Gå till innehåll

Våra bolåneräntor

 • Bolåneränta ner till 1,09 % (effektiv ränta 1,10 %)
 • Bolånerabatt till dig med tjänstepension
 • Utan förhandling
Räkna på din ränta

Så kan du sänka din bolåneränta utan att pruta

Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla räntan. I stället påverkas den av storleken på lånet, värdet på bostaden och ditt sparande hos oss. Här är våra två bästa tips på hur du kan sänka din bolåneränta.

 • Om du har tjänstepension hos oss eller kan flytta tjänstepension till oss kan du sänka din bolåneränta rejält.

 • Storleken på ditt samlade privata sparande avgör vilken boränta du får. Både dina och din medsökandes tillgångar räknas. Det är enklare än du tror att samla sparande.

Frågor om bolån?

kontakta oss 0771-52 50 00

Vi ger inga personliga råd, men vi svarar gärna på dina andra frågor om bolån 8–24, alla dagar i veckan.

Chatta med oss 8–21
Öppnar nytt fönster

Snittränta bolån

Snitträntan är ett genomsnitt av alla nya bolån under aktuell månad samt befintliga bolån som under månaden fått sina villkor förändrade t.ex. genom förändrad rabatt, ny ränta eller bindningstid. I tabellen kan du också se den genomsnittliga ränterabatten på våra bolån.

Snittränta augusti 2018

     
BindningstidSnitträntaSnittrabatt
3 mån 1,46 % - 0,54 %
1 år 1,43 % - 0,57 %
2 år 1,40 % - 0,65 %
3 år 1,38 %  - 0,71 %
5 år 1,79 % - 0,70 %
Historiska snitträntor

Nyhet! Rabatt på bolån för dig med tjänstepension

Nu ger vi dig med tjänstepension hos oss rabatt på bolån. Ränta ner till 1,09 %*. Se hur mycket du kan sänka din bolåneränta.

Räkna på din ränta >

 • Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 

Listränta bolån

Ränta för villa, fritidshus och bostadsrätt. Räntorna gäller fr.o.m. 2016-12-27. Effektiv ränta är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året inklusive avgifter. Den effektiva räntan är baserad på ett bostadspris på 3 000 000 kr och egen insats på 15 %, lånebelopp 2 550 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Skandia tillämpar inga uppläggningsavgifter.

BindningstidOrd. räntaOrd. ränta  
effektiv ränta
3 mån 2,00 %  2,02 %
1 år 2,00 %  2,02 %
2 år 2,05 %  2,07 %
3 år 2,09 %   2,11 %
5 år 2,49 %   2,52 %

Se vilken rabatt du kan få

Hos oss behöver du inte förhandla om din bolåneränta. Vilken rabatt du får baseras bland annat på bolånets storlek, din belåningsgrad, om du har eller flyttar tjänstepension till oss och hur stort privat sparande du har hos oss.

Du behöver inte heller oroa dig för att din bolånerabatt ska försvinna efter en tid. När det är dags för omprövning får du automatiskt fortsatt rabatt utan att du behöver förhandla eller ringa och påminna oss, under förutsättning att du har kvar sparandet som är grunden till din rabatt. 

Så här ser vår rabattmodell ut:

Beroende på lånebelopp och belåningsgrad, upp till -0,64
Om du och ev. medsökande har tjänstepension hos oss, upp till -0,20
Om du sparar 1–3 miljoner kr hos oss, upp till -0,05
Om du sparar 3 miljoner kr eller mer hos oss, upp till -0,20
Maximal rabatt -0,91

Räkna på vilken rabatt just du kan få

Övriga priser

Uppläggningsavgift 0 kr
Aviseringsavgift vid autogiro  0 kr
Påminnelseavgift   60 kr
Inkassoavgift  180 kr
Dröjsmålsränta  + 5,00 %

Dröjsmålsräntan beräknas på den för krediten gällande räntesats med tillägg om 5 %.

Bunden eller rörlig ränta?

 • De bindningstider du kan välja mellan är 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år och 5 år
 • Om du vill kan du dela upp ditt bolån och välja olika bindningstider för de olika delarna
 • Bolån är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten – genom att sprida risken och välja olika bindningstider får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.
 • Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad (så kallad ränteskillnadsersättning).

