Gå till innehåll
Två kvinnor flyttar inredning

Flytta bolånet till oss

Är det dags för ett förhandlingsfritt bolån? Att byta bank för bolånet är enkelt och ofta finns det mycket pengar att spara. Vi hjälper dig såklart med flytten!

 • Ansök utan att binda dig 
 • Se direkt vilken ränta du kan få
Starta ansökan Räkna på din ränta

1. Räkna på att flytta ditt bolån


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har din tjänstepension hos oss
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Du sparar
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

Skippa en förhandling

Mycket i vardagen handlar om att ständigt behöva förhandla. Därför tycker inte vi att du också ska behöva förhandla om en schysst bolåneränta. Har du fått nog av din storbank? Flytta ditt bolån till oss.

Läs om fördelarna med en transparent bank

2. Ansök om flytt av bolån

Ansök enkelt online och få notifieringar om nästa steg.

 • Låneansökan är inte bindande och du behöver inte fullfölja flytten av bolånet bara för att du gjort en ansökan.
Starta ansökan

I ansökan väljer du Flytta mitt bolån till Skandia. Är ni flera som ansöker behöver medsökande godkänna med BankID innan ansökan börjas behandlas av oss.

För att vi ska kunna informera dig genom hela din ansökan får du fylla i dina kontaktuppgifter – kontrollera en extra gång att dessa stämmer!

Vad händer sen?

 • När du flyttar ditt bolån till en annan bank behöver du bifoga ett amorteringsunderlag, även om du inte amorterar idag. Underlaget behövs för att du ska kunna behålla samma amorteringsvillkor som du har på ditt befintliga bolån. På grund av banksekretessen kan banken inte lämna det direkt till oss, utan du behöver själv begära ut det.

  Logga in här för att ladda upp ditt amorteringsunderlag och eventuella kompletteringar.

  Ansökan behandlas!

  Vi kommer nu att titta på din ansökan och därefter kontakta dig med mer information. 

  Viktigt att veta: Du kan inte belåna en bostad hos oss som samtidigt är belånad i en annan bank.

 • När vi kontrollerat din ansökan och kompletteringar är det dags för dig att välja ditt låneupplägg. Där väljer du bland annat bindningstid och när du önskar att bolånet flyttas. Därefter skapar vi ditt skuldebrev. Du anger också från vilket konto du vill att vi ska dra månadskostnaden ifrån. 

  Kundkännedom

  För att kunna gå vidare med din anökan behöver vi veta lite mer om dig, så kallad kundkännedom. Detta för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Har vi inte fått in dina uppgifter så får du ett meddelande om att fylla i dessa. 

 • Inom kort får du skuldebrevet och andra lånehandlingar till dig via post. Du kan också logga in här för att hämta dina lånehandlingar.

  Du behöver sedan signera skuldebrevet och skicka tillbaka det till oss via post.

 • När vi fått tillbaka skuldebrevet löser vi bolånet hos din gamla bank. Du får en utbetalningsbekräftelse via post när bolånet är flyttat.

  Välkommen som bolånekund hos oss!

Få en bra bolåneränta över tid

Vi håller vad vi lovar. Hos oss får du en bra bolåneränta över tid.

snittränta skandia marknaden juli 23.png

Bilden visar Skandias snittränta för 3 månaders bindningstid i jämförelse med marknaden.

Varför ska jag byta bank för mitt bolån?

1. Spara pengar med en lägre ränta

Ett bolån är oftast den största utgiften ett hushåll har. Hos oss får alla rabatt på räntan och vi erbjuder alltid konkurrenskraftiga räntor. Med en lägre ränta kan ditt hushåll spara tusentals kronor varje år.

2. Enkel flytt av bolånet utan förhandling

Hos oss slipper du jobbiga förhandlingar. Du ska inte behöva vara en duktig förhandlare för att få en bra ränta. Med hjälp av vår kalkyl ser du direkt vilken ränta du får.

3. Slipp krångliga omförhandlingar

Vi erbjuder samma rabatt för alla med likadana villkor. Du behöver inte oroa dig för att din rabatt ska försvinna. När det är dags för omprövning får du automatiskt en ny rabatt utan att du behöver omförhandla eller kontakta oss regelbundet. När du har ditt bolån hos oss får du en bra bolåneränta över tid.

Mer om flytt av bolån

Flytta bundet bolån

Det är enkelt att flytta både bundna bolån och lån med rörlig ränta till oss.

Att flytta ett rörligt bolån kostar ingenting men när du flyttar bundna lån kan du behöva betala ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank.

 • Genom en sänkt ränta i samband med flytten kan det ofta löna sig att flytta det bundna lånet – trots ränteskillnadsersättning. 

Vad kostar det att flytta bundna lån?

Storleken på dina lån, återstående bindningstid och aktuellt ränteläge avgör hur mycket du måste betala till din nuvarande bank när du flyttar dina bundna bolån.

