Gå till innehåll

Pension

Här kan du lösa flera av dina ärenden och hitta svar på de vanligaste frågorna om pension.

Kundservice › Pension

Ska du ta ut din pension?

Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren för dig som snart ska gå i pension. Har du redan fått ett brev från oss kan du istället göra dina val för utbetalning nu.

Planera din pensionsutbetalning

Gör dina val för utbetalning

Vill du samla din pension?

Har du ditt pensionssparande på flera olika ställen? Flytta din pension till oss och få bättre överblick över dina besparingar. 

Läs mer om hur det funkar

Få en överblick

Logga in och få en överblick, information om ditt engagemang och svar på de vanligaste frågorna. Här finns också dina kundhandlingar att läsa digitalt.

Till min översikt

Till mina kundhandlingar

Boka en pensions­rådgivare

Vi vill hjälpa dig att nå önskad pensions­inkomst. Därför ser vi över hur och var din pension är pla­cerad. Vårt mål är att ta dig och din pension till ett bättre läge.

Fyll i dina uppgifter så ringer vi upp

Vanliga frågor & svar

Ta ut din pension

 • Du anger eller ändrar skatt eller konto enklast genom att logga in. Om vi inte får svar på vilken skatt du önskar startar vi utbetalningen med 30% i skatteavdrag.

 • Ja, det går oftast bra. Om det gäller tjänstepension kan du behöva godkännande från din arbetsgivare.

  Om du vill starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat kan det innebära en hälsoprövning som måste godkännas för att du ska kunna göra den ändring du vill. Kontakta Kundservice för mer information om du önskar starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat.

 • Ja, det går ofta bra att låta ditt pensionskapital ligga kvar med nuvarande förvaltning och förlänga försäkringsavtalet. När du har fått ditt brev inför utbetalning har du möjlighet att logga in och ändra din utbetalningsstart.

 • Kontrolluppgifterna kommer under vecka 2-4. De skickas digitalt och du kan hitta dem under menyvalet Övriga val > Mina dokument.

 • Du kan se utbetalningsbeloppet i ditt utbetalningsbesked. Du hittar utbetalningsbeskedet under menyvalet Övriga val > Mina dokument.

  • Om du får din första utbetalning med start under 2022 så får du pengarna antingen den 18:e eller den 25:e varje månad, beroende på vilken försäkring du har. Majoriteten har den 25:e som utbetalningsdag.

  • För dig som har privat försäkring med fond- och/ depåförvaltning sker den första utbetalningen inom 14 dagar efter försäkringens utbetalningsstart, som oftast sker på din födelsedag. Därefter sker utbetalningen den 25:e varje månad. Det kan innebära att du får vänta lite längre än en månad mellan den första och den andra utbetalningen.
 • Under 2022 inför Skandia ett nytt utbetalningssystem, vilket innebär att de flesta kunder får utbetalningsdag den 25:e (ett fåtal försäkringar behåller utbetalningsdag den 18:e).

  • För dig som får ändrad utbetalningsdag kan det innebära att du får vänta lite längre än en månad mellan den första och den andra utbetalningen.
  • För dig som har ett försäkringsnummer med L som begynnelsebokstav kommer denna förändring att ske vid ett senare tillfälle (information ges i samband med det).

  Det nya utbetalningssystemet är en del i vårt arbete att förenkla våra tjänster – i dag har många kunde flera olika utbetalningsdagar. Denna förändring innebär på sikt att du som kund får färre utbetalningsdagar, vilket gör att du får dina utbetalningar mer samlat i månaden.

  Tänk på! Om du har stående överföringar eller autogiro så kan du behöva se över dem. 

 • Inför utbetalning får du alltid ett brev där det framgår hur du gör dina val. Logga gärna in för att läsa mer om din försäkring och när den ska börja betalas ut. Har du fått ditt brev inför utbetalning loggar du in för att göra dina val.

  Information inför utbetalning skickas från oss med olika intervall, vissa 4-6 veckor, innan utbetalningen ska starta.

   

 • Om utbetalning sker via Skandikon kan du inte ange skatt och konto här. Inför utbetalning får du alltid ett brev där det framgår hur du gör dina val. Fyll i och skicka de bifogade blanketterna till den adress som framgår av respektive blankett.
  Har du däremot en alternativ tjänstepensionslösning och/eller en avtalspension, betalas det ut via Skandia, då anger du skatt och konto genom att logga in.

 • Nej, en kapitalförsäkring är fri från inkomstskatt under utbetalning.

 • Ja, du betalar inkomstskatt på de pengar som utbetalas från en pensionsförsäkring. Det beror på att du tidigare dragit av inbetalda premier vid deklaration.

  Om vi inte får svar på vilken skatt du önskar startar vi utbetalningen med 30% i skatteavdrag. Du anger eller ändrar skatt enklast genom att logga in.

