Gå till innehåll
Två kvinnor flyttar inredning

Flytta din tjänstepension

I många fall kan du flytta din tjänstepension mellan olika pensionsbolag och samla dina fribrev på egen hand. Vi vägleder dig och hjälper dig reda ut viktiga begrepp innan du tar beslutet att flytta din pension.

  • Du får bolånerabatt och gratis pensionsrådgivning när du flyttar din pension till oss

Få koll och flytta din tjänstepension


minPension får du en bra översikt över din tjänstepension. minPension är en oberoende tjänst i samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

Hitta din tjänstepension

Hos minPension får du enkelt koll på dina pensioner. Du får en översikt över var du har tjänstepension och kan läsa detaljer om dina avtal. 

Så här tar du reda på om och var du har tjänstepension:

  1. Logga in med BankID på minPension
  2. Välj Intjänad pension i menyn
  3. Välj Tjänstepension > Visa i detalj
  4. Tryck på Visa för den pension du vill läsa mer om

Se om du kan flytta din pension

Ditt avtal avgör om du kan flytta din tjänstepension och vart du kan flytta den. På minPension kan du se inom vilket eller vilka kollektivavtal du har tjänstepension.

Kollektivavtalad tjänstepension kan bara flyttas inom samma kollektivområde. Exempelvis kan en tjänstepension inom AKAP-KR-avtalet inte flyttas till ett FTP-avtal.

Du kan flytta till oss inom kollektivavtalen:

Flytta din tjänstepension

Många kollektiv­avtalade tjänste­pensioner kan flyttas via en val­central. Med val­central menas det bolag som administrerar din tjänste­pension. Olika avtal kan ha olika val­centraler.

Är du anställd inom kommun och region?

 KAP-KL:

 AKAP-KR:

Är du tjänsteman i försäkringsbranschen?

 FTP1:

 FTP2:


För att hitta Valcentralen för dina övriga tjänstepensioner logga in på minPension och läs mer under försäkringsdetaljerna. 

Är din tjänstepension kollektivavtalad?


  • Ungefär 90 % av alla arbetsplatser i Sverige har kollektivavtal. Därför är kollektivavtalad tjänstepension (avtalspension) det vanligaste.
  • Det är möjligt att flytta kollektivavtalad tjänstepension på egen hand.
  • Att flytta tjänstepension utan kollektivavtal kräver ofta stöd av en rådgivare.
  • Vi hjälper dig förstå om din tjänstepension är kollektivavtalad eller inte. 

Kollektivavtalad tjänstepension (Avtalspension)

Du som jobbar inom region, kommun eller stat har alltid kollektivavtal och får automatiskt kollektivavtalad tjänstepension (avtalspension). Majoriteten av företag inom privat sektor har också kollektivavtal, men det är inte garanterat. 

  1. Logga in med BankID på minPension
  2. Välj Intjänad pension i menyn
  3. Välj Tjänstepension > Visa i detalj
  4. Tryck på Visa på den försäkring du vill läsa mer om
  5. Under Försäkringsdetaljer ska kollektivavtalade tjänstepensioner ha raden kollektivavtal

Ett annat tips är att vara uppmärksam på namnen. Här är namnen på några av de vanligaste kollektivavtalade tjänstepensioner: 

  • SAF-LO – Privatanställd arbetare 
  • PA16 – Statligt anställd 
  • FTP 1 eller 2 – Försäkringsanställd 
  • KAP-KL eller AKAP-KL – Kommun- eller landstingsanställd
  • ITP 1 eller 2 - Privatanställd tjänsteman 

Observera att det finns många olika kollektivavtal i Sverige. Din tjänstepension kan fortfarande vara kollektivavtalad även om den heter något annat än de som nämns här. 

Tjänstepension utan kollektivavtal

Att arbetsplatsen saknar kollektivavtal är mindre vanligt, men det förekommer. Om du tror att du har tjänstepension utan kollektivavtal, kan du kontrollera det genom att se över försäkringsdetaljerna på minPension.

Du kan oftast utgå från att tjänstepensionen inte ingår i ett kollektivavtal om: 

  • Det saknas en rad om kollektivavtal under försäkringsdetaljerna på minPension 
  • Namnet på tjänstepensionen är unikt och/eller innehåller namnet på företaget – istället för de vanliga förkortningarna som exempelvis AKAP-KR, ITP, FTP, SAF-LO. 
  • Det saknas en rad om valcentral – som exempelvis Collectum, Fora, Valcentralen, Pensionsvalet eller SPV.

För att vara helt säker är det viktigt att du läser igenom detaljerna för tjänstepensionen och ser över villkoren. För att få mer information om din tjänstepension kan du kontakta din arbetsgivare eller pensionsbolaget som tar hand om din pension. 

Begrepp att hålla koll på vid flytt av tjänstepension


Tjänstepension – din pension från jobbet

Tjänstepension är den del av pensionen som kommer från jobbet. Det är din arbetsgivare som avsätter pengar till din tjänstepension. Om din arbetsplats har kollektivavtal är du garanterad tjänstepension – då kallas det kollektivavtalad tjänstepension eller avtalspension.

