Gå till innehåll
Biljardtriangel med biljardklot

Flytta din pension till oss

Lägg 2 minuter på att fylla i fullmakten till din pensionsflytt – enkelt och snabbt!

 • Flytta din pension till oss – både tjänstepension och privat sparande
 • Det ger dig bättre överblick och gör det smidigare att hantera pensionen
 • Vi hjälper dig med flytten och du får en personlig pensionsrådgivning
Börja flytta pensionen

Få hjälp med att flytta din pension –  3 enkla steg

Sedan den 1 april kan det vara än mer fördelaktigt att samla pensionen på ett ställe då taket för flyttavgifter sänkts. Detta gäller vid flytt av fond- och depåförsäkringar. Låt oss hjälpa dig samla din pension hos oss och skapa de bästa förutsättningarna för den.

 • Fyll i och skicka in fullmakten

  Fyll i och skicka in den digitala informationsfullmakten till oss. Fullmakten används för att hämta information om din pension i andra bolag.

  Börja flytta pensionen

 • Vi undersöker och återkommer till dig

  När vi gjort en sammanställning återkommer vi till dig för att boka in en personlig pensionsrådgivning. Då går vi igenom dina olika pensionssparanden, vilka du vill flytta till oss och hur du vill placera dem.

 • Vi hjälper dig att flytta pensionspengarna

  När flytten är klar kommer en bekräftelse från oss. Din pension är nu samlad hos oss och du kan se både pension och övrig ekonomi på internetbanken!

Vanliga frågor & svar

 • Normalt tar en flytt cirka 2-3 månader från och med att all dokumentation är signerad och klar, men detta kan skilja sig mellan försäkringsbolagen.

 • Den 1 april 2021 infördes ett avgiftstak på max 600 kronor för flytt av pension. Beloppet gäller för 2021 och räknas upp med en årlig indexuppräkning kopplat till prisbasbeloppet. De nya reglerna gäller vid flytt av fond- och depåförsäkringar. För traditionella försäkringar gäller andra regler.

  Även för IPS kan det tillkomma avgifter vid flytt.

 • Här är en användbar checklista inför att du ska flytta din pension. Har du ytterligare frågor och funderingar kan du läsa om vad vår pensionekonom Mattias Munther säger om att flytta sin pension.

 • De fonder du sparar i idag säljs av den dag flytten sker. Vi tar sedan emot och placerar pengarna i din nya försäkring och de fonder du har valt hos oss. Vissa bolag flyttar innehavet utan att sälja av värdepappren, medan andra säljer av allt innan en flytt. Det vanligaste är att fondinnehavet säljs av innan en flytt och att aktieinnehavet flyttas utan att säljas av.

 • Fullmaktskollen.se är en tjänst för att hantera fullmakter inom liv- och pensionsområdet. Fullmaktskollen.se gör det enkelt för privatpersoner och företag att få överblick över sina fullmakter och hur länge de gäller. I tjänsten går det också att skriva under fullmakter och återkalla dem.

 • Nej, du behöver inte skatta för det pensionskapital du flyttar. Först när pensionen betalas ut betalar du inkomstskatt på det belopp du tar ut i pension.

 • Vilket avtal du tillhör och/eller haft sen tidigare avgör till vilka bolag du har möjlighet att flytta till. Inom de flesta kollektivavtal kan du flytta din tjänstepension till oss. I många fall kan också du som har tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare flytta till oss.

  Tjänstepension med kollektivavtal

  Vi är valbara för:

  ITP

  Om du är privatanställd tjänsteman gör du din flytt direkt via vårt flyttformulär eller hos valcentralen Collectum.

  KAP-KL & AKAP-KL

  Om du är anställd inom kommun och region eller gör du din flytt antingen hos Pensionsvalet eller Valcentralen.

  FTP & BTP 1

  Om du är tjänsteman i försäkringsbranschen eller anställd inom bank och finans gör du din flytt hos Valcentralen.

  PA-KFS

  Om du är anställd i ett kommunalt bolag gör du din flytt hos Pensionsvalet.

  Tjänstepension utan kollektivavtal

  Du som har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare kan i många fall flytta till oss. Börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta till oss.

 • Logga in på minPension.se. Där kan du oftast se alla delar – både din allmänna pension, tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

Alla frågor och svar

Fördelar att välja oss

Har du haft fler olika arbetsgivare under åren så har du troligen pensionssparandet lite här och där. Samla pensionen hos oss och få bättre överblick – och ett antal extra fördelar.

Kvinna med paraply

Trygghet eller flexibilitet

Välj sparandet som passar dig bäst – antingen tryggt i traditionell försäkring med garanti där vi sköter jobbet, eller i fondförsäkringen där du själv väljer fonderna du vill placera i.

Mamma och barn planterar växter

Enkelt att spara hållbart

Vi tar hänsyn till hållbarhetsfaktorer såsom klimat, miljö, mänskliga rättigheter och korruption i både vår traditionella förvaltning och i vårt utbud av fonder.

Tumme upp

Smidigare utbetalning

Det blir lättare att ta ut din pension när det är dags. Du slipper hantera val hos olika aktörer och hanteringen vid utbetalning är smidig och digital.

Två kvinnor flyttar inredning

Rabatt på bolån

Har du din tjänstepension hos oss får du även rabatt på ditt bolån.

Flytta din pension till oss

Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Få hjälp med att flytta din pension

Fyll i och skicka in den digitala fullmakten till oss – enkelt och snabbt!

Börja flytta pensionen

Man sitter i soffa med läsplatta

Flytta din pension på egen hand

Om du vill kan du förstås även flytta din pension på egen hand.

Flytta privat pension

Flytta tjänstepension

Vill du prata med en rådgivare?

Ring oss på 0771-25 05 35 eller ange namn och nummer så hör vi av oss!

Något gick fel när formuläret skulle skickas.

Årets hållbara aktör inom investeringar 2020

Vi har blivit utnämnda till Årets hållbara aktör inom investeringar 2020, av Söderberg och Partners. Med motiveringen: Årets hållbara aktör har under en lång tid varit en ledande aktör inom hållbara investeringar och förbättrar sig ständigt. Bolaget har ett framstående hållbarhetsarbete med djupgående analyser och proaktiva dialoger såväl inom den traditionella förvaltningen, som fondförsäkringen och fondförvaltningen.

Årets hållbara aktör