Gå till innehåll
Biljardtriangel med biljardklot

Investerings­sparkonto (ISK)

 • Enkelt att spara i fonder och aktier
 • Passar månadssparande
 • Ingen vinstskatt
Öppna ISK enkelt med BankID

Fördelarna med investeringssparkontot

Hand lägger bollar i glasskål

Spara i fonder & aktier

Kontots flexibilitet gör att det passar för den som t.ex. vill spara i fonder under många år, den som vill köpa och sälja aktier mer frekvent eller handla i andra typer av värdepapper.

Bokstäverna ISK

Kostar 0 kr

Investeringssparkontot (ISK) kostar 0 kronor att öppna. Det enda du betalar är courtage för själva handeln och/eller fondavgifter. Och det sköts dessutom helt automatiskt.

Kulor i en skål

Ingen vinstskatt

Istället för vinstskatt betalar du i stället en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar. För 2020 är skatten 0,375 %. Läs mer om schablonskatten här.

Stapeldiagram

Full koll på marknaden

Bevaka värdepapper och se aktiekurser samt index i realtid med vårt handels­verktyg Skandia Trader. Dyk ner i orderdjup, grafer och senaste avsluten från olika börser. Du har även tillgång till våra aktie­mäklare.

Raket

Slut på deklarerandet

Det sköter vi. Varje år räknar vi nämligen ut din schablonintäkt och skickar in uppgifterna till Skatteverket. Allt är alltså förtryckt i din deklaration – du behöver bara gå igenom och skicka in den. Och sedan luta dig tillbaka.

Vanliga frågor om investerings­sparkonto

 • När det gäller kostnader är ISK och kapitalförsäkring likvärdiga när du tecknar produkterna på nätet. Med ISK kan du handla med aktier och välja fonder ur vårt bredaste sortiment. Du gör enkelt uttag genom att själv sälja av innehav. En kapitalförsäkring kan du anpassa till dina nära på ett annat vis, t.ex. vem som får dina pengar om du dör i förtid.

  Här kan du läsa mer om de 3 största skillnaderna och ett par likheter mellan kapitalförsäkringar och ISK.

 • ISK har en årlig schablonmässig skatt som bestäms utifrån statslåneräntan. Vi räknar ut skatten åt dig och skickar in uppgifterna till Skatteverket. På så sätt är allt förtryckt och klart i din deklaration.

  Exempel på schablonbeskattning

  Portföljvärde utan insättningar* Schablonskatt 2019 Schablonskatt 2020
    (Beräknat på statslåneräntan nov 2018, 0,51 %) (Beräknat på statslåneräntan nov 2019, -0,09 %)
  25 000 kr 113,25 kr 93,75 kr
  100 000 kr 453 kr 375 kr
  250 000 kr 1 132,50 kr 937,50 kr
  * I portföljens värde har vi räknat på att inga insättningar är gjorda under året och att ingen värdeökning har skett.

  Så här räknas skatten fram för 2020

  Tillgångarnas värde på kontot mäts vid fyra tidpunkter under året (varje kvartal). Skatten beräknas på värdet av dina tillgångar på kontot, insättningar under året och utvecklingen på dina fonder, aktier och andra värdepapper m.m.  

  För att räkna ut den beskattningsbara delen så delar du det värdet med 4 (kapitalunderlaget) och multiplicerar resultatet med statslåneräntan från 30 november föregående år ökad med 1 %. Schablonintäkten ska lägst beräknas till 1,25 % av kapitalunderlaget. Det belopp du får beskattas med 30 %. 

  • tillgångarnas värde kvartal 1 + kvartal 2 + kvartal 3 + kvartal 4 + alla insättningar under året = x
  • x / 4 = y
  • Statslåneräntan (använd räntan från 30 november föregående år) + 1 % = z (dock lägst 1,25 %)
  • y * z (kan lägst beräknas till 1,25 %) = belopp som ska beskattas med 30 %.

  Läs mer om schablonbeskattningen på Skatteverket

  För begränsat skattskyldiga gäller särskilda skatteregler. Då tillämpas konventionell beskattning i stället för schablonbeskattning.

