Gå till innehåll

Löneväxla

Löneväxling innebär att du kommer överens med din arbetsgivare om att sätta av en viss del av din lön innan skatt till pension. Det kan vara ett bra sätt att öka din pension om du tjänar lite mer.

Vill du ha hjälp med ditt sparande?

Vad är löneväxling?


Så funkar löneväxling


Man sitter i stol med läsplatta

Passar dig som tjänar lite mer

För att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 51 245 kr (2024) efter avdraget för löneväxling. Om din lön blir mindre än så minskar du din allmänna pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner. Om du har en kollektivavtalad tjänstepension är det bra att först kolla upp hur en löneväxling skulle påverka din totala pension.

Lägre skatt

När du löneväxlar byter du en del av din bruttolön, lönen före skatt, mot pension. Därför behöver du inte betala någon inkomstskatt på beloppet du vill spara. När du tar ut din pension betalar du istället inkomstskatt på utbetalningarna. Men i många fall blir den skatten troligen lägre än vad du i dag betalar i skatt på din lön.

Högre sparande

Dessutom kan din arbetsgivare bidra med cirka 6 % extra på det växlade beloppet. Det beror på att arbetsgivaravgiften är så mycket lägre på pension än på lön. Om du avstår 1 000 kr i lön idag så kan du istället få 1 060 kr till din framtida pension.

Så börjar du löneväxla


Kolla med jobbet

För att komma igång med löneväxling behöver du prata med din arbetsgivare. Första frågan är om de erbjuder löneväxling. Nästa fråga är hur upplägget ser ut. 

Skriv ett avtal

När du har vägt för- och nackdelar mot varandra och är nöjd med ditt upplägg är det dags att skriva ett avtal med din arbetsgivare om vad ni kommit överens om.

Klart!

Det bästa är om de löneväxlade pengarna sparas tillsammans med din befintliga tjänstepension. Därför är det bra om du först får koll på var du har din tjänstepension.

Exempel på löneväxling


Hur mycket du får i pension med löneväxling beror bl.a. på

  • hur gammal du är när du börjar löneväxla
  • hur mycket du väljer att löneväxla 
  • vilken avkastning du får på dina pengar

Beräkningen gäller om du löneväxlar 2 000 kr/mån och placerar pengarna i en tjänstepensionsförsäkring med utbetalningstid i 5 år från 65 års ålder.

Ålder 4 % i avkastning 6 % i avkastning
35 år 19 300 kr/mån 27 000 kr/mån
40 år 14 700 kr/mån 19 400 kr/mån
50 år 7 300 kr/mån 8 600 kr/mån
Beloppen i exemplet är ingen prognos eller garanti. Vi har räknat med avkastningsskatt och avgifter, men inte inflation. Försäkringen innehåller återbetalningsskydd. Inbetalningarna görs månadsvis från ovan angivna ålder fram till 65 års ålder. 

Fördelar med löneväxling


Löneväxla – maximera din pension

  • Ett sätt att öka ditt pensionssparande när avdragsrätten har tagits bort
  • Du kan gå tidigare i pension eller få högre pension vid 65 år 
  • Sparandet blir högre än löneminskningen
Vill du ha hjälp med ditt sparande?

Mer om löneväxling


3 skäl till varför din arbetsgivare borde erbjuda löneväxling

  • Attraktiv arbetsgivare – ett sätt att både behålla och rekrytera medarbetare
  • Löneväxling påverkar inte den ordinarie lönestrukturen
  • Det är du som anställd som finansierar din förstärkta pension – för arbetsgivaren är det ofta kostnadsneutralt 
Erbjud medarbetarna löneväxling

Vanliga frågor om löneväxling

  • Pensionen som du får genom löneväxling betalas ut från din 65-årsdag. Om inget annat avtalas sker utbetalningen under 5 år, men du har möjlighet att förlänga utbetalningstiden om du önskar. Planera din pensionsutbetalning.

Glödlampa

Varför du bör löneväxla

Därför bör du löneväxla enligt vår pensionsekonom Mattias Munter.

5 anledningar att löneväxla
Jämvikt på en gungbräda

Löneväxla eller inte?

Ta reda på om du tjänar på att löneväxla eller inte.

Guide: Vem tjänar på löneväxling
Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Pensions­rådgivning

Få hjälp med hela din pension och välj rätt skydd för dig och din familj. Vi räknar även ut hur mycket du behöver månads­spara för att få önskad pension.

Boka rådgivning

Vi tar hänsyn till hållbarhet

Skandia har ett sedan länge etablerat arbetssätt för att ta hänsyn till hållbarhetsrisker och hållbarhetsfaktorer. Vi arbetar utifrån strategin att välja in, välja bort samt påverka, och främjar på så sätt en hållbar utveckling.

Mer detaljerad information om hur Skandia arbetar med hållbarhet finns att läsa under hållbarhetsrelaterade upplysningar för Skandia Liv respektive Skandia Link.

Ytterligare information om vårt hållbarhetsarbete finns att läsa på våra hållbarhetssidor.

Mer om tjänstepension


Tänk på! Det kan tyckas självklart, men vi vill ändå på­minna om risken med att placera pengar i Skandia Liv (traditionell förvaltning), fonder och aktier. Historisk av­kastning är ingen garanti för framtida avkastning och dina pengar kan både öka och minska i värde. Även om vi kan ge dig tips på vägen är det du själv som ansvarar för dina investerings­beslut. Därför är det viktigt att du läser all information inför ett beslut. Läs gärna om risker och ditt ansvar här.