Gå till innehåll
Två personer bygger pyramid med klossar

Tjänstepension – pension från jobbet

Ungefär 9 av 10 anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare och det är en stor del av din framtida lön. Samla tjänstepensionen för en bättre överblick över placeringar och avgifter. Dina val idag gör skillnad! 

Flytta tjänstepension Så funkar tjänstepensionen

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är den del av din pension som kommer från jobbet. Lär dig mer om vad tjänstepension är och hur du kan påverka den – det tar bara 3 minuter!

Så funkar tjänstepension

Tre generationer av tjejer

Tjänstepension – tusentals kronor varje år

Om du har tjänstepension betalar din arbetsgivare in pengar varje månad till din pension. Ta reda på hur mycket som betalas in till just din tjänstepension. Eller – vad du förlorar om du inte har tjänstepension. Ofta rör det sig om tusentals kronor varje år, beroende på hur ditt avtal ser ut.

25–50 % av den totala pensionen

Tjänste­pensionen kan därför i hög grad påverka din framtida inkomst, för många utgör den ca 25–50 % av den totala pensionen. Vill du ha en överblick över hela din pension? Logga in på minPension

Val till tjänstepensionen gör skillnad

Du kan påverka din tjänstepension genom att välja hur dina pengar ska placeras och vilket bolag som ska ta hand om dem. Ditt val kan göra stor skillnad.

Med eller utan kollektivavtal

Tjänstepension kan fungera olika beroende på var du är anställd. Hur din tjänstepension funkar bestäms i ett kollektivavtal eller direkt med dig som anställd. Det vanligaste är att ha en kollektivavtalad tjänstepension.

Tjänstepensionspyramiden

Kollektivavtalad tjänstepension

För att veta hur din tjänstepension funkar behöver du hitta vilket avtal du tillhör.

Så funkar kollektivavtalad tjänstepension
Man sitter vid skrivbord

Om du saknar tjänstepension

Om du saknar tjänstepension helt bör du försöka förhandla fram en.

Så skaffar du tjänstepension

Viktiga val för din tjänstepension

Har du haft tidigare anställningar och tjänstepensionsavtal kan du ha flera tjänstepensioner. Det finns många fördelar med att samla din tjänstepension hos oss.

Pyramid av kulor

Bättre överblick

Du får en samlad överblick över dina placeringar och avgifter.

Flytta tjänstepensionen
Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Pensionsrådgivning

Hos oss kan du få hjälp med hela din pension och att välja rätt skydd för dig och din familj.

Boka rådgivning
Jämvikt på en gungbräda

Löneväxling

För dig som tjänar lite mer kan löneväxling vara en lönsam lösning.

Börja löneväxla

Vanliga frågor om tjänstepension

 • Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer via arbetet och som betalas av arbetsgivaren. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Vissa arbetsgivare betalar inte in någon tjänstepension. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller just för dig.

  Tjänstepensionen grundar sig antingen på ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och facket, en så kallad avtalspension, eller på ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare.

  De flesta har sparande i en så kallad tjänstepensionsförsäkring. Men det finns även andra sätt, t.ex. kan arbetsgivaren betala in pengar till en pensionsstiftelse. Tjänstepension som är tryggad på annat sätt än genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring är undantagna från vår bolånerabatt.

  Men de allra flesta som arbetar får dock tjänstepension genom ett sparande i en tjänstepensionsförsäkring från sin arbetsgivare. Många vet bara inte om det. Är du osäker på om du har tjänstepension genom sparande i en tjänstepensionsförsäkring på din arbetsplats finns det ett enkelt sätt att ta reda på det.

 • Kolla om du har tjänstepension och vilket avtal du tillhör. 

  Gör så här: 

 • Det är inte helt enkelt att hålla koll på var man har tjänstepensionen – om du haft flera arbetsgivare kan den ju dessutom vara utspridd hos flera aktörer. Enklaste sättet att få en överblick över din pension är att logga in på minpension.se.

  Gör så här: 

 • Om du valt oss för att ta hand om din tjänstepension behöver du bara logga in med ditt BankID till pensionsöversikten för att få en överblick. 

  Har du inget BankID? Ladda ned BankID här.