 • Traditionell förvaltning
  Du får ränta på dina pengar under hela försäkringstiden, inklusive utbetalningstiden.
  Om du har en traditionell försäkring räknas ditt utbetalningsbelopp om en gång per år och det är först vid denna årsomräkning som eventuell avkastning genererar i en höjning på ditt utbetalningsbelopp.

  Fondförvaltning
  När du har fondförvaltning under utbetalningstiden är det fondvärdet som ligger till grund för hur stort månadsbeloppet blir.
  Storleken på varje månadsbelopp kommer att variera beroende av fondandelarnas värde vid varje utbetalningstillfälle.

  Fondvärdets verkliga utveckling påverkar du själv genom dina placeringar.

 • Med en kapitalförsäkring har du flera utbetalningsalternativ. Du kan välja att ta ut pengarna i periodiska utbetalningar eller som ett engångsbelopp.

  För att ta ut pengar i din försäkring påbörjar du en periodisk utbetalning eller gör en begäran om återköp. Pengarna kan betalas ut månadsvis eller som ett engångsbelopp och du behöver inte betala någon inkomstskatt.

  Försäkringen kan betalas ut helt eller delvis. Vid delåterköp betalas en del av försäkringens värde ut. Försäkringen fortsätter att gälla och baseras på den återstående delen av värdet.

  Vid helt återköp upphör försäkringen att gälla. Det belopp som betalas ut är lika med värdet av tillgångarna i försäkringen minus sammanlagda obetalda skatter och riskkostnader. 

  Olika regelverk kan gälla för olika försäkringar. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller för din försäkring.

 • Om du inte gör några val kommer utbetalningen att starta enligt tidigare gällande avtal. Pengarna utbetalas då på en utbetalningsavi och skatt dras med 30%.

  Här kan du logga in och göra val.

 • Ja, det går oftast bra i samband med att pensionen ska börja betalas ut. Logga in för att se dina möjligheter och gör dina val.

  Om du vill starta pensionsutbetalningarna tidigare än avtalat kan det innebära en hälsoprövning som måste godkännas för att du ska kunna göra den ändring du vill.

 • Information inför utbetalning skickas i olika intervaller, dock senast ca 4 veckor innan utbetalningstidpunkten.

 • Denna ändring går oftast bra i samband med att pensionen ska börja betalas ut. Inför utbetalning får du alltid information där det framgår vilka val du kan göra.

  Har du fått ditt brev inför utbetalning loggar du in för att göra dina val.

  För att lägga till eller ta bort efterlevandeskydd annan tidpunkt än inför utbetalning behöver du kontakta oss.

Alla frågor och svar

Om mitt pensionssparande

 • Årsbeskeden skickas vecka 4–13 eller löpande under året, beroende på område (bank, privat försäkring, försäkring via jobbet). Här kan du läsa mer om när just ditt årsbesked kommer.

  Alla årsbesked skickas digitalt och hittas under menyvalet Övriga val > Mina dokument.

 • Du får en tydlig översikt över dina person- och gruppförsäkringar samt dina försäkringar via jobbet genom att logga in > fliken Försäkring > Försäkringsöversikt > Mina försäkringar. Där kan du kan läsa om hur de funkar och se pris.

 • Logga in för att se aktuellt värde på din försäkring.

 • Om du önskar veta status för ditt ärende är du välkommen att kontakta oss.

 • Logga in för att se om du har efterlevandeskydd på din försäkring.

 • Du kan många gånger se vem som ska få pengarna vid dödsfall om du loggar in.

  Om du inte kan läsa detta under försäkringsinformation kan du för en del försäkringar läsa det i ditt årsbesked alternativt ditt försäkringsbrev som du fick när försäkringen tecknades. Dessa handlingar finns också att hitta under menyvalet Övriga val, se Mina dokument när du loggat in. För vissa avtalspensioner ansvarar Valcentralerna över förmånstagarförordnandet och i dessa fall hänvisar vi dit.

 • Löneväxling är ett sätt att öka pensionen för dig som tjänar lite mer. Genom att ta en del av lönen före skatt blir sparandet högre än själva löneminskningen. Dessutom får din arbetsgivare chansen att erbjuda en bra förmån utan att det kostar något extra.

  Läs mer om löneväxling och hur du kommer igång

 • Logga in på minPension.se. Där kan du oftast se alla delar – både din allmänna pension, tjänstepension och ditt privata pensionssparande.

 • Vilket avtal du tillhör och/eller haft sen tidigare avgör till vilka bolag du har möjlighet att flytta till. Inom de flesta kollektivavtal kan du flytta din tjänstepension till oss. I många fall kan också du som har tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare flytta till oss.

  Tjänstepension med kollektivavtal

  Vi är valbara för:

  Läs mer om att flytta tjänstepension.

  Tjänstepension utan kollektivavtal

  Du som har ett tjänstepensionsavtal direkt med din arbetsgivare kan i många fall flytta till oss. Börja med att prata med din arbetsgivare som behöver känna till att du vill flytta till oss.

 • För de flesta försäkringarna framgår utbetalningstiden innanför inloggning. När du loggat in klickar du på rätt försäkring och väljer Visa Försäkring. Om utbetalningstiden inte framgår innanför inloggning hittar du detta i dina försäkringshandlingar.