Se över din tjänstepension på minPension

Fribrev – tjänste­pension utan in­betalning

Fribrev är din tjänstepension som det inte längre betalas in pengar till. Om du byter arbetsgivare placeras tjänstepensionen från din tidigare anställning i ett så kallat fribrev. Har du haft flera arbetsgivare har du sannolikt fribrev på olika platser. 

Flytträtt – möjligheten för dig att flytta din pension

Flytträtten är en lagändring som möjliggör byte av förvaltningsform och flytt av flera pensioner mellan olika bolag. Men det är viktigt att du ser över dina avtal innan du tar ett beslut.

  1. Jämför bolagen
  2. Se över och jämför dina avtal
  3. Kontrollera avgifterna 

Checklista med 10 tips inför flytt

Avgiftstaket – lägre flyttavgifter

Avgiftstaket betyder att flytten av individuell tjänstepension som tecknades efter 1 juli 2007 får max kosta 600 kr. Avgiftstaket gäller inte traditionell försäkring eller kollektivavtalad pension. 

Så funkar avgiftstaket – 5 frågor och svar

Kvinna tittar i kikare

Vill du ha hjälp att flytta din tjänste­pension?

Ring oss på 0771-55 55 05 så hjälper vi dig.

Eller skicka in fullmakten och bli kontaktad av våra rådgivare för personlig pensionsrådgivning.

Fyll i och skicka in fullmakten Samla din pension hos oss – läs mer

Vanliga frågor & svar

  • När du byter arbetsplats eller avslutar din anställning läggs din tjänstepension i ett såkallat fribrev. Därför har många idag fribrev på olika platser. Dina pengar ligger kvar i pensionsförsäkringen och du kan fortfarande påverka ditt sparande. Många väljer att flytta sina fribrev för att samla sin pension på en och samma plats. 

    Observera att flera försäkringsförmåner kan upphöra när din tjänstepension läggs i fribrev – som exempelvis sjukförsäkring eller efterlevandeskydd.

  • Det finns flera fördelar med att samla sina fribrev på en och samma plats:

    • Du får en bättre överblick över hela din pension
    • Du kan välja ett sparande som passar dig
    • Du kan få lägre avgifter och därför mer pengar till pensionen
    • Mer pengar på samma plats kan ge bättre invsteringsmöjligheter

    Samlar du dina fribrev hos oss får du dessutom personlig pensionsrådgivning och bolånerabatt.

  • Den 1 april 2021 infördes ett avgiftstak på max 600 kronor för flytt av pension. Beloppet gäller för 2021 och räknas upp med en årlig indexuppräkning kopplat till prisbasbeloppet. De nya reglerna gäller vid flytt av fond- och depåförsäkringar. För traditionella försäkringar gäller andra regler.

    Även för IPS kan det tillkomma avgifter vid flytt.

  • Normalt tar en flytt cirka 2-3 månader från och med att all dokumentation är signerad och klar, men detta kan skilja sig mellan försäkringsbolagen.

  • Här är en användbar checklista inför att du ska flytta din pension. Har du ytterligare frågor och funderingar kan du läsa om vad vår pensionekonom Mattias Munter säger om att flytta sin pension.

  • De fonder du sparar i idag säljs av den dag flytten sker. Vi tar sedan emot och placerar pengarna i din nya försäkring och de fonder du har valt hos oss. Vissa bolag flyttar innehavet utan att sälja av värdepappren, medan andra säljer av allt innan en flytt. Det vanligaste är att fondinnehavet säljs av innan en flytt och att aktieinnehavet flyttas utan att säljas av.

  • Fullmaktskollen.se är en tjänst för att hantera fullmakter inom liv- och pensionsområdet. Fullmaktskollen.se gör det enkelt för privatpersoner och företag att få överblick över sina fullmakter och hur länge de gäller. I tjänsten går det också att skriva under fullmakter och återkalla dem.

  • Nej, du behöver inte skatta för det pensionskapital du flyttar. Först när pensionen betalas ut betalar du inkomstskatt på det belopp du tar ut i pension.

  • Hos minPension kan du oftast se alla delar av din pension – både din allmänna pension, tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

    Logga in och se hela din pension hos minPension

Alla frågor och svar

Läs mer


Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i Skandia Liv (traditionell förvaltning), fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.

Tänk på! Ditt nuvarande försäkringsavtal och dess försäkringsskydd slutar gälla vid en flytt. Jämför därför förvaltningsformer, garantier, återbetalningsskydd och ändringsmöjligheter innan du bestämmer dig för att flytta din tjänstepension. Läs igenom både de gamla och de nya försäkringsvillkoren innan du bestämmer dig. Du flyttar hela kapitalet i din försäkring och kan inte välja att flytta bara en del. För vissa försäkringar kan en godkänd hälsoprövning krävas från ditt gamla försäkringsbolag. Det är ditt gamla försäkringsbolag som bestämmer om flytten beviljas – vissa pensionsförsäkringar har inte flytträtt.