Gå till innehåll
Man vid skrivbord

Rörlig eller bunden ränta

Alla med bolån ställs någon gång inför frågan att binda eller inte binda räntan. Här har vi samlat tips att tänka på vid val av bindningstid på bolånet.

Hus

Bindningstid – vad ska jag välja?

Hos oss kan du binda bolånet på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. 

Värt att veta är att du faktiskt alltid binder din ränta. Även den rörliga räntan binder du i en 3-månadersperiod. När bindningstiden är slut går din ränta automatiskt över till en ny 3-månadersperiod. Även bundna räntor (1–5 år) läggs om till 3-månadersränta vid bindningstidens slut.

Här kan du se våra aktuella bolåneräntor

Så här binder du räntan

Kontakta oss på 0771-55 55 00 eller chatta med oss för att välja bindningstid för ditt bolån. Vi ger inga personliga råd, men svarar gärna på alla dina andra frågor om bolån.

Det är viktigt att poängtera att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till att binda eller inte binda räntan. Det viktigaste att tänka på när du väljer löptid för ditt bolån är att utgå från din egen situation.

Bunden ränta

Bunden ränta eller fast ränta som det också kallas är bolåneränta som är bundet under en viss period. Hos oss kan du välja mellan att binda boräntan på 3 månader, 1 år, 2 år, 3 år eller 5 år. Har du fast ränta betalar du samma ränta oavsett om räntan går upp eller ner under den perioden som du valt att binda på.

Rörlig ränta

Rörlig ränta på bostadslånet är ränta som kan gå både upp och ner eftersom räntan anpassas efter marknadsräntorna. Vi har inte, precis som de flesta andra banker, någon helt rörlig bolåneränta. Den kortaste bindningstiden du kan välja hos oss är därför rörlig ränta på 3 månader.

Pajdiagram

Dela upp bolånet

Om du vill kan du dela upp ditt bolån och välja olika bindningstider för de olika delarna. Genom att sprida risken och välja olika bindningstider får du möjlighet att stegvis anpassa dig till ändrade räntor. Det betyder att du kan binda en del av bolånet till en fast ränta och låta en annan del vara rörlig.

3 tips – då ska du binda räntan


1. När bolåneräntorna är låga

Vanligtvis får du en något högre ränta om du väljer en bunden ränta istället för en rörlig ränta, eller som hos oss, en ränta med den kortaste bindningstiden på 3 månader. Men det finns ingen garanti för att 3-månaders räntan alltid ligger under räntorna med längre löptider. En ränta med kort bindningstid kan snabbt stiga om marknadsräntorna går upp.

Rent generellt kan det därför vara bra att binda bolånet på en längre löptid när räntorna är låga. Men det är alltid en bra idé att jämföra bolåneräntor för olika bindningstiderna eller räkna på din ränta i vår bolånekalkyl innan du bestämmer dig.

2. När du vill veta din månadskostnad

Om du med säkerhet vill veta vad din räntekostnad kommer att vara under en längre period eller om du har små marginaler i din ekonomi kan det vara skönt att veta hur stor räntekostnaden blir de närmaste åren. Då kan det vara en bra idé att binda räntan på lånen under en längre period även om räntekostnaden kan bli något högre.

3. När du ska bo kvar en längre tid

Du kan komma att få betala ränteskillnadsersättning till banken om lånet måste lösas i förtid, det kan t.ex. hända om du väljer att sälja den bostad som ligger till säkerhet för de bundna lånen eller om du vill flytta bolånet. Fundera därför över hur länge du ska bo i din nuvarande bostad innan du bestämmer bindningstid. Om du planerar att flytta snart kan det vara bra att välja en kortare bindningstid på lånet. Men om du hittat en bostad där du trivs och vill bo länge kan det vara värt att fundera över att binda räntan på en längre bindningstid.