Gå till innehåll
Kvinna och barn sitter i soffa

Vardagsekonomi för barn och unga

Skandia Ung är det kompletta paketet där barn och ungdomar från 9 år har tillgång till de banktjänster de behöver – avgiftsfritt! Du som förälder väljer förstås vilka som passar. 

 • Swish, Mobilt BankID
 • Mobil- och internetbank
 • Bankkort online
Ansök om Skandia Ung Ansökan godkänd? Kom igång här

Vad ingår i Skandia Ung?

Betalkort Debit (electronkort)

Bankkort online

Bankkort online är ett uttags- och betalkort som funkar både i Sverige och utomlands. Som förälder kan du på internetbanken sätta köp- och uttagsgränser för kortet.

Läsplatta på skrivbord

Allt i Ett-konto

Vårt transaktionskonto kallas för Allt i Ett-konto. Till det kopplas barnets kort och Swish och här kan du t.ex. sätta in barnets fickpengar, månadspeng eller studiebidrag.

Två pilar pekar åt motsatta håll

Swish

Du som förälder ansluter ditt barn till Swish på internetbanken via "byt engagemang". Där kan du sätta beloppgränser, och om barnet exempelvis bara ska kunna ta emot pengar.

Internetbanken

I internetbanken kan barnet se sitt saldo och göra överföringar mellan de av sina konton som du valt att barnet får disponera.

Från 16 år kan barnet även betala räkningar och göra överföringar till andras konton.

Mobilbanken

Liksom i internetbanken kan barnet se saldo och göra överföringar även i mobilbanken. Skillnaden mot vår app för vuxna är att appen för barn- och ungdomar har vissa begränsningar. Ditt barn kan t.ex. inte ingå avtal eller göra överföringar till andras konton.

Mobilt BankID

Barnet behöver Mobilt BankID för att kunna logga in på mobil- och internetbanken samt för att kunna använda Swish.

Mobilt BankID måste barnet enligt reglerna själv ladda ner men som förälder kan du förstås hjälpa till.

 Så här ansöker du

Plustecken

Anslut - nytt konto

Öppna ett nytt konto och anslut Skandia Ung
Klicka här för att öppna ansökan

Tumme upp

Anslut - befintligt konto

Anslut Skandia Ung till ett befintligt konto
Klicka här för att öppna ansökan

Raket

Ansökan godkänd?

Kom igång med Skandia Ung
Klicka här för att läsa mer

Vanliga frågor om Skandia Ung

 • Alla omyndiga kan få ett konto. Från 9 år kan barnet få Mobil- och internetbank samt Bankkort online och Swish. Du som förälder bestämmer vid ansökan vilka produkter och tjänster barnet ska ha. Detta kan förstås ändras senare vid önskemål.

 • Om ditt barn redan har en PIN-kod så behöver ditt barn ladda ner ett Mobilt BankID för att kunna logga in i Mobil- och internetbanken. För att kunna ansluta barnet till Swish behöver ni skicka in en ansökan där ni ger ert medgivande till att barnet får tillgång till Swish. Mobilt BankID används även vid godkännande av swishbetalningar.

 • Den här frågan gäller steget 'Medgivanden för Mobil- och internetbank, Mobilt BankID och Swish' i ansökningsformuläret till Skandia Ung.

  • Om du vill att ditt barn ska få tillgång till Mobil- och internetbanken men endast ta emot Swish så kryssar du i båda rutorna.
  • Om du vill att ditt barn ska få tillgång till Mobil- och internetbanken samt både swisha och ta emot
   Swish så kryssar du i båda rutorna.
  • Om du bara vill att ditt barn endast ska kunna ta emot Swish och inte använda Mobil- och
   internetbanken så kryssar du enbart den nedersta rutan.
 • Då behöver du skicka in en ny ansökan där du fyller i det du vill lägga till.

 • PIN-koden behövs för att barnet ska kunna ladda ner ett Mobilt BankID. Mobilt BankID används för att logga in Mobil- och internetbanken. Om du även vill att barnet ska kunna swisha så behöver barnet även Mobilt BankID för att godkänna swishbetalningar.

 • Brevet skickas med personlig utlämning. Det innebär att barnet måste närvara när PIN-koden hämtas ut, samt att barnet måste ha en giltig ID handling.

 • Det finns två alternativ:

  1. Ni bockar endast i den nedersta av de två rutorna i ansökan under punkten "Medgivanden". Det gör att barnet inte får tillgång till Mobilt BankID, Mobil- och internetbanken eller swishappen. När du anslutit barnet till Swish genom din internetbank kan barnet alltså ta emot Swish men har inte möjlighet att göra egna swishbetalningar.
  2. Ni bockar i båda rutorna under punkten "Medgivanden" i ansökan. Det gör att barnet har möjlighet att ladda ner Mobilt BankID, logga in i internetbanken och mobilbanken, logga in i swishappen. När du sedan ansluter ditt barn till swish i internetbanken så sätter du beloppsgränsen till 0. Detta alternativ är inte möjligt om barnet är 16 år eller äldre och har ensam dispositionsrätt till kontot då barnet i dessa fall själv ansluter sig till swish. 
 • Om du ger barnet tillgång till mobil- och internetbanken kommer barnet kunna ändra regionspärr på kortet men inte ändra köp- och uttagsgräns (utgråat).

  Barnet kan aktivera kortet genom det ordinarie flödet i internetbanken men sidan för köp- och uttagsgräns är då inte ändringsbar.

Alla frågor och svar