Gå till innehåll
Person målar vägg

Utöka ditt bolån

Funderar du på att renovera eller bygga ut din bostad? Att låna på bostaden är ofta ett bra alternativ. Minsta lånebelopp är 25 000 kr, vilket gör att du kan låna även till mindre renoveringar.

Ansök om att utöka bolån

Viktigt när du höjer ditt bolån

Det finns saker du behöver tänka på innan du bestämmer dig för att utöka ditt bolån. Det kan till exempel innebära avgifter och högre amortering. Vi behöver också ha en ny värdering av din bostad. Läs våra tre tips innan du ansöker om utökning.

 • Vi tar inte ut några avgifter för utökning av bolån. Men om lånet är på en villa kan du behöva nytt pantbrev för att kunna utöka ditt bolån, vilket innebär en avgift.

  Du behöver ett nytt pantbrev om de pantbrev som finns inte täcker hela det nya lånebeloppet. Avgiften för pantbrev är lätt att glömma, men kan vara betydande för dig som husägare.

 • En utökning kan också göra att du behöver amortera mer enligt amorteringskravet. Om du tagit ditt befintliga bolån före juni 2016 behöver du tänka på att de nya amorteringskraven kommer att gälla för det nya, utökade bolånet.

 • Bostaden kan ha ökat eller minskat i värde sedan du köpte den. När du ansöker om utökning av bolånet gör vi en så kallad datavärdering av din bostad som ger oss ett statistiskt värde. I vissa fall kan du behöva komplettera din ansökan med en mäklarvärdering om beloppet överskrider 85 % i belåningsgrad, eller om datavärderingen anses vara för osäker.

  Tänk på att värderingen kan vara max 3 månader gammal och måste vara utförd av en registrerad fastighetsmäklare och bekostas av dig.

Så ansöker du om att utöka bolånet

 1. Identifiera dig med BankID – uppgifter om ditt befintliga lån fylls i automatiskt
 2. Välj "Utöka mitt bolån"
 3. Fyll i och skicka in ansökan digitalt
Ansök om att utöka bolån

Du behöver ha ditt bolån hos oss när du ansöker om en utökning – vi utökar alltså inte bolån du har i andra banker. Däremot kan du flytta ditt bolån till oss och samtidigt utöka det.

Vanliga frågor och svar om att utöka bolån

 • Ja, du kan ansöka om att utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 85 %. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kr. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.

  För att ansöka om en utökning gör du en ansökan om bolån och väljer ”utöka mitt bolån”.

 • När du ansöker om att göra en utökning av ditt bolån finns det två sätt att värdera din bostad. Antingen utgår vi från den datavärdering som automatiskt tas när du gör en ansökan, eller så beställer du en värdering av en mäklare som vi har godkänt. Vi meddelar dig i det fall ansökan behöver kompletteras med en mäklarvärdering.

  Vår datavärdering baseras på fakta om bostaden och områdets försäljningsstatistik den senaste tiden. Tänk på att vår värdering kan komma att skilja sig från den du själv låter genomföra av en mäklare, som tar faktorer som läge, skick och utsikt i beaktning.

 • Belåningsvärde är det värde du högst kan belåna din bostad till.

  Så här räknar du ut det:

  Bostadens värde: 5 000 000 kr

  Maximal belåningsgrad: 85 %

  5 000 000 * 85 % = 4 250 000 kr

  Befintliga bolån: 3 600 000 kr

  4 250 000 kr - 3 600 000 kr = 650 000 kr som är vad du maximalt kan ansöka om i utökning.

  Läs mer om belåningsgrad

Alla frågor och svar