
Ägare i Skandia
Skandias livbolag är ett ömsesidigt försäkringsbolag (Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt). Bolagsformen innebär att det är våra kunder som äger bolaget. Till skillnad från andra ömesidiga bolag, som styrs av representanter från intresseorganisationer, så styrs vi helt av Skandias fullmäktige som är valda av våra kunder.
Resultat från fullmäktigevalet 2023
Totalt 23 178 röstberättigade kunder har engagerat sig genom att rösta i årets fullmäktigeval och därigenom bidragit till att påverka Skandias riktning och framtid.
Fullmäktigevalet pågick mellan 16/1-16/2 och totalt fem ledamöter blev invalda, varav två ledamöter är omvalda och tre är nyvalda. Skandia har ett fullmäktige med bred kompetens som representerar Skandias kunder. De nya ledamöterna tillträder efter bolagsstämman den 4 maj i år.
Kandidaterna som har blivit invalda efter Skandias fullmäktigeval 2023:
- Martin Bendixen
- Maria Larsson
- Helena Nelson (omval)
- Ingela Tengelin (omval)
- Lotta Widorson Lassfolk
Om fullmäktiges roll
Fullmäktige är Skandias högsta beslutande organ som utövar ägarfunktionen i bolaget och pekar ut riktning och mål för bolaget. Fullmäktige utser också Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd. Fullmäktige sammanträder cirka fyra gånger varje år. Vid dessa tillfällen uppdateras fullmäktige av styrelsens ordförande och vd, ofta tillsammans med andra ledande företrädare för bolaget, på aktuella och relevanta områden.
Varje röst bidrar!
För varje röst i fullmäktigevalet skänker Skandia 10 kronor till stiftelsen Idéer för livet som bidrar till ökad trygghet och hälsa för barn och unga. Med totalt 23 178 röster innebär det att Skandia i år skänker 231 780 kronor till stiftelsen.
Du som är kund i Skandias livbolag
Skandias livbolag är ett ömsesidigt försäkringsbolag (Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt). Bolagsformen innebär att det är våra kunder som äger bolaget. Till skillnad från andra ömesidiga bolag, som styrs av representanter från intresseorganisationer, så styrs Skandia helt av representanter för våra kunder, valda av våra kunder.
Som ägare i Skandias livbolag innebär det att du får:
- ta del av överskottet i Skandia
- nominera kandidater till Skandias fullmäktige
- rösta på de kandidater du vill ska ingå i Skandias fullmäktige
- delta vid den ordinarie bolagsstämman för att ställa frågor och lämna förslag
Nominering till fullmäktige
Alla som är kunder i Skandias livbolag har rätt att nominera kandidater till fullmäktige.
Kunderna kan lämna förslag på kandidater till fullmäktige. Det är sedan valberedningens uppgift att pröva och föreslå lämpliga kandidater utifrån de som är nominerade.
Vi vill gärna ha personer med olika bakgrunder som med kunskap, erfarenheter och personliga egenskaper kan bidra till att stärka Skandias fullmäktige. För att gruppen inte ska bli för homogen strävar vi efter en jämn könsfördelning och spridning i ålder. Dessutom strävar vi efter att alla våra kunder ska känna att det finns personer i fullmäktige som representerar deras intressen.
- har kompetens i frågor som rör Skandias specifika bransch som kapitalförvaltning, försäkringsmarknad och regelverk
- och/eller har kompetens avseende allmän bolagsstyrning och näringslivsverksamhet inklusive riskhantering
- har tidigare erfarenhet från styrelsearbete eller ledningsarbete
- har god insikt i samhällsekonomi och andra interna och externa drivkrafter
- står bakom Skandias värderingar avseende värdet av långsiktighet, sund öppenhet och att ha fokus på kundupplevelse
- är oberoende i förhållande till Skandia och konkurrerande bolag
Valberedningen säkerställer att kandidaterna uppfyller de formella kraven på kompetens och erfarenhet som krävs för uppdraget.
Så röstar du
Kunderna i Skandias livbolag har rätt att rösta i fullmäktigevalet. De som får rösta är alla försäkringstagare, alla försäkrade i en kollektivavtalsgrundad försäkring och ersättningsberättigade genom tjänstepensions-, pensions- eller kapitalförsäkringar.
Vid valet får du rösta på upp till 5 av de föreslagna kandidaterna.
- Om du har en traditionellt förvaltad sparförsäkring i Skandias livbolag får du 10 röster, oavsett hur mycket du sparar.
- Om du har en riskförsäkring, t.ex. en olycksfallsförsäkring, har du en röst. Detta gäller både privatpersoner och företag (juridiska personer).
På detta sätt uppnås en balans mellan spar- och riskförsäkringar. Kunder med en långsiktig ekonomisk risk i Skandia får ett större antal röster än kunder med en försäkringslösning där premien förnyas på årlig basis.
Fördelning av överskott
Hur fördelningen av överskott sker beror på hur överskotten har kommit till. Något förenklat kan man dela in Skandias livbolag i tre delar: en finans-, en risk- och en administrationsrörelse.
Överskott från den administrativa rörelsen regleras genom avgiftssänkningar. Riskförsäkringsrörelsens överskott regleras genom sänkta riskpremier eller förändrade villkor och överskott i finansrörelsen regleras i huvudsak med återbäringsränta. Du kan läsa mer om hur vi hanterar återbäringen för traditionellt förvaltade sparprodukter och riskförsäkringarna sjuk-, premiebefrielse- och livförsäkring här. Mer information om överskottshantering finns här.
Om det skulle uppkomma underskott/förlust i någon rörelse så regleras detta på motsvarande sätt.
Alla kan påverka
Vi arbetar för att alla Skandias kunder – röstberättigade eller ej – ska ha goda möjligheter att utöva inflytande över Skandias verksamhet, t.ex. genom att:
- påverka utvecklingen av våra finansiella produkter och lösningar
- föreslå projekt eller på annat sätt engagera sig i vår stiftelse Idéer för livet
Kundägarföreningen ProSkandia
ProSkandia är en, i förhållande till Skandia, oberoende ideell förening med syfte att tillvarata försäkringstagares och försäkrades intressen i Skandias livbolag. Med detta för ögonen arbetar föreningen utifrån två perspektiv, dels hur Skandia sköts och utvecklas, dels hur reglerna för försäkringssparandet i vårt land utformas. Läs mer om ProSkandia