Gå till innehåll

5 viktiga frågor att ta ställning till beroende på din familjesituation

Att prata om vad som händer med familjen vid giftermål, skilsmässa eller dödsfall kan vara klokt. Här ger Linda Ljunggren Syding på Familjens Jurist sina fem bästa tips på hur du kan tänka. Genom vårt samarbete med Familjens Jurist erbjuder vi dig som är kund hos oss en livsbesiktning, det vill säga en kostnadsfri genomgång av din familjejuridiska situation.

Att prata vigsel, bordsplacering eller vem som ska vara toatmaster/madame är roligt.

Men att äktenskapet en gång ska upphöra är inget vi vill tänka på. Trots att det händer alla förr eller senare, antingen vid skilsmässa eller vid dödsfall.

– Jag rekommenderar alla att våga prata om dessa frågor. Att försöka komma överens om ekonomi och barn i ett känslomässigt tufft familjeuppbrott är mycket svårare än om man redan på förhand kommit överens om och skrivit avtal om hur det ska bli, säger Linda Ljunggren Syding.

Kostnadsfri livsbesiktning
En livsbesiktning innebär att du går igenom din familjesituation tillsammans med en jurist. Vilka juridiska dokument behövs för att du och din familj ska kunna känna er helt trygga? Hur blir det vid händelse av separation eller om något annat händer inom familjen?

Vissa avtal kan du själv upprätta via tjänsten Familjens Jurist Online. För dig som kund hos Skandia är onlinetjänsten kostnadsfri t o m 30/6. Här kan du skapa dina egna juridiska avtal, exempelvis äktenskapsförord, samboavtal och testamente. Vill du istället få hjälp av jurist att upprätta avtal så får du förmånliga rabatter.

– Begrepp som kärnfamilj är under förändring. Idag är det vanligt med samboförhållanden, bonusfamiljer och regnbågsfamiljer och det är inte alltid lagstiftarna hinner med. Hälften av alla äktenskap och samboförhållanden slutar faktiskt med skilsmässa eller separation, och då är den förebyggande familjejuridiken väldigt viktig. Och man bör inte bara upprätta skriftliga avtal – man måste också se till att de är korrekta och juridiskt bindande. Och vi på Familjens Jurist garanterar äktheten i dina avtal du upprättar genom oss, säger Linda Ljunggren Syding.

Här är Lindas fem bästa tips till dig som går i giftastankar:

  1. När man ingår äktenskap förvandlas makarnas tillgångar så kallat giftorättsgods, vilket innebär hälftendelning genom bodelning vid eventuell skilsmässa eller dödsfall. Genom att se över vad du behöver i form av avtal, äktenskapsförord eller testamente, skyddar du dina närmaste och skapar trygghet för hela din familj, oavsett vad som händer.
  2. Äger någon av er någon särskild egendom (t ex företag, sommarställe etc) som ni inte vill ska påverkas av en skilsmässa? Då behöver ni göra ett äktenskapsförord. Glöm inte registrera det hos Skatteverket. Det blir inte giltigt om det inte registreras.
  3. Finns det bonusbarn i den nya familjekonstellationen? Även om ni gifter er så ärver ni inte varandra om det finns s k särkullbarn. De ärver direkt sin förälder om ni inte skriver testamente till förmån för varandra.
  4. Planerar ni att bo utomlands helt eller delvis? Har ni olika medborgarskap? Gifter ni er utomlands? Fundera på vilket lands lagar ni vill ska gälla för äktenskapet, bodelning med mera. Sedan januari i år finns en ny EU-förordning som får stor påverkan på makars ekonomiska förhållanden vid bland annat bodelning.
  5. Glöm inte att kramas och skratta mycket tillsammans. Förmodligen det bästa sättet att förebygga skilsmässa.  

Få enkelt koll på din och din familjs juridiska situation

Andra läser om

Se fler nyheter