Gå till innehåll

Ta ut din pension

Få hjälp att planera innan det är dags för pension – med checklistan eller med hjälp av en rådgivare.

Börja ta ut pensionen

Har du fått hem ett brev från oss? Då är det dags att göra dina val för utbetalningar (t.ex. ange skatt och vilket konto du vill få in pengarna på).

Gör dina val nu (logga in)

Guide – planera pensionen

Du har förmodligen flera pensioner med olika upplägg och valmöjligheter. I vår checklista får du koll på hur valen påverkar ditt pensionskapital.

Till guiden

Få hjälp av en rådgivare

Pensionsoptimering är en tjänst för dig som ska gå i pension inom de närmaste åren och handlar om hur du bäst ska ta ut din pension.

Få hjälp

Vanliga frågor

 • Om du inte gör några val kommer utbetalningen att starta enligt tidigare gällande avtal. Pengarna utbetalas då på en utbetalningsavi och skatt dras med 30%.

  Här kan du logga in och göra val.

   

 • Du anger eller ändrar skatt eller konto enklast genom att logga in. Om vi inte får svar på vilken skatt du önskar startar vi utbetalningen med 30% i skatteavdrag.

 • Det är inte säkert att du kan göra ändringar efter att du börjat ta ut din pension, därför är det bäst att se över dina behov och göra ändringar innan det är dags för utbetalning. 

  Är du osäker, kontakta din rådgivare.

 • Ja, det går oftast bra i samband med att pensionen ska börja betalas ut. Logga in för att se dina möjligheter och gör dina val.

  Om du vill starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat kan det innebära en hälsoprövning som måste godkännas för att du ska kunna göra den ändring du vill.

 • Ja, det går bra att låta ditt pensionskapital ligga kvar med din nuvarande förvaltning. När du har fått ditt brev inför utbetalning har du möjlighet att logga in och ange önskad utbetalningsstart.

   

 • Ja, det går oftast bra. Om det gäller tjänstepension kan du behöva godkännande från din arbetsgivare.

  Om du vill starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat kan det innebära en hälsoprövning som måste godkännas för att du ska kunna göra den ändring du vill. Kontakta Kundservice för mer information om du önskar starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat.

 • Inför utbetalning får du alltid ett brev där det framgår hur du gör dina val. Logga gärna in för att läsa mer om din försäkring och när den ska börja betalas ut. Har du fått ditt brev inför utbetalning loggar du in för att göra dina val.

   

 • Om du har pension och förmåner från anställning i kommun och/eller region kan du inte ange konto eller skatt här. I samband med ditt uttag får du hem en svarsblankett som du fyller i och skickar in till oss.

 • Placeringsplan Exit innebär att automatiska fondbyten kommer att starta vid en bestämd tidpunkt före utbetalningen från din fondförsäkring. Du har valt om du vill placera försäkringskapitalet i en fond med antingen hög eller medelhög risk. Från denna fond kommer sedan successivt en överföring göras till en fond med måttlig risk.  

Alla frågor och svar

Maximera nyttan av din pension

Tips! Med Flexibel Utbetalning kan du planera dina pensionsutbetalningar efter din önskade livssituation och bestäm hur stor del av ditt försäkringskapital som ska betalas ut under olika perioder. Helt kostnadsfritt!