Gå till innehåll
Kvinna bär på en stor mängd arbetsmaterial

Spara i aktier

Lär dig om aktiesparande och börja handla med aktier. Vi ger dig 5 tips på hur du ska tänka när du sparar i aktier.

Köp aktier direkt

Tänk på! Investeringar innebär en risk. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Läs mer här

Så köper du aktier


Konto för aktiesparande

För att kunna handla med aktier behöver du ett lämpligt konto eller depå.

Överför pengar

Innan du kan börja handla behöver du föra över pengar till ditt aktiekonto. Du kan överföra från ett konto i Skandia eller från annan bank. Här kan du även lägga in en stående överföring.

Handla med aktier

Nu kan du handla med aktier! Välj aktier från listan eller klicka på sökrutan och sök på den aktie du vill köpa. Klicka sedan på Köp och lägg din order. När den gått igenom ser du dina aktier på ditt konto.

5 saker att tänka på när du köper aktier


Fyra timglas i olika storlekar

1. Välj strategi

Sätt en investeringsstrategi! Den skapar grunden till dina investeringsbeslut. Sparar du långsiktigt och regelbundet slipper du tänka på att tajma börsen. På lång sikt har börsen varit en väldigt bra sparform, men det kommer perioder när börsen är skakig.

Person flyttar kulor från en skål till en annan

2. Köp inte allt på en gång

Genom att sprida ut dina köp minskar du risken att få ett för högt pris på dina aktier. Månadsspara hellre än att stortsatsa direkt.

Ägg i en korg

3. Sprid risken

Minimera risken när du sparar i aktier genom att äga flera olika så lägger du inte alla ägg i samma korg. Äger du bara en aktie är ditt sparkapital helt beroende av just det företagets framgång eller fall. En bra grundregel är att inte ha mer än 25 procent av sitt sparande i ett och samma företag.

Biljardtriangel med biljardklot

4. Sätt spelreglerna

Du bör även sprida dina innehav i olika företag och på olika marknader. På så sätt sprider du risken ytterligare – eftersom börsen brukar gå bra i olika länder vid olika tidpunkter och eftersom det går upp och ner för olika branscher över tid. En bra grundregel är att ha åtminstone 10 bolag i sin portfölj.

Hand håller i mobil

5. Håll dig uppdaterad om företaget

Har du hittat ett företag du vill köpa aktier i? Se över hur det företaget skiljer sig från sina konkurrenter och hur det har gått för dem historiskt. Sedan gäller det att du håller dig uppdaterad om bolagen du investerat i – plötsliga nyheter kan förändra utsikterna och göra att du behöver agera. Se till att hålla dig informerad!

Har du inget konto hos oss än?

Bokstäverna ISK

Investerings­sparkonto

Passar dig som vill ha friheten att spara aktivt i vårt största utbud av aktier och kvalitets­granskade fonder.

  • 0 kr att öppna på webben
  • Stort utbud av aktier och fonder
  • Enkelt att sätta in och ta ut pengar
Kvinna med blombukett

Värdepappers­depå

Passar dig som vill spara i aktier och fonder. Du betalar inte en årlig skatt utan skattar endast för vinster.

  • 0 kr att öppna på webben
  • Stort utbud av aktier och fonder
  • Du kan kvitta vinster och förluster

Morgonrapporten ­– den senaste informationen varje dag

Håll dig uppdaterad med vår morgonrapport där du dagligen får utskick om marknadshändelser och aktuella nyintroduktioner. Helt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Insättningsgaranti

Likvida medel på Investeringssparkonto (ISK) och Värdepappersdepå omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer hos Riksgälden.

Investerarskydd

För finansiella instrument i Investeringssparkonto (ISK) och Värdepappersdepå gäller det statliga investerarskyddet vilket ger ersättning för förlorade tillgångar upp till 250 000 kronor per kund och institut i händelse av konkurs. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som mottagits med redovisningsskyldighet. En investerare som vill ha ersättning enligt det statliga investerarskyddet ska framställa sitt krav till garantimyndigheten senast ett år från dagen för konkursbeslutet. Garantimyndigheten ska betala ut ersättning till en investerare snarast möjligt men senast två veckor efter det att ersättningen slutligt har fastställts. Läs mer hos Riksgälden.

Priser och courtage

Minsta courtage från 8 kr. Se vår prislista och courtage för våra depåer.

Se priser

Flytta värdepapper till oss

När du flyttar aktier till ISK-konto eller depå måste du deklarera flytten som om en försäljning skett och betala skatt på eventuell vinst, om inte aktierna flyttas från ett annat ISK.

 

Skicka blanketten portofritt till:

Frisvar
Skandia Dokumenthantering
R813 
110 00 Stockholm 

Bästa orderutförande

Läs rapporter och sammanfattningar för bästa orderutförande som vi publicerar årligen.

Till rapporterna