  Logga in och se din utbetalningstid

 • För de flesta försäkringar framgår utbetalningsbeloppet innanför inloggning. När du loggat in väljer du Pension i menyvalet och därefter Mina utbetalningar. Här framgår också datum för utbetalning.
  Om utbetalningsbeloppet inte framgår innanför inloggning hittar du detta i ditt försäkringsbesked alternativt i det brev du har fått inför utbetalning.

  Logga in för att se ditt utbetalningsbelopp

 • Traditionell förvaltning
  Du får ränta på dina pengar under hela försäkringstiden, inklusive utbetalningstiden.
  Om du har en traditionell försäkring räknas ditt utbetalningsbelopp om en gång per år och det är först vid denna årsomräkning som eventuell avkastning genererar i en höjning på ditt utbetalningsbelopp.

  Fondförvaltning
  När du har fondförvaltning under utbetalningstiden är det fondvärdet som ligger till grund för hur stort månadsbeloppet blir.
  Storleken på varje månadsbelopp kommer att variera beroende av fondandelarnas värde vid varje utbetalningstillfälle.

  Fondvärdets verkliga utveckling påverkar du själv genom dina placeringar.

Alla frågor och svar

Göra ändringar i mitt pensionssparande

 • Denna ändring går oftast bra i samband med att pensionen ska börja betalas ut. Inför utbetalning får du alltid information där det framgår vilka val du kan göra.

  Har du fått ditt brev inför utbetalning loggar du in för att göra dina val.

  För att lägga till eller ta bort efterlevandeskydd annan tidpunkt än inför utbetalning behöver du kontakta oss.

 • Ändring av förmånstagarförordnande sker skriftligt. Du kan för vissa försäkringar komma åt att skriva ut en blankett innanför inloggning. Logga in för att se om det gäller din försäkring. Du kan också kontakta oss så skickar vi en blankett till dig.

 • Du anger eller ändrar skatt eller konto enklast genom att logga in. Om vi inte får svar på vilken skatt du önskar startar vi utbetalningen med 30% i skatteavdrag.

 • Det är inte säkert att du kan göra ändringar efter att du börjat ta ut din pension, därför är det bäst att se över dina behov och göra ändringar innan det är dags för utbetalning. 

  Är du osäker, kontakta oss.

 • Om du vill ha en sammanställning över din pension, för att sedan ta ställning till en eventuell flytt kan vi naturligtvis hjälpa dig med det. Allt du behöver göra är att fylla i och signera den här informationsfullmakten, så återkommer vi med en sammanställning till dig.

  Om du vet vad du har och har bestämt dig för att flytta kan du förstås även flytta din pension på egen hand. Här fyller du i formuläret för att flytta din privata pension och här har du möjlighet att flytta din tjänstepension.


  Här kan du läsa mer om hur det funkar att flytta din pension till oss.

 • Du kan byta fonder både via appen och skandia.se. Via appen går du till Spara för att byta fonder, välj sedan den produkt du önskar genomföra byte för. På skandia.se väljer du rätt försäkring för att byta fonder.

Alla frågor och svar

Övriga frågor & svar

Händer bygger pyramid med klossar

Få hjälp av en pensionsrådgivare

Se över hur din pension är placerad så att dina pensionspengar växer. Vi räknar även ut hur mycket du behöver månadsspara för att uppnå önskad pension.

Kvinna med bowlingklot

Pensionsoptimering - för dig som snart går i pension

Pensionsoptimering är en tjänst för dig som ska gå i pension inom de närmaste åren och handlar om hur du bäst ska ta ut din pension. Målet med pensionsoptimeringen är att du ska få en helhetsbild och hjälp att göra en plan för din framtida ekonomi.

Händer bygger triangel av klossar

Så funkar pensionen

Både du och din arbetsgivare behöver spara till din pension medan du jobbar. Testa vårt pensionsverktyg – få koll på pensionen på 15 minuter.

Person flyttar kulor från en skål till en annan

Påverka din tjänstepension

Ungefär 9 av 10 anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare och det är en stor del av din framtida lön. Samla tjänstepensionen för en bättre överblick över placeringar och avgifter.

Hittade du inte svar på din fråga?

Chatta med oss

Den enklaste och snabbaste vägen att komma i kontakt med oss.

Bank: alla dagar 8–21
Försäkring: vardagar 8.15–16

Skicka meddelande

För att hantera ditt meddelande på ett säkert sätt behöver du logga in först. I nästa steg väljer du ärende.

Ring till oss

Bank: vardagar 07–23, helgdagar 08–22
Försäkring: vardagar 8.15–16.45

Välj rätt siffra i talsvaret

Huvudkontorets växel, vardagar 8–17: 08-788 10 00 

Du kan också ringa via Skype på: +46 8 788 30 50

Tycker du informationen på sidan är enkel och vägledande?

Något gick fel när formuläret skulle skickas.