Gå till innehåll

Vad innebär löneväxling och vem tjänar på det?

Löneväxling till tjänstepension är en förmån många har dålig kunskap om – men som långsiktigt kan ha stor påverkan på pensionen för dig som är höginkomsttagare. "Det blir allt viktigare för var och en att se över sitt långsiktiga sparande till pensionen. Inte minst för den som tjänar lite mer", säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Tjänstepension är den löneförmån vi svenskar värdesätter allra mest. Det framgår av en Sifo-undersökning utförd på uppdrag av organisationerna bakom Tjänstepensionens dag. Och för dem som tjänar lite mer finns ett smart knep som ger en extra skjuts i det privata pensionssparandet – nämligen löneväxling till tjänstepension.

– Det är en win-win-situation där den anställde kan få högre pension samtidigt som arbetsgivaren kan erbjuda en attraktiv förmån, säger Mattias Munter.

Så funkar löneväxling till tjänstepension

Att få löneväxla är ingen rättighet. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma.

Löneväxling till tjänstepension innebär att den anställda avstår en del av sin bruttolön, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är cirka sju procent lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till den anställdas framtida pension.

För att tjäna på att löneväxla behövs en bruttolön på minst 50 000 kronor i månaden (2023) – efter löneväxlingen. Den som tjänar exempelvis 52 000 kronor i månaden innan skatt bör alltså inte löneväxla mer än 2 000 kronor i månaden.

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Den skatt som skulle ha dragits på lönen investeras i framtida pension, i motsats till ett privat sparande utan avdragsrätt där man placerar redan skattade pengar. Pengarna som löneväxlats inkomstbeskattas först när pensionen betalas ut.

– För den anställda är det ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten. För alla arbetsgivare är tjänstepension och möjlighet till löneväxling idag närmast en hygienfaktor i jakten på kompetens, säger Mattias Munter.

Pensionsekonomens 5 tips för att höja din pension

  • Jobba så mycket heltid som möjligt. Varje år och varje lön räknas!
  • Tjänstepension är extremt viktigt. Via minpension.se kan du få överblick över alla delar och samtidigt se vad du kan påverka
  • Se över ditt privata sparande. Slopad avdragsrätt betyder inte att du ska sluta spara på egen hand till pensionen.
  • Löneväxla till tjänstepension – om arbetsgivaren tillåter och du har en hög lön.
  • Fundera över hur aktiv du till vara. En hög aktivitet gör att du kan placera smalare, men en trygg bas för pensionssparande är alltid traditionell förvaltning.

 

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter