Gå till innehåll
Personer bygger triangel av klossar

Hitta ditt tjänstepensionsavtal

Du kan flytta din tjänstepension till oss inom samtliga kollektivavtal förutom för SAF-LO och PA16. Ditt val av placering kan göra stor skillnad på sikt – samla din pension hos oss.

ITP

ITP är tjänstepension för dig som är privatanställd tjänsteman.

Flytta din ITP till oss

FTP

FTP är tjänstepension för dig som är anställd i försäkringsbranschen.

Flytta din FTP till oss

BTP1

BTP1 är tjänstepension för dig som är anställd inom bank och finans. 

Flytta din BTP1 till oss

KAP-KL

KAP-KL/AKAP-KL är tjänstepension för dig som är anställd inom kommun och landsting.

Flytta din KAP-KL till oss

PA-KFS

PA-KFS är tjänstepension för dig som är anställd i ett kommunalt företag.

Flytta din PA-KFS till oss

Tjänstepension utan kollektivavtal

Om du har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare (inte kollektiv­avtalad) kan du i många fall flytta till oss. Ring oss vardagar 8.15–16 på 0771-72 77 27 så hjälper vi dig.

Det är oftast inga problem att flytta till oss, men börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta din tjänstepension.

Du har dessutom rätt att beställa flyttblad innan du bestämmer dig. Med hjälp av det kan du jämföra din befintliga försäkring med Skandias alternativ för att se vilken som passar dig bäst.

Saknar du tjänstepension?

I dag får en del bara 40 % av sin lön i allmän pension. Tjänstepensionen utgör för många 25–50 % av den totala pensionen och är därför en viktig del. Saknar ditt företag kollektiv­avtal kan din arbets­­givare teckna och betala en tjänste­pension åt dig.

Läs mer och skaffa tjänstepension

Vi kan hjälpa dig att flytta din tjänstepension

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedanför så ringer vi dig.

Så här använder vi dina personuppgifter när du är kund hos oss.

Något gick fel när formuläret skulle skickas.

Så funkar återbetalningsskyddet

Om du har återbetalningsskydd får dina nära anhöriga det samlade värdet i din försäkring utbetalat som efterlevandepension om du skulle avlida under försäkringstiden. Din slutliga pension blir något lägre men din familj har större möjlighet att behålla den levnadsstandard de har i dag.

Återbetalningsskyddet kostar ingenting men din pension blir något lägre då du inte får ta del av arvsvinster från andra försäkringstagare som avlider utan återbetalningsskydd.

  • Skyddet betalas ut till dina nära anhöriga (kallas förmånstagare) om du avlider. Förmånstagare är maka/make, registrerad partner, sambo och i andra hand barn. Vill du ändra ordningsföljden så måste du anmäla det skriftligt genom ett förmånstagarförordnande – hör av dig till vår kundtjänst så skickar vi en blankett.

  • Om du är ensamstående och inte har några barn behöver du antagligen inte något återbetalningsskydd eftersom det finns begränsningar för vem som kan få pengarna.

    Har du inget återbetalningsskydd får inte din familj dina pensionspengar om du skulle avlida, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare som inte heller har återbetalningsskydd, det kallas för arvsvinster. Detta gör att tjänstepensionen blir något högre för de utan återbetalningsskydd.

  • Du ändrar ditt återbetalningsskydd hos din valcentral. Tillhör du KAP-KL får du kontakta vår kundtjänst så skickar vi en blankett.