Gå till innehåll
Kvinna tittar i kikare

Pensionsekonomen svarar på frågor

Mattias Munter är pensionsekonom med full koll på pensionsvalen. 

 • Olika pensionsavtal kan fungera på lite olika vis hos olika aktörer. För att få koll på hur de olika valen påverkar pensionen kan du testa vår guide som hjälper dig, oavsett om du har din pension hos oss eller inte.

  Ska du göra val för tjänstepension (t.ex. ITP, FTP och liknande)? Val för tjänstepension hittar du här.

  Har du fått en brev från oss och vill göra val för utbetalningar? Det gör du här. Vill du få hjälp att göra dina val inför utbetalning kan du boka ett möte med pensionscoachen.

 • Du som pensionssparar i Skandia kan vara trygg med att Skandia har en lång historia av att göra investeringar som bidrar positivt i samhället

  Det kan t.ex. vara en aktieinvestering i ett bolag vars produkter och tjänster bidrar tydligt i klimatomställningen – eller en obligation där utlåningen är riktad till förebyggande hälso- och sjukvård eller utbildning. Investeringar som bidrar till att ta oss ett steg närmre FN:s globala hållbarhetsmål.

  Välja fonder med hållbarhetsfokus?

  I fondlistan kan du filtrera utbudet för att enkelt hitta fonder utifrån olika kriterier, t.ex. hur väl bolagen i fonden hanterar klimatrelaterade risker och vilka fonder som har miljömärkning. 

  Bidra till lösningar på samhällsutmaningar

  Hållbart värdeskapande innebär en god avkastning samtidigt som kapitalet bidrar till en mer hållbar utveckling i linje med FN:s hållbarhetsmål. Våra kunder investerar inte bara för en trygg ekonomisk framtid utan bidrar också till lösningar på samhällsutmaningar. 

  Exempel på investeringar 

  • Redan för 10 år sedan var vi ankarinvesterare i den allra första gröna obligationen i samarbete med Världsbanken och SEB
  • Vi investerar i gröna obligationer från Kommuninvest, obligationer som möjliggjort för över 120 kommuner och regioner att få gröna lån
  • Under våren 2020 gjordes investeringar för att bistå i kampen mot covid-19 inom Europa och i Afrika
  • Investeringar för att förhindra diabetes
  • Utlåning till obligationer relaterade till Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken – i syfte att bidra till de globala hållbarhetsmålen
 • När du planerar för pensionen är åldern en viktig aspekt. Vanliga frågor är t.ex. 

  • Hur tidigt kan man gå i pension?
  • Hur gör jag om jag vill gå i pension i förtid?
  • Hur gör jag om jag vill fortsätta arbeta?
  • Hur påverkas skatten vid fortsatt arbete?

  Få koll på pensionsålderns påverkan och hur du går tillväga – oavsett om du vill gå i förtid eller senare.

 • Det finns några sätt som hjälper dig att få bättre överblick:

  Kika in till minPension

  Logga in på minPension via oss – så får du koll både på vad du har i sparande hos Skandia och vad du har utspritt hos andra aktörer.

  Samla ihop pensionen

  Samla merparten av dina pensionslösningar hos oss. Då slipper du hantera val och uttagsplaner hos olika aktörer. Läs mer om hur du gör din pensionsflytt.

  Hos oss är uttagsplaneringen digital och smidig – och om du samlar 1 miljon eller mer i pensionskapital hos oss får du dessutom möjlighet till vår tjänst pensionsoptimering, utan extra kostnad.

   
 • Förmånsbestämd pension innebär oftast att pensionen är bestämd till en viss procent av din slutlön, t.ex. 10 % i ett visst löneintervall. Pensionen utbetalas så länge du lever.

  Premiebestämd pension innebär att arbetsgivaren betalar en viss procent av lönen till pensionen. Pensionens storlek bestäms av

  • hur mycket pengar som betalats under arbetslivet
  • hur pengarna har förräntats

  Premiebestämd pension kan betalas ut så länge man lever och/eller temporärt.

  minPension kan du se dina pensioner oavsett om du har förmåns- eller premiebestämd. En del kan ha bägge varianter.

 • Har du haft en Vårdförsäkring via jobbet kommer du att få ett erbjudande när du går i pension om att teckna en fortsättningsförsäkring som du tar över som privatperson och betalar själv utan att du behöver göra någon hälsoprövning.

Mattias bästa tips för pensionsvalen

Svara på 4 frågor – få koll på valen som är viktigast för dig


Guiden hjälper dig att få koll på vilka val som är viktigast utifrån dina svar.

Valen som påverkar pensionen


Går du miste om en bättre pension?


Knepet som kan höja pensionen

Visste du att varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger ca 7–8 % högre allmän pension? För resten av livet. "Det har en otrolig effekt på den framtida pensionen", menar Mats Persson (L), ledamot i Pensionsgruppen, och får medhåll av Mattias Munter: "Men glöm inte att prata med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65". 

Kvinna med bowlingklot

Optimera pensionen

Pensionsoptimering är vår tjänst som handlar om hur du bäst ska ta ut din pension. Låt oss hjälpa dig att skapa ekonomisk trygghet för ett långt liv. 

 • Få koll på möjliga upplägg för uttagen
 • Hitta placeringar som passar dina önskemål
 • Skaffa rätt försäkringsskydd
Boka ett möte

Tips på vägen


Barn håller i uppblåsbar jordglob

Välj fossilfritt med låg avgift

Vi vill att fler ska kunna spara med hållbarhetshänsyn! Därför finns nu 4 fossil­fria index­nära fonder med marknadens lägsta avgifter i hållbarhetskate­gorin, 0,25 %. Vi utesluter bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen.

Man sitter i stol med läsplatta

Pension inom 10 år?

Eftersom statistiken visar att du har goda chanser att leva ett långt och friskt liv är det bra att förbereda dig för pensionen. Vi har listat 5 områden som påverkar tiden efter arbetslivet.

5 områden att checka av

Fråga pensions­ekonomen

Ställ en fråga till Mattias Munter. Frågor & svar publiceras löpande och hamnar längst upp på den här sidan. Tänk på att inte skriva ut personliga uppgifter.

Något gick fel när du skulle tipsa, försök gärna igen!

Ballonger

Skandia Omtanke – vardagstjänster för dig och dina nära

Med Skandia Omtanke får du en hjälpande hand i kontakt med vård och omsorg. Du får även tillgång till vardagstjänster till ett förmånligt pris hos våra utvalda samarbetspartners. En extra trygghet och avlastning för dig den dag du behöver det.

Läs mer om Skandia Omtanke