Gå till innehåll
Kvinna och barn sitter i soffa

Vardagsekonomi för barn och unga

Skandia Ung är det kompletta paketet där barn och ungdomar från 9 år har tillgång till de banktjänster de behöver – avgiftsfritt! Du som förälder väljer förstås vilka som passar. 

 • Swish, Mobilt BankID
 • Mobilapp & internetbank
 • Bankkort online
Ansök om Skandia Ung Ansökan godkänd? Kom igång här

Vad ingår i Skandia Ung?

Betalkort Debit (electronkort)

Bankkort online

Bankkort online är ett uttags- och betalkort som funkar både i Sverige och utomlands. Som förälder kan du på internetbanken sätta köp- och uttagsgränser för kortet.

Läsplatta på skrivbord

Allt i Ett-konto

Vårt transaktionskonto kallas för Allt i Ett-konto. Till det kopplas barnets kort och Swish och här kan du t.ex. sätta in barnets fickpengar, månadspeng eller studiebidrag.

Två pilar pekar åt motsatta håll

Swish

Du som förälder ansluter ditt barn till Swish på internetbanken via "byt engagemang". Där kan du sätta beloppgränser, och om barnet exempelvis bara ska kunna ta emot pengar.

Internetbanken

I internetbanken kan barnet se sitt saldo och göra överföringar mellan de av sina konton som du valt att barnet får disponera.

Från 16 år kan barnet även betala räkningar och göra överföringar till andras konton.

Mobilappen

Precis som i internetbanken kan barnet se saldo och göra överföringar i mobilappen. Skillnaden mot mobilappen för vuxna är att appen för barn- och ungdomar har vissa begränsningar. Ditt barn kan t.ex. inte ingå avtal eller göra överföringar till andras konton.

Mobilt BankID

Barnet behöver Mobilt BankID för att kunna logga in på mobil- och internetbanken samt för att kunna använda Swish.

Mobilt BankID måste barnet enligt reglerna själv ladda ner men som förälder kan du förstås hjälpa till.

 Så här ansöker du och kommer igång

Plustecken

Anslut - nytt konto

Öppna ett nytt konto och anslut Skandia Ung
Klicka här för att öppna ansökan

Tumme upp

Anslut - befintligt konto

Anslut Skandia Ung till ett befintligt konto
Klicka här för att öppna ansökan

Raket

Ansökan godkänd?

Kom igång med Skandia Ung
Klicka här för att läsa mer

Vanliga frågor om ansökan

 • Alla barn oavsett ålder kan få ett Allt i Ett-konto.
  Från 9 år kan barnet få Mobil- och internetbank samt Bankkort online och Swish. Du som förälder bestämmer vid ansökan vilka produkter och tjänster barnet ska ha. Detta kan förstås ändras senare vid önskemål.
  Vid 13 års ålder kan ditt barn ansluta sig till mobila plånböcker, Apple Pay eller Samsung Pay.

 • Om ditt barn redan har en PIN-kod så behöver ditt barn ladda ner ett Mobilt BankID för att kunna logga in i appen och internetbanken. För att kunna ansluta barnet till Swish behöver ni skicka in en Skandia Ung-ansökan där ni ger ert medgivande till att barnet får tillgång till Swish. Mobilt BankID används även vid godkännande av swishbetalningar.

 • PIN-koden behövs för att barnet ska kunna ladda ner ett Mobilt BankID. Mobilt BankID används för att logga in i appen och internetbanken. Om du även vill att barnet ska kunna swisha så behöver barnet även Mobilt BankID för att godkänna swishbetalningar.

 • Den här frågan gäller steget Medgivanden för appen och internetbanken, Mobilt BankID och Swish i ansökan.

  • Om du vill att ditt barn ska få tillgång till appen och internetbanken men endast ta emot Swish så kryssar du i båda rutorna. Ditt barn kommer dock i detta fall fortfarande kunna swisha till företag om du ger barnet tillgång till Swish-appen.
  • Om du vill att ditt barn ska få tillgång till appen och internetbanken samt både swisha och ta emot Swish så kryssar du i båda rutorna.
  • Om du vill att ditt barn endast ska kunna ta emot Swish och inte använda appen och
   internetbanken så kryssar du enbart den nedersta rutan.
 • Då behöver du skicka in en ny ansökan där du fyller i det du vill lägga till.

 • För att kunna hämta ut PIN-koden och ladda ner ett Mobilt BankID krävs det att ditt barn har ett svenskt pass eller ett nationellt id-kort.

