Gå till innehåll
Person hoppar med blombukett

Lånelöfte – ansök och få svar direkt

 • Skaffa ett lånelöfte så är du redo att slå till när drömbostaden dyker upp
 • Ansök om lånelöfte online & få svar på 5 minuter
 • Lånelöftet är giltigt i 6 månader
Ansök om lånelöfte
Nyckel

Varför ska jag ansöka om lånelöfte?

Ett lånelöfte är inget krav för att få bolån men ofta krävs ett godkänt lånelöfte för att vara med i en budgivning. När du ansöker om ett lånelöfte hos oss får du svar på några minuter. Vi hämtar en kreditupplysning och du får en indikation på hur mycket du kan låna.

Lånelöfte – så går det till


1. Ta reda på hur mycket du kan låna och köpa för

Börja med att räkna ut hur mycket du kan låna och köpa för, utan att en kreditupplysning tas.

Se hur mycket du kan låna

2. Ansök om lånelöfte

Ansök om ett lånelöfte och få svar på några minuter. Du behöver inte veta vilken bostad du ska buda på innan du ansöker om ett lånelöfte. Lånelöftet är en uppskattning av hur mycket du kan låna baserat på din ekonomi. 

Ansök om lånelöfte
3. Gå på visning och buda

Nu kan du börja gå på visningar. Lånelöftet är giltigt i 6 månader och har du ett lånelöfte hos oss kan du se det genom att logga in här.

Så fort du har hittat en bostad du är intresserad av är det dags att ansöka om bolån. Vi kan då ge dig ett förhandsbesked som innebär att du kan skriva kontrakt när du vunnit budgivningen.

Ansök om bolån

Mer om lånelöfte


Så funkar ett lånelöfte

 • Ett lånelöfte är en fingervisning om hur mycket du får låna, och gäller i 6 månader från datumet det blev beviljat, så länge förutsättningarna är desamma. Med ett lånelöfte är du redo för visning och budgivning.
 • Lånelöftet är knutet till dig och inte till en specifik bostad. När du vunnit en budgivning ansöker du om bolån. Du kan låna maximalt 85 % av bostadens värde.
 • Vi beviljar lånelöften upp till 10 miljoner kronor. Önskar du ett högre belopp behöver du göra en vanlig bolåneansökan, eftersom vi behöver veta mer om objektet du tänkt köpa.

Tryggare budgivning

När du beviljats ditt lånelöfte kan du enkelt verifiera det hos BudID och bli en mer attraktiv köpare. Både mäklare och säljare kan känna sig trygga med att du har din bank och finansieringen i ryggen när du lägger bud i budgivningar. 

Vanliga frågor om lånelöfte

 • Eftersom lånelöftet baseras på din ekonomi och inte på bostaden som bolånet ska ligga till grund för behöver vi göra en slutgiltig bedömning av bolånet efter vi fått in din bolåneansökan.

  Förutom bostaden kan också förändringar av inkomster, lån och utgifter påverka beslutet. Det är därför viktigt att du ansöker om bolån så snabbt som möjligt efter att du hittat en bostad du vill köpa och att du inte skriver köpekontrakt innan ansökan blivit godkänd.

 • Det är vår starka rekommendation att ditt bolån är beviljat när du skriver kontrakt. Du får ett meddelande av oss när du kan skriva på ditt köpekontrakt.

 • Om du vill ändra uppgifter i din lånelöftesansökan behöver du göra en ny ansökan. Vi kan inte göra ändringar i en befintlig lånelöftesansökan. 

 • När du ansöker om lånelöfte kommer vi göra en kreditupplysning som gäller i 3 månader. Om du ansöker om ett bolån inom den tremånadersperioden kommer ingen ny kreditupplysning att tas.

 • Vi erbjuder inte valutalån. Därför kan du som har din lön i annan valuta än svenska kronor eller som är folkbokförd i ett annat land än Sverige inte få lånelöfte hos oss.

  Valutalån är lån som tas i annan valuta än den som kunden får sin inkomst i. Ett bolån som tas av en person som får sin inkomst i annan valuta än svenska kronor räknas alltså som ett valutalån.

  Om kursen för den valuta du som kund har din inkomst i sjunker kraftigt kan du få svårigheter att betala ditt lån. Enligt bolånedirektivet från EU måste de aktörer som erbjuder valutalån även erbjuda en försäkring mot kursdifferenser, eller något annat arrangemang som gör att du som kund skyddas mot kursförändringar. Eftersom Skandia i dagsläget inte erbjuder någon sådan försäkring och inte heller har något varningssystem för stora kursförändringar kan vi inte erbjuda valutalån.

  • Bolån mellan 50–70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 1 % per år
  • Bolån över 70 % av bostadens värde behöver amorteras minst 2 % per år
  • Utöver detta behöver du som lånar mer än 4,5 gånger din/hushållets årliga bruttoinkomst amortera ytterligare 1 %

  Läs mer om amorteringskraven.

Alla frågor och svar

Har du redan ett lånelöfte?

Här kan du som redan har ett lånelöfte logga in för att se ditt lånelöfte. Du kan också se hur länge det är giltigt. 

Se mitt lånelöfte