredje månad. Logga in på internetbanken och klicka på fliken Lån så ser du vilket datum ditt lån har villkorsändring nästa gång.

Investeringssparkonto – jag är osäker på om det passar mig?

Ett investeringssparkonto (ISK) passar bäst för dig som placerar ganska aktivt, och som vill ha ett enkelt och smidigt sparande utan deklarationskrångel. Du betalar en årlig schablonskatt på kapitalet* istället för att skatta på vinsten varje gång du säljer ett värdepapper, och du behöver inte betala skatt på räntor, utdelningar och annan avkastning på kontot. Du behöver inte heller redovisa vinster och förluster i din deklaration. Kontot kostar ingenting att öppna och du kan ta ut pengarna när du vill. Öppna Investeringssparkonto 

Tänk på: Eftersom du betalar skatt varje år oavsett om dina värdepapper går upp eller ner är det bra om du är en ganska aktiv placerare, så att inte din värdeökning äts upp av schablonskatten. Eftersom schablonskatten sätts utifrån statslåneräntan (nivån bestäms av statslåneräntan i november året före beskattningsåret, och skatten är 30 % på statslåneräntan) så bör din avkastning överstiga statslåneräntan för att kontot ska vara fördelaktigt för dig.
Sparar du i värdepapper med väldigt låg risk, till exempel räntefonder som oftast har låg avkastning, är ISK troligen inte det bästa alternativet. Då kan det vara bättre att ha en vanlig värdepappersdepå, där du betalar skatt på vinsten vid försäljning och kan dra av eventuella förluster i deklarationen. Har du en värdepappersdepå hos oss så hjälper vi dig med en årssammanställning och en färdigifylld K4 som finns att ladda ner i internetbanken.

*Du kan läsa mer om hur kapitalunderlaget för ISK beräknas i produktvillkoren.

Kreditkort – vad kostar det att använda krediten?

De räntefria dagarna kostar det ingenting att utnyttja krediten. Du kan få upp till 60 dagars räntefri kredit. När den räntefria perioden är slut skulle det kosta cirka 47 kr i månaden för 5 000 kr.

Kreditkort – hur gör jag för att börja tjäna EuroBonus-poäng?
 • Du behöver vara bankkund med Vardagspaketet hos oss
 • Bli SAS EuroBonus-medlem
 • Anslut ditt EuroBonus medlemsnummer hos Skandia

Vi har valt att säga upp samarbetet med SAS Eurobonus i dess nuvarande form. Villkoren för hur du tjänar EuroBonus-poäng hos oss gäller således endast t o m den 31 mars 2017.