Gå till innehåll
Man pratar i telefon

Flytta din IPS till oss

 • Du kan välja att spara i fonder och aktier
 • Samla allt på ett ställe och få låga avgifter
 • Vi hjälper dig med flytten av dina värdepapper

Vi skickar din flyttbegäran till ditt gamla bolag. Fonderna säljs av men du behöver inte betala någon vinstskatt. Var dock medveten om att andra kostnader kan uppstå i samband med flytt.

Så här gör du:

 1. Logga in och öppna en IPS-depå
 2. Fyll i Flyttblanketten – Byte av pensionssparinstitut IPS och skicka in den till oss 

Vad händer sen?

Vi skickar din flyttbegäran till ditt gamla bolag. Fonderna säljs av men du behöver inte betala någon vinstskatt. Var dock medveten om att det ibland kan uppstå andra kostnader i samband med flytt, t.ex. kan flyttavgift tas ut av det bolag som du flyttar från.

Ditt gamla bolag skickar pengarna och eventuella värdepapper till oss. Det kan ta ca 3–4 veckor innan de gör det. Flytten sker enligt de villkor som ditt gamla bolag tillämpar.

Placera dina pengar i en placeringsplan

Lägg gärna upp en placeringsplan i samband med din ansökan om du inte redan har en. I den väljer du vilka aktier, fonder eller värdepapper som du vill spara i. Om du har en placeringsplan hos oss innan pengarna kommer in så köper vi enligt den.

Om det inte finns en placeringsplan måste du själv placera pengarna när de har kommit in.

Så tar vi hand om dina personuppgifter när du är kund hos oss.

Tänk på

En placering i aktier, fonder och andra värdepapper är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Dina pengar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det placerade kapitalet. Du ansvarar själv fullt ut för dina investeringsbeslut och bör alltid ta del av detaljerad information innan du fattar ett beslut. Vid varje fond i fondlistan hittar du faktablad om fonden och dess risker. Läs mer om egenskaper och risker med finansiella instrument.

Värdepapper du kan handla med

Aktier noterade på:

 • Nasdaq Stockholm Large Cap
 • Nasdaq Stockholm Mid Cap
 • Nasdaq Stockholm Small Cap
 • NGM Equity
 • Teckningsrätter som tilldelas från befintligt innehav får säljas, ej köpas

Börshandlade fonder:

Samtliga ETF:er – Nasdaq Stockholm

Fonder:

Välj bland kvalitetsgranskade fonder i vårt breda utbud.

Så fungerar IPS

IPS är utan försäkringsinslag och med låga kostnader. Dessutom kan du enkelt flytta ditt sparande mellan olika institut utan att behöva betala skatt.

Pengarna betalas ut tidigast från 55 år. Utbetalningarna sker, om du inte angett annat, under tio år. Kortaste utbetalningstid är 5 år. Om du vill att kontot ska upphöra när du fyller 65 får utbetalningen ske under minst 3 år.

När du dör betalas pengarna i stället till den förmånstagare som du valt. Om du inte aktivt valt någon förmånstagare betalas IPS-kapitalet ut till dödsboet. I båda fallen tas det ut inkomsskatt.

I speciella fall kan dina inbetalningar bli tillgängliga i förtid efter dispens från Skatteverket.

Denna sparform omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Priser

Skatteregler för IPS

 • Du betalar ingen kapitalvinstskatt när du byter och säljer värdepapper
 • Du behöver inte redovisa värdepappersförsäljningar i din deklaration
 • I stället för reavinstskatt betalas en särskild schablonskatt, avkastningsskatt, på marknadsvärdet
 • När du tar ut pengarna betalar du inkomstskatt

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln, dvs. upp till 35 % av inkomsten. Läs mer på skatteverket.se.

Avdragsrätten är borttagen, men fortsätt spara!

När avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016 blev det kanske lite svårare att veta hur man ska spara till pensionen. Lugn, vi hjälper dig att hitta rätt sparformer. Med vårt pensionsverktyg tar det bara 15 minuter att få koll på pensionen