 • Tänk på att du får göra avdrag i din deklaration för ränteskillnadsersättning.

Konsumenternas webbplats kan du beräkna kostnaden för att flytta dina bundna lån.

Amorteringskrav vid flytt av bolån

Om du flyttar ett bolån som tagits innan det befintliga amorteringskravet trädde i kraft så omfattas lånet inte av amorteringskravet. Därför kan du flytta ditt bostadslån till oss utan att amorteringsvillkoren påverkas. Det enda du behöver göra är att be din nuvarande bank om ett amorteringsunderlag.

Om du lånar mer samtidigt som du flyttar ditt bolån:

 • Är det valfritt att amortera om det totala lånet understiger 50% av bostadens värde och du lånar för mindre än 4,5 x din årsinkomst.
 • Måste du amortera 1–3% av det totala lånebeloppet per år, beroende på hur mycket du lånar och hur mycket du har i inkomst.
Mer om amortering & amorteringskrav

Amorteringsunderlaget visar de amorteringsvillkor som gäller för bolånet som du vill flytta och specificerar bland annat när det amorteringsgrundande värdet fastställdes och hur mycket du amorterar i månaden.

Ett amorteringsunderlag behövs alltid när man ska byta bank för bolånet, även när det inte finns ett amorteringskrav.

Att tänka på vid byte av bolån

Det finns några saker som är bra att tänka på när du flyttar ditt bolån till en annan bank beroende på om det gäller en bostadsrätt, en villa eller ett fritidshus.

Flytta bolån för en bostadsrätt

 • När du ska flytta ett lån på en bostadsrätt, behöver vi få pantförskrivningen undertecknad – först av dig och sedan av bostadsrättsföreningen – innan vi kan lösa ditt lån i den andra banken. Det kan ibland ta några veckor efter att du skrivit under skuldebrevet och pantförskrivningen innan vi tar emot den undertecknade pantförskrivningen från föreningen.
 • Du kan inte dela upp lånet på bostadsrätten mellan oss och en annan bank, du behöver ha hela lånet hos oss.

Flytta bolån för en villa eller ett fritidshus

 • När du flyttar ett bolån på en villa eller fritidshus kan vi lösa lånet i din gamla bank så snart vi fått tillbaka det undertecknade skuldebrevet från dig. Vi tar över pantbreven i samband med flytten av lånet. 
 • Du kan inte dela upp lånet på villan eller fritidshuset mellan oss och en annan bank, du behöver ha hela lånet hos oss.

Vanliga frågor om flytt av bolån

 • Använd vår bolånekalkyl och skriv in storleken på ditt lån, hur mycket din bostad är värd och om du har din tjänstepension hos oss. Välj bland de olika bindningstiderna för att se vilken ränta du kan få beroende på hur du väljer att binda ditt lån. 

 • Du kan välja att binda ditt bolån på 3 månader (även kallad rörlig ränta), 1 år, 2 år, 3 år och 5 år.

  Läs mer om bunden och rörlig ränta här >

 • Du behöver vara myndig och folkbokförd i Sverige för att teckna ett bolån hos oss. Du ska också ha en garanterad grundlön från en tillsvidareanställning, livsvarig pension eller deklarerad inkomst som egenföretagare. Vi tillgodoräknar inte inkomster såsom bonus, provision eller OB-tillägg som inte är garanterade.

  Du kan flytta bolån till oss för bostadsrätt, villa eller fritidshus. Vi belånar bara eget boende.

  Bostadsrätten måste vara en äkta bostadsrättsförening med minst 4 lägenheter. Villor och fritidshus måste ha typkod 220

 • Ja, du kan ansöka om att utöka ditt bolån i samband med en flyttansökan så länge belåningsgraden inte överstiger 85%. Minsta belopp att öka lånet med är 25 000 kr. I ansökan anger du först hur mycket lån det finns på din bostad idag, sedan anger du hur mycket du vill låna hos oss.

  Tänk på att du inte kan dela upp lånet mellan oss och en annan bank. Det vill säga, du behöver ha hela lånet hos oss.

 • Medlåntagare i din bolåneansökan kan vara make/maka, sambo, föräldrar eller vuxna barn. Är ni fler än tre sökande ringer ni direkt till vårt bolåneteam på 0771-52 50 00.

  Läs mer om att ha föräldrar som medlåntagare. 

 • Nej, hos oss slipper du extrakostnader såsom uppläggningsavgift vid bolån. Att betala med autogiro är kostnadsfritt, däremot tar vi en aviseringsavgift om du väljer något annat betalningssätt.

Alla frågor och svar

Byta bank för bolån – bra att veta

 • Vi erbjuder bolån för bostadsrätter, villor och fritidshus. Bostadsrätter måste vara en äkta bostadsrättsförening med minst 4 lägenheter. Villor och fritidshus måste ha typkod 220.
 • Du kan flytta bolån som är upp till 85 % av bostadens värde.
 • Lägsta lånebelopp du kan flytta är 200 000 kronor.