Gå till innehåll
Två personer bygger pyramid med klossar

Tjänstepension – pension från jobbet

Tjänste­pensionen är en stor del av din framtida lön. Samla din tjänstepension hos oss och få en bättre överblick över placeringar och avgifter. Dina val gör skillnad.

Flytta tjänstepension

Vad är tjänstepension?

Glödlampa

Tjänstepension är den del av din pension som kommer från jobbet. Om du har tjänstepension innebär det att din arbetsgivare varje månad betalar in pengar till din pension. Men det är inte alla som har tjänstepension. Därför är det viktigt att du får koll på vad som gäller för just dig.

Tjänste­pensionen utgör för många 25–50 % av den totala pensionen. Hur mycket tjänstepension du får beror på hur ditt avtal ser ut. Du kan påverka din tjänstepension genom att välja hur dina pengar ska placeras och vilket bolag som ska ta hand om dem. Ditt val kan göra stor skillnad för din framtida pension.

Om du är osäker på om du har tjänstepension och vart du har den kan du enkelt få koll på hela din pension på minPension.

Logga in på minPension

Så funkar tjänstepension

Tjänstepension på 3 minuter

Tjänstepension kan fungera olika beroende på var du är anställd. Hur din tjänstepension funkar bestäms i ett kollektivavtal eller direkt med dig som anställd.

Tjänstepensionspyramiden

Med kollektivavtal

För att veta hur din tjänstepension funkar behöver du hitta vilket avtal du tillhör.

Så funkar kollektivavtalad tjänstepension
Händer bygger pyramid med klossar

Utan kollektivavtal

Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension, men gör ofta det ändå.

Så funkar tjänstepension hos oss
Man sitter vid skrivbord

Om du inte har någon

Om du saknar tjänstepension helt bör du försöka förhandla fram en.

Så skaffar du tjänstepension

Påverka din tjänstepension

Har du haft tidigare anställningar och tjänstepensionsavtal kan du ha flera tjänstepensioner. Det finns flera fördelar med att samla din tjänstepension hos oss.

Pyramid av kulor

Bättre överblick

Du får en samlad överblick över dina placeringar och avgifter.

Flytta tjänstepensionen
Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Personlig rådgivning

Hos oss kan du få hjälp med hela din pension och att välja rätt skydd för dig och din familj.

Boka rådgivning
Kalkylator

Enklare utbetalning

Det blir lättare att ta ut din pension när det är dags.

Ta ut pensionen

Tips för dig med tjänstepension

Procenttecken

Rabatt på bolån

Rabatt på bolån för alla med tjänstepension hos oss.

Räkna på räntan
Jämvikt på en gungbräda

Löneväxling

För dig som tjänar lite mer kan löneväxling vara en lönsam lösning.

Börja löneväxla
Man leder cykel

Flexibel pensionslösning

Ett fördelaktigt komplement till din tjänstepension.

Skaffa direktpension

Vanliga frågor

Hitta svaret på dina frågor om tjänstepension. Kontakta oss om du behöver hjälp.

Vanliga frågor om tjänstepension

 • Kolla om du har tjänstepension och vilket avtal du tillhör. Gör så här: 

  Saknar du tjänstepension?

  Saknas det information om tjänstepension hos minPension.se så har du nog ingen tjänstepension. Skaffa tjänstepension, läs mer.

  Få koll på hela din pension

  Logga in på minPension.se så får du en samlad bild över din pension.

 • Tjänste­pensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan dina val av placering göra stor skillnad på sikt. Vilka val du kan göra beror på hur avtalet för din tjänstepension ser ut, men ofta kan du välja mellan traditionell förvaltning eller fondförvaltning (eller båda).

  Traditionell förvaltning
  Passar dig som vill ha ett långsiktigt sparande som är tryggt och enkelt, utan att du själv behöver tänka på hur pengarna placeras eftersom vi sköter förvaltningen åt dig. Våra kapitalförvaltare förvaltar dina pengar och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Du kan aldrig få mindre än vad vi har garanterat dig – däremot mer. Alla med traditionell försäkring hos oss får ta del av överskottet i Skandias livbolag.

  Fondförvaltning
  Passar dig om som vill påverka placeringsinriktningen och risknivån. I en fondförvaltning kan du placera i alltifrån mycket låg till mycket hög risk. Du väljer bland ett 90-tal kvalitetsgranskade fonder och kan kostnadsfritt byta när du vill. Med fonder kan du sprida ditt sparande på flera marknader och tillgångsslag för att öka dina möjligheter till en jämn och god avkastning.

  Att spara i fonder innebär att kapitalet är beroende av fondernas avkastning. Mer information i fondens faktablad.

 • Det går inte att generellt säga vad som är den bästa pensionslösningen, eftersom din pension påverkas av så många faktorer. Inkomst, kollektivavtal, förvaltningsform, bolag, avgifter etc. är saker som spelar in, liksom vilken grad av trygghet och kontroll du vill ha.

