Gå till innehåll
Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Så minskar du risken för bedrägeri

Bedrägerier via samtal, sms och på nätet är väldigt vanligt. Ta del av våra tips för att undvika att bli lurad. Och tipsa gärna andra!

Så skyddar du dig

Våra viktigaste tips för att undvika bedrägerier: 

 • Misstänker du att du har blivit drabbad av ett bedrägeri, ta genast kontakt med vår kundservice för att anmäla.
 • Svara inte på okända nummer.
 • Titta noga på texten i BankID eller sms så att det stämmer mot den transaktion eller identifiering som du vill göra.
 • Ge aldrig någon annan person tillgång till ditt BankID eller koder. 
 • Använd aldrig din PIN-kod eller BankID på uppmaning av någon annan. Vi kontaktar dig enbart när du begärt det. Vi ber dig aldrig uppge din PIN-kod eller engångskoder. Vi ber dig heller aldrig att lämna ut annan känslig information.
 • Om du begär att bli uppringd kan vi komma att be dig identifiera dig med mobilt BankID eller pinkod via vårt talsvar. Du ska enbart göra det om du känner igen att du initierat kontakten. När du identifierar dig hos oss står det alltid Skandia i ditt mobila BankID.
 • När du loggar in med BankID säkerställ att du är på rätt webbplats. Skriv själv in adressen i webbläsaren. Kontrollera att internetsidan alltid visas över säker anslutning när du loggar in och är inloggad. Moderna webbläsare har grön färg i adressfältet och äldre webbläsare visar ett låst hänglås.

Olika sätt du kan bli lurad på

 • Påbörjas ofta med att du tar emot ett telefonsamtal från någon som påstår sig ringa från till exempel banken, ett inkassoföretag eller en myndighet. Det kan också inledas med ett falskt SMS som påstås komma från banken, BankID eller Swish. I meddelandet finns kanske en länk som bedragarna vill att du vill att du klickar på, eller ett telefonnummer som du uppmanas att ringa.

  Över telefon luras du att uppge inloggningsuppgifter till ditt bankkonto, eller manipuleras att använda ditt BankID eller inloggningsuppgifter på ett sätt som gynnar bedragaren. Ofta töms kontot snabbt på pengar. 

  Ett steg i bedrägeriet kan vara att bedragaren ber dig att installera ett fjärrstyrningsprogram på din mobiltelefon eller dator.

  De som ringer upp är extremt skickliga på att försätta dig i en stressig situation, exempelvis genom att låtsas att det "just nu pågår ett bedrägeri", för att därefter erbjuda hjälp.

  Om du inte är vaksam är det lätt att bli lurad. Bedragarna anpassar ofta sina historier till aktuella varningar och annat för att öka sin trovärdighet.

  Ofta kan bedragare göra så att det ser ut som om det är banken som ringer eller skickar sms till dig genom att förfalska anvsändarnamnet. Moderna smartphones presenterar meddelanden baserat på dessa avsändarnamn.

  Tänk på att banken aldrig ber dig använda ditt BankID eller PIN-kod om det inte är du själv som har ringt upp oss på vårt officiella kundservicenummer.

 • ”Företaget” utmärker sig vanligtvis med ett investeringserbjudande som har hög garanterad avkastning och oftast utlovas minst dubblering av investerat kapital till mycket låg eller ingen risk alls.

  Bedragarna etablerar troligen en första kontakt genom att du svarar på ett mejl, ett telefonsamtal, via sociala medier, eller genom att du varit inne på en oseriös investeringssida på internet.

  Bedragarna är metodiska i sina kontakter och samtal sker ofta dagligen. Avsikten är att lura dig på stora summor pengar vid upprepade tillfällen.

  Det bästa sättet att skydda dig mot investeringsbedrägerier är att aldrig göra en investering i en produkt eller tjänst du inte fullt ut förstår.

  Fundera även över rimligheten i det som erbjudanden innebär. Tro inte att det finns enkla sätt att mångdubbla dina investeringar på.

  Risken att utnyttjas som målvakt

  Det händer även att den som blivit lurad i ett investeringsbedrägeri också utnyttjas som penningtvättsmålvakt. Det går till så att bedragarna säger att du kommer att få pengar till ditt konto som kommer från ”vinster”. I själva verket kommer dessa pengar från andra brottsutsatta personer. Du övertalas sedan att skicka dessa pengar vidare. Detta kan innebära att du begår penningtvättsbrott.

  Läs mer om investeringsbedrägerier hos Finansinspektionen.

 • Det finns även säkerhetsrisker med att handla på nätet. Det förekommer sajter som utger sig för att sälja en produkt, som i själva verket vid leverans inte är samma vara som du har betalat för.
  Oavsett var du har för avsikt att handla är det viktigt att du håller koll på ditt kort och ser upp för bluffsajter på nätet.


  Både du som kund och banken har ansvar för att personlig information inte används på fel sätt. Exempelvis är alla våra kort kopplade till Visa Secure, som innebär att dina köp måste signeras med BankID, Mobilt BankID eller sms-kod. De flesta internetbutiker i Sverige är idag anslutna till Visa secure och det är ett av flera smidiga sätt att förhindra bedrägerier.

  Förvara dina koder på ett sådant sätt att kort och kod inte kopplas samman. Det är viktigt att omedelbart spärra ditt kort, om du har blivit av med ett bankkort eller kod.