Bostadslånet är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten och därför är det bra att lägga upp ditt bolån på ett sätt som passar din ekonomi. På Skandia kan du dela upp dina lån och välja olika räntevillkor för de olika delarna. Då kan du binda en del av bolånen till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig. 


 • Fördelen med att dela upp lånet i flera delar är att du minskar risken för att oförberett drabbas av höjda boendekostnader om räntorna plötsligt stiger. Ju mindre marginaler du har i ekonomin desto viktigare är det att ha överblick och kontroll. Genom att sprida risken får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.

  Exempel för bolån på 1 000 000 kr

  • 250 000 kr fast ränta 5 år
  • 250 000 kr fast ränta 2 år
  • 500 000 rörlig ränta 3-månader

  Värt att veta är att du faktiskt alltid binder din ränta – även den rörliga räntan binder du, om än bara i 3-månadersperioder. När bindningstiden är slut går din ränta automatiskt över till en ny 3-månadersperiod. Även bundna räntor (1–5 år) läggs om till 3-månadersränta vid bindningstidens slut, om du inte väljer att binda om lånet.

  De senaste åren har den rörliga 3-månadersräntan varit lägre än ränta med 2, 3 och 5 års bindningstid. Därför har många valt att inte binda hela bolånet. När du planerar för om du ska binda lånet eller inte – tänk på att det vid bindningstider på 1–5 år kan uppstå en s.k. ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet i förtid.

Exempel – vad kostar ett bostadslån?

* Detta är ett räkneexempel på vårt bolån där vi använt snitträntan för augusti 2018 för lån med 3 månaders bindningstid som exempelränta. 

** Inklusive amortering på 4 250 kr

Bostadens pris 3 000 000 kr
Lånebelopp, 85 % av priset 2 550 000 kr
Insats, 15 % av priset 450 000 kr
Åter­betalningstid 50 år
Antal avbetalningar (vid månads­­betalning) 600
Avgifter vid autogiro 0 kr
Ränta* (effektiv ränta) 1,46 %  (1,47 %)
Totalt belopp att betala*
Före skatte­reduktion på räntan 3 482 302 kr
Med 30% skatte­reduktion på räntan 3 202 611 kr
Första månads­­betalningen  7 353 kr **

Frågor och svar  om bolåneräntor

 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med våra räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten så att du själv kan räkna ut räntan på ditt bostadslån.

  Hos oss slipper du att förhandla och omförhandla räntan. Det gör att du kan lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma. I stället påverkas räntan av storleken på lånet, värdet på bostaden och vilket sparande du och eventuell medsökande har.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du eller ev. medsökande har tjänstepension hos oss eller flyttar tjänstepension till oss. 

  Du kan också påverka din ränta genom att samla ditt och eventuell medlåntagares privata sparande hos oss.

  Om du vill veta exakt vilken rabatt du kan få kan du räkna på räntan i vår bolånekalkyl.

 • Vår listränta, dvs räntan före rabatt, påverkas framför allt av av vår kostnad för att låna upp pengar. Den är i sin tur beroende av marknadsräntorna som rör sig upp eller ner varje dag. Priserna på bolån ändras dock inte på daglig basis utan sätts på längre sikt och enligt den trend som vi ser på räntemarknaden.

  Räntan på ditt bolån påverkas av vår kostnad för att låna upp pengar och kostnader relaterade till de krav som myndigheterna ställer på Skandiabanken för att vi ska få bedriva bankverksamhet. Den påverkas också av våra administrativa kostnader, samt av den premie vi tar ut för risken för att det ska uppstå kreditförluster.

  Den ränta du får som kund hos Skandiabanken utgår ifrån listpriset och sedan dras en eventuell rabatt av, baserad på belåningsgrad, lånebelopp, din riskprofil och dina övriga affärer med Skandia.

 • Snittränta är den verkliga räntan på nya bolån som tecknats under en viss period, i genomsnitt.

 • Rörlig ränta är ränta som kan gå både upp och ner och som anpassas efter marknadsräntorna. Som hos de flesta andra banker kan du inte få en helt rörlig ränta hos oss utan den kortaste bindningstiden är 3 månader. 

