Gå till innehåll
Kvinna tittar i kikare

Valen att ha koll på – innan du går i pension

Oavsett om du vill sluta jobba helt eller fortsätta på deltid är det här sidan du får koll på vad du ska tänka på.

Svara på 4 frågor - få koll

Guiden hjälper dig att få koll på vilka val som är viktigast utifrån dina svar.

Planera utifrån den här enkla checklistan


När ska du gå?

Vissa slutar helt medan andra jobbar vidare på deltid – fundera på om jobbonär kan vara ett alternativ för dig. 

Pensionsålderns påverkan på pensionen

Uttag & skatt

Skatten påverkas av när du väljer att gå så det är viktigt att ha en plan, oavsett om du vill trappa ner eller sluta helt.  

Koll på uttagsplanen och skatten

Undvik det här


Ojämn kurva i linjediagram

För snabbt uttag

Det finns en risk att lockas ta ut en hög pension under några fåtal år, för att möjligheten finns. Man underskattar hur många år man ska leva som pensionär och hur aktiv man faktiskt kommer vilja vara – även högt upp i åldern.

Procenttecken

För hög skatt

Att ta ut pensionskapitalet på kort tid kan leda till onödigt hög inkomstskatt. Om du istället ser till att ta ut pensionen i rätt tidpunkt och planera för ett långt och aktivt liv så blir också skattetrycket bättre fördelat över tiden som pensionär.

Plustecken

För låg risk

Många sänker placeringsrisken för mycket och för tidigt. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen. Samtidigt ska du förstås inte riskera ditt pensionskapital genom att spekulera.

Frågor och svar

  • Olika pensionsavtal kan fungera på lite olika vis hos olika aktörer. För att få koll på hur de olika valen påverkar pensionen kan du testa vår guide som hjälper dig, oavsett om du har din pension hos oss eller inte.

    Ska du göra val för tjänstepension (t.ex. ITP, FTP och liknande)? Val för tjänstepension hittar du här.

    Har du fått en brev från oss och vill göra val för utbetalningar? Det gör du här. Vill du få hjälp att göra dina val inför utbetalning kan du boka ett möte med pensionscoachen.

  • Du som pensionssparar i Skandia kan vara trygg med att Skandia har en lång historia av att göra investeringar som bidrar positivt i samhället

    Det kan t.ex. vara en aktieinvestering i ett bolag vars produkter och tjänster bidrar tydligt i klimatomställningen – eller en obligation där utlåningen är riktad till förebyggande hälso- och sjukvård eller utbildning. Investeringar som bidrar till att ta oss ett steg närmre FN:s globala hållbarhetsmål.

    Välja fonder med hållbarhetsfokus?

    I fondlistan kan du filtrera utbudet för att enkelt hitta fonder utifrån olika kriterier, t.ex. hur väl bolagen i fonden hanterar klimatrelaterade risker och vilka fonder som har miljömärkning. 

    Bidra till lösningar på samhällsutmaningar

    Hållbart värdeskapande innebär en god avkastning samtidigt som kapitalet bidrar till en mer hållbar utveckling i linje med FN:s hållbarhetsmål. Våra kunder investerar inte bara för en trygg ekonomisk framtid utan bidrar också till lösningar på samhällsutmaningar. 

    Exempel på investeringar 

    • Redan för 10 år sedan var vi ankarinvesterare i den allra första gröna obligationen i samarbete med Världsbanken och SEB
    • Vi investerar i gröna obligationer från Kommuninvest, obligationer som möjliggjort för över 120 kommuner och regioner att få gröna lån
    • Under våren 2020 gjordes investeringar för att bistå i kampen mot covid-19 inom Europa och i Afrika
    • Investeringar för att förhindra diabetes
    • Utlåning till obligationer relaterade till Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken – i syfte att bidra till de globala hållbarhetsmålen
  • När du planerar för pensionen är åldern en viktig aspekt. Vanliga frågor är t.ex. 

    • Hur tidigt kan man gå i pension?
    • Hur gör jag om jag vill gå i pension i förtid?
    • Hur gör jag om jag vill fortsätta arbeta?
    • Hur påverkas skatten vid fortsatt arbete?

    Få koll på pensionsålderns påverkan och hur du går tillväga – oavsett om du vill gå i förtid eller senare.

  • Det finns några sätt som hjälper dig att få bättre överblick:

    Kika in till minPension

    Logga in på minPension via oss – så får du koll både på vad du har i sparande hos Skandia och vad du har utspritt hos andra aktörer.

    Samla ihop pensionen

    Samla merparten av dina pensionslösningar hos oss. Då slipper du hantera val och uttagsplaner hos olika aktörer. Läs mer om hur du gör din pensionsflytt.

    Hos oss är uttagsplaneringen digital och smidig – och om du samlar 1 miljon eller mer i pensionskapital hos oss får du dessutom möjlighet till vår tjänst pensionsoptimering, utan extra kostnad.

     
  • Förmånsbestämd pension innebär oftast att pensionen är bestämd till en viss procent av din slutlön, t.ex. 10 % i ett visst löneintervall. Pensionen utbetalas så länge du lever.

    Premiebestämd pension innebär att arbetsgivaren betalar en viss procent av lönen till pensionen. Pensionens storlek bestäms av

    • hur mycket pengar som betalats under arbetslivet
    • hur pengarna har förräntats

    Premiebestämd pension kan betalas ut så länge man lever och/eller temporärt.

    minPension kan du se dina pensioner oavsett om du har förmåns- eller premiebestämd. En del kan ha bägge varianter.

  • Har du haft en Vårdförsäkring via jobbet kommer du att få ett erbjudande när du går i pension om att teckna en fortsättningsförsäkring som du tar över som privatperson och betalar själv utan att du behöver göra någon hälsoprövning.

Går du miste om en bättre pension?


Kvinna med bowlingklot

Optimera pensionen

Pensionsoptimering är vår tjänst som handlar om hur du bäst ska ta ut din pension. Låt oss hjälpa dig att skapa ekonomisk trygghet för ett långt liv. 

  • Få koll på möjliga upplägg för uttagen
  • Hitta placeringar som passar dina önskemål
  • Skaffa rätt försäkringsskydd
Boka optimering
Man sitter i soffa med läsplatta

En egen coach

Pensionscoachen ger dig enkel hjälp inför att du ska börja ta ut pension, hela eller bara delar, så att den kommer rätt och du betalar rätt skatt till exempel. Vi hjälper dig med de vanligaste frågorna. 

  • Gör bästa möjliga valen för uttagen
  • Fortsätt vara rätt försäkrad
  • Fortsätt växa dina pengar efter pensionen
Boka pensionscoach
Man äter ur snabbmatsförpackningen med ätpinnar

Fortsätt jobba

Enligt Pensionsmyndigheten kan varje extra arbetsår efter 65 ge så mycket som 7-8 % högre pension. En bra mellanväg är också att bli jobbonär: gå ner i arbetstid och både ta ut pension och jobba samtidigt.

Förutom en högre pension medför det också både psykiska och fysiska fördelar att fortsätta vara aktiv i arbetslivet. 

Pensionsåldern
Kvinna med paraply

Skydda dig själv

När du slutar jobba upphör det försäkringsskydd du haft från din arbetsgivare, som till exempel vårdförsäkring. För att fortsätta vara skyddad måste du då teckna en privat försäkring.

Med våra prisvärda vårdförsäkringar Om & Om Extra får du snabbt rätt vård och även sjukvårdsrådgivning av våra erfarna sjuksköterskor. 

Om & Om Extra