  Här kommer några tips på vägen:

  • Välj ett bolag där du tror att du kan få hög avkastning – titta både på aktuell avkastning och snittavkastning
  • Välj ett ekonomiskt starkt bolag med hög solvens (aktuell solvensgrad hos Skandia)
  • Kontrollera avgifterna, även om avkastningen är ännu viktigare
  • Fundera också på om du vill att bara kommande inbetalningar ska placeras hos oss, eller om du vill flytta med dig dina redan sparade pengar – samlar du allt hos oss får du en bättre överblick över din pension på köpet
  • Du kan tjäna på att flytta din pension om du får bättre avkastning, villkor och avgifter

  Att välja bolag för din tjänstepension behöver inte vara särskilt svårt. Själva valet är lätt gjort när du väl har bestämt dig. Du har dessutom alltid 10 dagars ångerrätt.

 • Väljer du Skandia för din tjänstepension behöver du bara logga in med ditt BankID till pensionsöversikten för att få en överblick. 

  Har du inget BankID? Ladda ned BankID här.

  För att göra det ännu smidigare när du går i pension kan du samla allt hos oss. Läs mer om hur du kan planera för utbetalning av din pension.

 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten och hur du kan påverka din ränta.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du och ev. medsökande har tjänstepension hos Skandia eller flyttar den till oss.

  Två bra saker med att ha tjänstepension och bolån hos oss är att du får en bättre överblick och att du slipper omförhandla ränterabatten. Dessutom kan du lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

 • I vår tjänstepension kan det utöver pengar till pensionen ingå återbetalningsskydd som innebär att efterlevandepension betalas ut till din familj om du dör. Du kan välja bort återbetalningsskydd och då få en något högre pension, passar för dig som är singel och inte har några barn. 

  Det kan också ingå ett bra försäkringsskydd.

  • Sjukförsäkring – är betydelsefull om du skulle bli sjukskriven då du kan få upp till 90 % av lönen i ersättning.
  • Hälsoförsäkring – läggs för närvarande till sjukförsäkringen och kan fånga upp dig som medarbetare redan innan du riskerar att bli sjukskriven. Här får du tillgång till bland annat samtalsterapi, ergonom och sjukgymnast.
  • Premiebefrielseförsäkring – vi betalar hela eller delar av försäkrings­premien om du blir sjukskriven längre än 3 månader. Hur stor del vi betalar beror på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt.
 • Om något skulle hända dig finns det två olika skydd för din familj:

  • Återbetalningsskydd
  • Extra efterlevandeskydd

  Skydden ger trygghet, men gör samtidigt att din pension blir lägre. Är du ensamstående utan barn har du ingen anledning att välja återbetalningsskydd eller familjeskydd, eftersom det finns särskilda regler för vem som får dina pengar.

  Återbetalningsskydd
  • Dina förmånstagare (till exempel maka/make, sambo, registrerad partner eller barn) får dina pensionspengar om du skulle dö
  • Om du dör innan pensionsutbetalningen har påbörjats kommer dina intjänade pensionspengar att betalas ut till förmånstagare i 5 år
  • Om du dör efter det att en sk livsvarig utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare och upphör senast 20 år efter det att ålderspensionen började betalas ut
  • Om du dör efter det att en tidsbestämd utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare under den tid som återstår av den avtalade tiden

  Väljer du bort återbetalningsskyddet får inte din familj dina pensionspengar om du skulle dö, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare (som inte heller har återbetalningsskydd).

  Återbetalningsskyddet kostar inget extra – men din egen pension blir lägre. Det beror på att du går miste om de pengar som kommer från andra pensionssparare som dött och som inte har haft något återbetalningsskydd.

  Extra efterlevandeskydd
  • Är ett extra skydd för din familj utöver återbetalningsskyddet 
  • Dina förmånstagare får extra utbetalningar om du skulle dö innan du fyllt 65 år
  Hälsofrågor

  Du som väljer återbetalningsskydd eller extra efterlevandeskydd kan behöva fylla i några frågor om din hälsa.

  Vad menas med förmånstagare?

  Förmånstagare är de som får dina pengar om du dör. Förmånstagare betyder i första hand maka/make, registrerad partner eller sambo. I andra hand arvsberättigade barn, men inte barnbarn. Du kan ändra ordningsföljden mellan dessa, men aldrig välja någon utomstående till förmånstagare.

Alla frågor och svar

Mer om tjänstepension

Till nyhetsarkivet

Hjälpte informationen dig?

Något gick fel när du skulle tycka till, försök gärna igen!

Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i traditionell förvaltning, fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.

Tänk på! Ditt nuvarande försäkringsavtal och dess försäkringsskydd slutar gälla vid en flytt. Jämför därför förvaltningsformer, garantier, återbetalningsskydd och ändringsmöjligheter innan du bestämmer dig för att flytta din tjänstepension. Läs igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig. Du flyttar hela kapitalet i din försäkring och kan inte välja att flytta bara en del. För vissa försäkringar kan en godkänd hälsoprövning krävas från ditt gamla försäkringsbolag. Det är ditt gamla försäkringsbolag som bestämmer om flytten beviljas – vissa pensionsförsäkringar har inte flytträtt.