 • Det finns två alternativ:

  1. Ni bockar endast i den nedersta av de två rutorna i ansökan under punkten "Medgivanden". Det gör att barnet inte får tillgång till Mobilt BankID, appen och internetbanken eller Swish-appen. När du anslutit barnet till Swish genom din internetbank kan barnet alltså ta emot Swish men har inte möjlighet att göra egna swishbetalningar.
  2. Ni bockar i båda rutorna under punkten "Medgivanden" i ansökan. Det gör att barnet har möjlighet att ladda ner Mobilt BankID, logga in i appen och internetbanken, logga in i Swish-appen. När du sedan ansluter ditt barn till Swish i internetbanken så sätter du beloppsgränsen till 0. Ditt barn kommer dock i detta fall fortfarande kunna swisha till företag om du ger barnet tillgång till Swish-appen. Detta alternativ är inte möjligt om barnet är 16 år eller äldre och har ensam dispositionsrätt till kontot.
 • Om du ger barnet tillgång till appen och internetbanken kommer barnet kunna ändra regionspärr på kortet men inte ändra köp- och uttagsgräns (utgråat).

  Barnet kan aktivera kortet genom det ordinarie flödet i appen eller internetbanken men sidan för köp- och uttagsgräns är då inte ändringsbar.

 • Ja, ditt barn kan ha fler än ett konto.

  Ansökan om Allt i Ett-konto till barn

  Skicka ansökan till:
  Skandia
  Dokumenthantering, R 813
  106 37 Stockholm

Alla frågor och svar

Inställningar Skandia Ung

 • Du som förälder ändrar detta i din internetbank. Om ditt barn är 16 år eller äldre och har ensam dispositionsrätt på kontot så ändrar barnet detta själv i sin internetbank.

  Så här går du tillväga:

  1. Logga in på din internetbank
  2. Byt till barnets konto högst upp i högra hörnet vid ditt namn
  3. Klicka på Betala – Swish – Mina swishanslutningar
  4. För att ändra:
   • Den dagliga beloppsgränsen upp till 2 500 kr, klicka på pennan och gör önskade ändringar. Om du vill att ditt barn inte ska kunna swisha utan endast ta emot Swish så sätter du den dagliga gränsen till 0 kr.
   • Den tillfälliga beloppsgränsen upp till 10 000 kr så är du välkommen att ringa Kundservice på 0771-55 55 00 så hjälper vi dig.
   • Ovan inställningar påverkar inte Swish till företag och föreningar, utan ditt barn kan swisha upp till 2500kr per dag till företag och föreningar oavsett vilken beloppsgräns som är satt till privatpersoner.
 • Om du gett ditt barn tillgång till mobilappen och internetbanken så kan barnet själv aktivera sitt kort genom mobilappen eller internetbanken. Du som förälder gör detta i din internetbank.

  Läs om hur du aktiverar kort här

 • Ditt barn kan inte ändra köp- och uttagsgräns på sitt kort själv. Du som förälder gör detta i din internetbank.

   Så här går du tillväga:

  1. Logga in på din internetbank
  2. Byt till barnets konto högst upp i högra hörnet vid ditt namn
  3. Klicka på Kort – Säkra kortbetalningar - Köp- & uttagsgräns
  4. För att göra ändringar, klicka på ”Ändra” vid aktuellt kort
  5. Gör önskade ändringar. Om du inte vill att ditt barn ska kunna handla på internet så väljer du "Tillåt ej köp via internet"
  6. Klicka sedan på "Spara"

   

 • Om du gett ditt barn tillgång till mobilappen och internetbanken så kan barnet själv ändra regionspärr på kortet via mobilappen eller internetbanken. Du som förälder kan också ändra regionspärr i din internetbank.

  Så här går du tillväga:

  1. Logga in på din internetbank
  2. Byt till barnets konto högst upp i högra hörnet vid ditt namn
  3. Klicka på Kort – Säkra kortbetalningar - Regionspärr
  4. Om barnet har flera kort, välj aktuellt kort i rullisten längst upp på sidan, du kan även bocka i rutan för att göra ändringen på samtliga kort
  5. Gör önskade ändringar och klicka sedan på "Spara"
 • Barn från 16 år har möjlighet att ansluta sitt kort till Samsung Pay.

  Läs mer om Samsung Pay här

 • Barn från 13 år har möjlighet att ansluta sitt kort till Apple Pay.

  Läs mer om Apple Pay här

Alla frågor och svar

Legtimation

För att kunna hämta ut PIN-koden och  ladda ner ett Mobilt BankID krävs det att ditt barn har ett svenskt pass eller ett nationellt id-kort.

Ansök om Skandia Ung

 • Swish, Mobilt BankID
 • Mobilapp & internetbank
 • Bankkort online
Ansök om Skandia Ung