  För att göra det ännu smidigare när du går i pension kan du samla allt hos oss. Läs mer om hur du kan planera för utbetalning av din pension.

 • Om du har återbetalningsskydd får dina nära anhöriga det samlade värdet i din försäkring utbetalat som efterlevandepension om du skulle avlida under försäkringstiden. Din slutliga pension blir något lägre men din familj har större möjlighet att behålla den levnadsstandard de har i dag.

  Återbetalningsskyddet kostar ingenting men din pension blir något lägre då du inte får ta del av arvsvinster från andra försäkringstagare som avlider utan återbetalningsskydd.

  Vem kan få pengarna?

  Skyddet betalas ut till dina nära anhöriga (kallas förmånstagare) om du avlider. Förmånstagare är maka/make, registrerad partner, sambo och i andra hand barn. Vill du ändra ordningsföljden så måste du anmäla det skriftligt genom ett förmånstagarförordnande – hör av dig till vår kundtjänst så skickar vi en blankett.

  Behöver jag skyddet?

  Om du är ensamstående och inte har några barn behöver du antagligen inte något återbetalningsskydd eftersom det finns begränsningar för vem som kan få pengarna.

  Har du inget återbetalningsskydd får inte din familj dina pensionspengar om du skulle avlida, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare som inte heller har återbetalningsskydd, det kallas för arvsvinster. Detta gör att tjänstepensionen blir något högre för de utan återbetalningsskydd.

  Hur gör jag ändringar?

  Du ändrar ditt återbetalningsskydd hos din valcentral.

 • På sikt kan det göra stor skillnad att välja rätt bolag och en bra förvaltningsform för dina pensionspengar. Vilka val du kan göra beror på hur avtalet för din tjänstepension ser ut, men ofta kan du välja mellan traditionell förvaltning eller fondförvaltning (eller båda). 

  Traditionell förvaltning

  Väljer du traditionell förvaltning är det våra kapitalförvaltare som förvaltar dina pengar och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Skandia är kundägt och allt eventuellt överskott går tillbaka till de försäkrade. Miljömässiga och etiska hänsynstaganden är en självklar del i vår kapitalförvaltning.

  Fondförvaltning

  Väljer du fondförvaltning kan du påverka mer genom att själv välja fonder. Vi har ett kvalitetssäkrat utbud med fonder utvalda av vårt flerfaldigt prisbelönta fondanalysteam (enligt tidningen Fond­branschen).

  Med ett stabilt livbolag, starkt fondförsäkringsbolag och en prisbelönt bank skapar vi relevanta tjänster för ditt sparande, din trygghet och hälsa. 

Alla frågor och svar

Tips till dig med tjänstepension

Procenttecken

Rabatt på bolån

Rabatt på bolån för alla med tjänstepension hos oss.

Räkna på räntan
Kalkylator

Enklare utbetalning

Det blir lättare att ta ut din pension när det är dags.

Ta ut pensionen
Man leder cykel

Flexibel pensionslösning

Ett fördelaktigt komplement till din tjänstepension.

Skaffa direktpension
Kvinna tittar i kikare

Vad vill du göra nu?

Ge ditt framtida jag en skjuts på vägen. Samla tjänstepensionen för en bättre överblick över placeringar och avgifter. Om du vill ha hjälp, kan du boka tid med en av våra rådgivare. 

Samla tjänstepensionen Få hjälp av en rådgivare

Skulle du rekommendera sidan?

(1 = ej sannolikt, 10 = mycket sannolikt)

Något gick fel när du skulle tycka till, försök gärna igen!

Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i traditionell förvaltning, fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.

Tänk på! Ditt nuvarande försäkringsavtal och dess försäkringsskydd slutar gälla vid en flytt. Jämför därför förvaltningsformer, garantier, återbetalningsskydd och ändringsmöjligheter innan du bestämmer dig för att flytta din tjänstepension. Läs igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig. Du flyttar hela kapitalet i din försäkring och kan inte välja att flytta bara en del. För vissa försäkringar kan en godkänd hälsoprövning krävas från ditt gamla försäkringsbolag. Det är ditt gamla försäkringsbolag som bestämmer om flytten beviljas – vissa pensionsförsäkringar har inte flytträtt.