Gå till innehåll
Kvinna öppnar fönstret

Utöka ditt bolån

Funderar du på att renovera eller bygga ut din bostad? Då är en utökning av ditt befintliga bolån ofta ett bra alternativ till privatlån eller blancolån. Minsta lånebelopp är 25 000 kr, vilket gör att du även kan låna till mindre behov.

Ansök om utökning nu

Tänk på det här

Att utöka sitt bolån kan dock kosta mer än det smakar. För att vara på den säkra sidan ger vi dig tips att tänka på innan du skickar in en ansökan om utökning.

 • Vi tar inte ut några avgifter för utökningen. Men att utöka sitt bolån kan medföra avgifter för pantbrev när du ska belåna hus och du inte har pantbrev som täcker hela lånet. Avgifter som är lätta att missa men som kan vara betydande för dig som husägare.

 • En utökning kan också medföra att du måste amortera mer enligt amorteringskravet. Om du tagit ditt befintliga bolån före juni 2016 bör du få koll på de nya amorteringskraven eftersom de kommer att gälla för det nya, utökade bolånet.

 • Ibland har bostaden ökat i värde sedan du köpte den. När du gör en ansökan om utökning så tar banken automatiskt en s.k. datavärdering av din bostad som ger oss ett statistiskt värde. Om det belopp du ansökt om gör att du överskrider 85% av datavärderingen kommer vi begära att du kompletterar ansökan med en mäklarvärdering.

Hur du ansöker – en snabbguide

Att utöka ditt bolån är enkelt -- följ dessa steg:

 1. Klicka in dig till ansökan och välj alternativet "Utöka mitt bolån i Skandia"
 2. Identifiera dig med BankID – uppgifter om ditt befintliga lån fylls i automatiskt
 3. Fyll i ansökan

Du behöver ha ditt bolån hos oss när du ansöker om en utökning – vi utökar alltså inte bolån som ligger i andra banker. Du kan förstås flytta ditt bolån till oss och samtidigt utöka det.

Ansök om utökning nu

För dig som vill läsa mer om att utöka bolån

 • Första steget är att titta på om det finns utrymme för att använda huset eller bostadsrätten som säkerhet för lånet.

  Enligt dagens regler kan du kan låna upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad. Det innebär att du som har lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att utöka bolånet.

  Men vad menas egentligen med marknadsvärde? Du som precis köpt ny bostad har säkert stenkoll på hur mycket den är värd. Men har du ägt samma boende i många år kan det vara klurigare. Ibland har bostaden ökat i värde sedan du köpte den. Då kan en värdering av din bostad ge svar på hur mycket större ditt belåningsutrymme har blivit.

  Tänk bara på att värderingen kan vara max 3 månader gammal och måste vara utförd av en registrerad fastighetsmäklare och bekostas av dig.

 • Innan du utökar ditt lån är det bra att veta att det kommer att prövas mot både det nya och det gamla amorteringskravet. Det nya lånet kan alltså påverka storleken på din amortering. Och det kan va skönt att ha koll på det innan du ansöker. 

  Amorteringskravet bestämmer hur mycket du ska amortera när du tar ett nytt bolån hos oss. Hur stort amorteringsbeloppet blir bestäms av bolånets storlek i förhållande till bostadens värde samt hushållets inkomst. Rörigt? Du är inte ensam. Vi tar en sak i taget – först ut är den berömda belåningsgraden.

  1. Belåningsgrad

  • Bolån över 70 % av bostadens värde ska amorteras med 2 % av den totala skulden per år
  • Bolån mellan 50-70 % av bostadens värde ska amorteras med 1 % av den totala skulden per år
  • Bolån under 50 % belåning av bostadens värde behöver inte alltid amorteras

  2. Inkomst

  Nu behöver vi räkna på hushållets totala inkomst före skatt. För om du lånar mer än 4,5 gånger hushållets bruttoårsinkomst (totala inkomst före skatt) ska du amortera ytterligare 1 % på hela bolånet. Då inkluderas även bolån under 50 % belåning av bostadens värde.

  Om du skulle utöka ditt bolån för att till exempel renovera kan du istället välja alternativregeln, som innebär att det nya bolånet amorteras med 10 % per år.

 • Räntan och rabatten för det nya lånet blir samma som för det bolån du redan har hos oss så länge förutsättningarna är desamma. Det är tjusningen med att ha ett bolån utan förhandling. Du kan själv räkna på din rabatt här

  Det kan också vara bra att veta att vi inte tar ut någon uppläggnings- eller administrationsavgift om du väljer att utöka ditt bolån hos oss. Däremot kan det bli kostnader för pantbrev om du lånar på ett hus och det inte redan finns uttagna pantbrev som täcker hela lånebeloppet. 

 • När du har fått lite koll på belåningsgrad, värde och hur utökningen kan påverka din amortering är det dags att fylla i en ansökan om bolån!

  1. Klicka in dig till ansökan och välj alternativet "Utöka mitt bolån i Skandia"
  2. Identifiera dig med BankID – uppgifter om ditt befintliga lån fylls i automatiskt
  3. Fyll i ansökan

  I ansökan behöver du fylla i uppgifter om din ekonomi, din bostad och eventuell medsökande precis som vid en vanlig bolåneansökan. När ansökan väl är ifylld skickar du in den till oss för bedömning.

  När du skickat in ansökan och fått ok får du ett förslag på låneupplägg. Du kan då se hur mycket du kan låna och vad din kostnad för ett utökat bolån blir.

Ansök om utökning

 • Perfekt vid renoveringar eller tillbyggnad
 • Minsta beloppet att ansöka är 25 000 kr
 • Enkelt att ansöka
Ansök om utökning nu

Vanliga frågor och svar om att utöka bolån

 • Ja, du kan ansöka om att utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 85 %. En kreditprövning kommer även att genomföras för att se om du har förutsättningarna för att utöka ditt lån. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kr. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.

  Gör bara en ansökan om bolån och välj ”Utöka mitt bolån i Skandia”.

 • När du ansöker om att göra en utökning av ditt bolån finns det två sätt att värdera din bostad. Antingen utgår vi från den datavärdering som automatiskt tas när du gör en ansökan, eller så beställer du en värdering av en mäklare som vi har godkänt. Vi meddelar dig i det fall ansökan behöver kompletteras med en mäklarvärdering.

  Vår datavärdering baseras på fakta om bostaden och områdets försäljningsstatistik den senaste tiden. Tänk på att vår värdering kan komma att skilja sig från den du själv låter genomföra av en mäklare, som tar faktorer som läge, skick och utsikt i beaktning.

 • Belåningsvärde är det värde du högst kan belåna din bostad till.

  Så här räknar du ut det:

  Bostadens värde: 5 000 000 kr

  Maximal belåningsgrad: 85 %

  5 000 000 * 85 % = 4 250 000 kr

  Befintliga bolån: 3 600 000 kr

  4 250 000 kr - 3 600 000 kr = 650 000 kr som är vad du maximalt kan ansöka om i utökning.

 • När du utökar ditt bolån får din bostad ett amorteringsgrundande värde, om den inte redan har det. Det är det värde som din amortering grundas på och är samma i 5 år, oavsett om marknadsvärdet ändras.

Alla frågor och svar