Gå till innehåll

Fasträntekonto – spara med fast ränta

Spara tryggt med fast ränta! Genom att binda dina sparpengar får du en högre ränta än på ett vanligt sparkonto. 

Insättningsgaranti. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavare enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Läs mer på Riksgälden.

Så här öppnar du ett Fasträntekonto

1. Öppna ett Allt i Ett-konto — om du inte redan har ett

För att öppna ett Fasträntekonto behöver du först ha ett Allt i Ett-konto. På Allt i Ett-kontot behöver du ha minst 10 000 kronor, vilket är det lägsta beloppet du kan spara på ett Fasträntekonto hos oss.

Öppna ett Allt i Ett-konto här

Allt i Ett-kontot är ett gratis privatkonto som du behöver för att kunna öppna Sparkonto, Fasträntekonto och andra produkter hos oss.

När du klickar på att öppna ett Allt i Ett-konto kommer vi be dig att:

1. Identifiera dig med BankID och besvara frågorna kring kundkännedom och kontot. 

2. Ditt Allt i Ett-konto kommer sedan öppnas och du kommer se det när du loggar in. 

3. Du kan nu sätta in ditt önskade sparbelopp på ditt Allt i Ett-konto. Det är först när det finns en summa på ditt Allt i Ett-konto som du kan öppna ett Fasträntekonto. 

4. Nu kan du logga in igen och öppna ditt Fasträntekonto! 

Glöm inte att hämta ut PIN-koden som skickas till dig för att få full tillgång till dina konton. 

2. Öppna Fasträntekonto

När du har ditt sparbelopp på ditt Allt i Ett-kontot kan du öppna ett Fasträntekonto. Du får då välja ditt sparblopp och vilken bindningstid du vill ha. 

3. Nu är du klar!

Nu är du igång med ditt sparande.

Aktuella räntor Fasträntekonto

Bindningstid Fast ränta Effektiv ränta
3 månader 4,20 % 4,27 %
1 år 3,65 % 3,65 %

Minsta sparbelopp: 10 000 kr

Räntorna gäller fr.o.m 2023-12-22

Effektiv årsränta är ett sätt att uttrycka ränta som gör att det går att jämföra räntan mellan olika löptider. Långa löptider har lägre effektiv årsränta än korta eftersom hela räntan betalas ut i efterhand och ingen ränta på ränteeffekt uppstår under löptiden. Den effektiva årsräntan visar vad räntan skulle ha varit om räntan hade betalats ut årligen.

Vanliga frågor om Fasträntekonto

  • Ett Fasträntekonto är ett sparkonto där du sparar till en fast ränta under en viss period (bindningstid).
  • Fasträntekonto kan också kallas för sparkonto med bunden ränta eller placeringskonto.
  • Räntan för ett öppnat Fasträntekonto är samma hela bindningstiden.
  • Du kan inte sätta in mer pengar på ett befintligt Fasträntekonto. 

  Söker du ett sparkonto med rörlig ränta och fria uttag kan du ta en titt på Sparkontot

 • Skulle du behöva ta ut dina pengar tidigare går det bra. Uttag kan genomföras tidigast 7 dagar efter insättning och Fasträntekontot avslutas då i sin helhet. Vid uttag tillkommer en uttagsavgift som är 2 % av insatt belopp. Avgiften kan inte överstiga den upplupna räntan. Du avslutar ditt Fasträntekonto genom att logga in.

 • Nej, det går tyvärr inte att förlänga ett befintligt Fasträntekonto. När bindningstiden är slut kommer Fasträntekontot att avslutas automatiskt. Ditt insatta belopp samt ränta (efter eventuell avdragen skatt) förs över till ditt Allt i Ett-konto eller Sparkonto, beroende på vad du valde när du öppnade Fasträntekontot. 

  Du kan däremot öppna nya Fasträntekonton precis när du vill. Minsta belopp för att öppna ett Fasträntekonto är 10 000 kr. Du öppnar Fasträntekonto enkelt och smidigt här på vår hemsida. 

 • Nej, kundservice kan tyvärr inte öppna ett Fasträntekonto åt dig, utan det behöver du göra själv som inloggad kund. Logga in och legitimera dig via BankID så kan du enkelt öppna ett Fasträntekonto.

  • Minsta belopp att sätta in på kontot är 10 000 kr så den summan behöver finnas på ett av dina Skandiakonton när du öppnar Fasträntekontot.
  • Har du inget Allt i Ett-konto hos oss så kommer vi först att be dig öppna ett sådant. Det är ett smidigt och kostnadsfritt privatkonto som kan användas till utbetalningar, räkningar, Swish och bankkort med mera.
  • När du öppnat ett Allt i Ett-konto och placerat det belopp du vill spara (minst 10 000 kr) kan du öppna ett Fasträntekonto. Det går även bra att ha din sparsumma på ett Sparkonto med fria uttag när du ska öppna ett Fasträntekonto. 
 • Du kan bara vara ensam kontohavare på ditt Fasträntekonto men du kan lämna en fullmakt till någon annan.

 • Alla som blir bankkunder hos oss behöver först öppna ett kostnadsfritt Allt i Ett-konto. Det är ett smidigt lönekonto som kan användas till utbetalningar, räkningar, Swish och bankkort med mera.

  När du öppnat ett Allt i Ett-konto och placerat det belopp du vill spara (minst 10 000 kr) kan du öppna ett Fasträntekonto. Det går även bra att ha din sparsumma på ett Sparkonto med fria uttag när du ska öppna ett Fasträntekonto. Men, du börjar alltid med att öppna ett Allt i Ett-konto!

 • Vill du öppna ett Fasträntekonto till ditt barn fyller du i ansokan och skickar in den till:

  Frisvar
  Skandia
  Dokumenthantering, R 813
  106 37 Stockholm

  Är ditt barn inte kund sedan tidigare behöver du även öppna ett Allt i Ett-konto.

   

 • Sparräntan betalas ut när bindningstiden på ditt Fasträntekonto löper ut. Ditt sparbelopp och intjänade ränta sätts då tillbaka till det konto som du valt. Då görs också avdraget på räntan för preliminär skatt (30 %).

  Räntan på sparbeloppet beräknas för alla dagar utom avtalad återbetalningsdag. 

 • När Fasträntekontot avslutas sätts pengarna, inklusive din intjänade ränta, tillbaka på det konto du valde när du öppnade Fasträntekontot.

  Det går tyvärr inte att förlänga ett befintligt Fasträntekonto, men du är varmt välkommen att när som helst öppna ett till. 

 • Nej, du kan inte sätta in mer pengar på ditt befintliga Fasträntekonto. Däremot kan du öppna fler Fasträntekonton.

Alla frågor och svar