 • Bunden ränta eller fast ränta som det också kallas är ränta på ett bolån som är bundet under en viss period, t ex 1 år eller 5 år. Har du fast ränta betalar du samma ränta oavsett om listräntan går upp eller ner. 

 • Den effektiva räntan är ränta inklusive avgifter. Hos oss på Skandia behöver du ju inte betala några uppläggningsavgifter eller andra dyra extrakostnader, så varför skiljer sig räntan från den effektiva räntan? Jo, det beror på att räntan baseras på årsräntan, men den betalas fortfarande månadsvis. Den effektiva räntan är alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året.

 • Verklig ränta är räntan efter rabatt, det vill säga den ränta som du faktiskt betalar.

 • Ränteskillnadsersättning är en avgift du kan få betala om du väljer att lösa ett bundet lån i förtid.

 • Du kan välja en lånetid på 10–50 år och du kan binda räntan på bolånet på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. Du kan också välja olika bindningstid för olika delar av lånet. 

  Tänk på att om du binder räntan och vill lösa lånet i förtid kan det uppstå en kostnad, så kallad ränteskillnadsersättning.

  Läs mer på vår sida om bolåneräntor

 • Bolån är ofta en stor utgift i hushållsbudgeten och därför är det bra att lägga upp ditt bolån på ett sätt som passar din ekonomi. På Skandia kan du dela upp dina lån och välja olika räntevillkor för de olika delarna. Då kan du binda en del av bolånen till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig.

  Fördelen med att dela upp lånet i flera delar är att du minskar risken för att oförberett drabbas av höjda boendekostnader om räntorna plötsligt stiger. Ju mindre marginaler du har i ekonomin desto viktigare är det att ha överblick och kontroll. Genom att sprida risken får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor.

  Exempel för bolån på 1 000 000 kr

  • 250 000 kr fast ränta 5 år
  • 250 000 kr fast ränta 2 år
  • 500 000 rörlig ränta 3-månader

  Värt att veta är att du faktiskt alltid binder din ränta – även den rörliga räntan binder du, om än bara i 3-månadersperioder. När bindningstiden är slut går din ränta automatiskt över till en ny 3-månadersperiod. Även bundna räntor (1–5 år) läggs om till 3-månadersränta vid bindningstidens slut.

  De senaste åren har den rörliga 3-månadersräntan varit lägre än ränta med 2, 3 och 5 års bindningstid. Därför har många valt att inte binda hela bolånet. När du planerar för om du ska binda lånet eller inte – tänk på att det vid bindningstider på 1–5 år kan uppstå en s.k. ränteskillnadsersättning om du behöver lösa lånet i förtid.

 • De pengar som vi lånar ut i form av bolån kommer framför allt från två håll: inlåning från allmänheten och upplåning på kapitalmarknaden genom så kallade säkerställda obligationer. Inlåningen från allmänheten är pengar som våra kunder har satt in på konton i Skandiabanken, och de säkerställda obligationerna är obligationer som emitteras av Skandiabanken och som investerare köper i utbyte mot en ränta som Skandiabanken betalar.

Alla frågor och svar

Ansök direkt

Ansök om lånelöfte Ansök, flytta eller utöka bolån

Vill du veta mer?

Om bolån

Så funkar det med bolån. Vi svarar på alla dina frågor om bolån och guidar dig hela vägen hem.

Allt om bolån

Om amorteringskrav

Vad är amortering och hur funkar amorteringskrav? Vi guidar dig genom amorteringsdjungeln.

Allt om amorteringskrav

Om tjänstepension

Vad är tjänstepension egentligen? Vi ger dig råd, stöd och en hand att hålla i fram till pensionen.

Allt om tjänstepension

Hittar du inte vad du letar efter?

Handpenningslån

Är pengarna låsta i ditt gamla boende? Ansök om vårt tillfälliga lån till handpenning.

Låna till handpenning

Överbryggningslån

Tillträder du ditt nya boende innan du fått pengarna för det gamla? Ansök om vårt överbryggningslån.

Låna till dubbelt boende

Första hem-lån

Svårt att få lån till första boendet? Ansök om vårt Första hem-lån tillsammans med dina föräldrar.

Låna till första boendet

 * Effektiv ränta 1,10 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. Vår bästa ränta 1,09 % motsvarar en effektiv ränta på 1,10 %. 


 • Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 151 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 545 963 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.