  Öppna Investeringssparkonto

 • ISK passar dig som tror att din avkastning kommer att bli högre än 1,25 % under 2020. Om du tror att avkastningen blir lägre så är värdepappersdepå ett bättre alternativ.

 • Att flytta dina värdepapper från ett annat Investeringssparkonto är enkelt: logga in i internetbanken och gör flytten under Flytta värdepapper. Är du inte kund ännu blir du det med ett Bank-ID, genom att öppna ett Investeringssparkonto hos oss. Om du flyttar fonder från en annan bank kan det finnas avgifter som utlöses hos banken du flyttar fonder ifrån. Om fonder du vill flytta inte finns i vårt utbud kan du tvingas sälja av dem, vilket kan ge upphov till kapitalvinstskatt. Ta enkelt reda på om en fond finns i vårt sortiment genom att titta i fondlistan.

  Att flytta dina värdepapper från en annan typ av depå är i princip lika enkelt, men du kommer att behöva deklarera flytten som om en försäljning hade skett och betala skatt på eventuell vinst. I vissa lägen kan det alltså vara smartare att låta befintliga värdepapper ligga kvar där de ligger, och använda Investeringssparkontot för ett nytt sparande. Om du ändå vill flytta dina värdepapper använder vi stängningskursen för den dag flyttanmälan kommit oss tillhanda.

  En fördel med att flytta dina värdepapper till oss är att du får bättre översikt över hur du har fördelat dina placeringar och risker  och tillgång till våra kunniga aktiemäklare!

  Öppna Investeringssparkonto

  • Aktier: Nasdaq Stockholms samtliga aktielistor, Spotlight Stockmarket, First North, Externa listan, NGM Equity, NGM Nordic MTF. Du har också möjlighet att handla med utländska aktier (Norden, västra Europa, Kanada och USA) via telefon.
  • Fonder: Skandiabankens utbud av fonder
  • Övriga värdepapper: obligationer, premieobligationer, teckningsoptioner, emissionsrätter och börshandlade produkter 

  Mer om värdepapper

 • Lagen begränsar möjligheten för att i ISK ta del av börsintroduktioner. För att det ska vara godkänt för ISK måste bolaget göra nyemission i och med erbjudandet och det får endast vara nyemitterade aktier som erbjuds. Skulle det i erbjudandet finnas befintliga aktier till försäljning kommer det inte vara möjligt att ta del av erbjudandet.

 • Ring till oss på 0771-55 55 00 så hjälper vi dig.

Alla frågor och svar

Priser & villkor

Så här kommer du igång

Först: Öppna ditt konto

Bli kund eller logga in och öppna direkt på webben – kontot kostar 0 kr.

Välj vad du ska spara i

Välj att spara fonder eller aktier – kolla in vårt kvalitetsgranskade fondutbud.

Upplev ränta på ränta

Starta ett månadssparande och öka möjligheten till ränta på ränta.

 Mer om ISK & fler spartips

Två pilar pekar åt motsatta håll

Skillnaden mellan ISK och kapitalförsäkring?

Få koll på skillnaderna mellan sparformerna.

Vi förklarar här
Person flyttar kulor från en skål till en annan

Räkna ut vad ditt månadssparande kan ge

Räkna ut – välj sparande – klart!

Räkna på ditt månadssparande
Man sitter vid skrivbord

Få bättre koll på ditt sparande

Våra bästa lästips om ditt sparande – samlat.

Läs våra tips
Tumme upp

Insättningsgarantin gäller såklart

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Du har rätt till ersättning för det oplacerade kapital du har på kontot med ett belopp som motsvarar högst 950 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för dig för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.
För ytterligare information läs mer här.

Kom igång med ISK enkelt och snabbt

 • ISK-kontot kostar 0 kr att öppna på webben
 • Köp och sälj hur mycket du vill – du betalar ingen vinstskatt
 • Enkelt att sätta in och ta ut pengar
Öppna ISK enkelt med BankID

Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.

Hjälpte informationen dig?

Något gick fel när du skulle tycka till, försök gärna igen!