
När du förlorar en närstående
För de allra flesta är det svårt att veta vad man ska göra när man förlorar en närstående. Mycket sker automatiskt, men inte allt. Vi guidar dig – steg för steg.
Så gör du vid dödsfall
Vad händer med min närståendes engagemang i Skandia? Och hur funkar det med dödsbo? Här hittar du svaren.
Som anhörig behöver du också göra detta efter ett dödsfall
Kom ihåg att ta hjälp av andra under vägen. I korthet behöver du göra följande, oavsett om den närstående var kund hos oss eller inte.
- Informera om dödsfallet
- Planera begravning
- Skicka bouppteckningen till Skatteverket inom 4 månader
- Arvskifte och dela upp arv
- Avsluta konton och säga upp avtal
- Kontrollera att Skatteverket har rätt adress
- Göra en inkomstdeklaration för dödsboet senast 1 maj
På Efterlevandeguiden hittar du mer information och en mer detaljerad checklista.
Juridik vid dödsfall
När en närstående går bort kan det vara skönt att få hjälp med alla praktiska, ekonomiska och juridiska frågor. Som kund hos Skandia får du 20% rabatt hos vår samarbetspartner Familjens Jurist. De kan bland annat hjälpa dig med:
- Bouppteckning
- Bodelning och arvskifte
- Testamente
Frågor & svar om dödsfall
-
Huvudregeln är att inga räkningar betalas innan bouppteckningen är registrerad och godkänd av Skatteverket.
Undantag kan göras för räkningar som antas vara till nytta för dödsboet, till exempel betalning av begravning och upprättande av bouppteckning. Räkningen ska vara utställd i dödsboets namn och hela fakturaspecifikationen måste inkomma till oss i original. Tillsammans med räkningarna ska ett följebrev bifogas där det framgår för vilket dödsbo räkningen avser samt vilket konto tillhörande dödsboet som denna ska betalas från. Följebrevet måste vara undertecknat av minst en anhörig.
För övriga räkningar rekommenderar vi att man i första hand tar kontakt med företaget, organisationen eller myndigheten som skickat räkningen och begär anstånd med betalningen, alternativt att anhöriga betalar med egna medel så länge till dess att bouppteckningen är klar. Tänk på att spara kvitton och andra underlag som styrker gjorda utlägg.
Skandia följer Bankföreningens rekommendationer avseende utbetalning från dödsbos konto innan bouppteckningen är registrerad.
-
Bolån och privatlån
Om dödsboet står som ensam låntagare lägger vi automatiskt uppskov i 6 månader, detta för att bouppteckningen skall hinna lämnas in och godkännas av Skatteverket.
Om dödsboet står som låntagare tillsammans med annan person har den andra låntagaren ett betalningsansvar. Amortering och ränta skall därför betalas av denne även fortsättningsvis.
Kontokredit och kortkredit
Vid outnyttjad kredit avslutas krediten automatiskt. Utnyttjad kredit ska betalas av dödsboet.
-
Om dödsboet har fått en återbetalning genom en utbetalningsavi från Bankgirot kan denna lösas in på dödsboets konto eller annan persons konto i Skandia. Utbetalningsavin måste vara utställd i dödsboets namn.
Från och med oktober 2020 så kan utbetalningsavier från Nordea, Swedbank och Sparbankerna inte längre lösas in hos övriga banker.
Innan bouppteckningen är klar
Innan bouppteckningen är registrerad och godkänd av Skatteverket kan pengarna endast sättas in på dödsboets konto.
- "Korsa" utbetalningsavin, dvs. dra två parallella streck diagonalt över avins framsida
- På avin noterar du vilket av dödsboets kontonummer som pengarna ska sättas in på
- Minst en dödsbodelägare behöver skriva under avin
- Skicka utbetalningsavin till: Skandia dödsbo, 106 55 Stockholm
När bouppteckningen är klar
När bouppteckningen är registrerad och godkänd av Skatteverket kan pengarna sättas in på dödsboets eller annan persons konto i Skandia.
- På avin noterar du dödsboets personnummer samt vilket kontonummer som pengarna ska sättas in på
- Samtliga dödsbodelägare behöver skriva under avin. Har någon dödsbodelägare överlåtit till annan person att istället företräda denne behöver detta styrkas med en fullmakt i original eller vidimerad kopia.
- Skicka utbetalningsavin till: Skandia dödsbo, 106 55 Stockholm
-
Hos vår samarbetspartner Familjens Jurist kan du få hjälp med detta.