Gå till innehåll

Här är 5 anledningar till varför du bör löneväxla  – och då lönar det sig

Det finns en förmån som kan ha stor effekt på din framtida plånbok, om du har en lite högre lön – du kan faktiskt få ut mer pengar. Eftersom den statliga skatten inte kommer att räknas upp nästa år så kommer det nu att löna sig för fler personer att löneväxla, och på så sätt även undgå ökad skatt.

Jämvikt på en gungbräda

Regeringen har meddelat att brytpunkten för den statliga inkomstskatten inte ska justeras upp nästa år. Något som innebär att fler nu får möjlighet att löneväxla, eftersom lönerna beräknas fortsätta öka.

Tjänar du över 51 245 kr kronor i månaden efter avdraget för löneväxlingen (för 2024) kan löneväxling till mer tjänstepension ge en extra skjuts i ditt pensionssparande.

Det innebär att du som anställd avstår en del av din bruttolön, du väljer själv hur stor, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Det är ett förmånligt sätt för dig att pensionsspara lite extra, och premien är avdragsgill för din arbetsgivare.

Räkna upp med 6 procent

Du kan faktiskt få ut mer av dina pengar om du löneväxlar, än om du tar ut dem som lön. Arbetsgivaravgiften för pensionsavsättningar är nämligen lägre än för lön vilket ger möjlighet för arbetsgivaren att sätta in även de extra procenten till din framtida pension. Din arbetsgivare kan räkna upp pensionspremien med omkring sex procent utan att det kostar något extra.

Skattemässig fördel

Skattemässigt kan det också vara en fördel att löneväxla. Eftersom du placerar en del av bruttolönen i tjänstepensionssparande betalar du ingen inkomstskatt på beloppet du sparar. När du sedan går i pension betalar du inkomstskatt på utbetalningarna, men den kan bli lägre än vad du i dag betalar i skatt på lönen. Det gör växlingen ännu mer fördelaktig.

Får du en högre lön i takt med inflationen, så att du kommer över brytpunkten för statlig skatt kan löneväxling därmed vara ett alternativ för att undvika en högre skatt, samtidigt som du på ett smart sätt ökar ditt pensionssparande.

För vem passar löneväxling?

Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma ifall de vill erbjuda löneväxling.

Löneväxling till tjänstepension passar i första hand den som tjänar lite mer, med en lön över 51 245 kronor (för 2024) efter avdraget för löneväxlingen. Om lönen blir lägre minskar allmän pension, sjukpenning, föräldrapenning och andra förmåner inom socialförsäkringen.  

Prata med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns på just din arbetsplats. 

Löneväxla – maximera din pension

  • Ett sätt att öka ditt pensionssparande när avdragsrätten har tagits bort
  • Du kan gå tidigare i pension eller få högre pension vid 65 år 
  • Sparandet blir högre än löneminskningen
Vill du ha hjälp med ditt sparande?

Andra läser om

Fler nyheter