Finansministern: Därför tar jag inget för givet
Hon har gått från enkla förhållanden till att bli Sveriges mäktigaste kvinna. I Skandias sparpodd En påse pengar berättar finansminister Elisabeth Svantesson (M) om varför hon aldrig tar något i livet för givet. – Jag vet att jag hade kunnat vara på en annan plats, säger hon.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) gästade podden En påse pengar. Här tillsammans med programledaren Maria Porgérus. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.
Att vara finansminister är i normala fall både krävande och utmanande. Att vara det i tider av skyhög inflation och vikande konjunktur är kanske svårare än någonsin.
– Men det är också väldigt roligt och en ynnest att få ha det här jobbet. Det är ansvarsfyllt men jag kände mig också väldigt väl förberedd på uppdraget när jag fick det, säger Elisabeth Svantesson.
Finansministern ser positivt på 2024 och spår som flera andra bedömare att vi närmar oss Riksbankens inflationsmål på 2 procent.
– Det kan absolut uppstå utbudsstörningar och andra saker som gör att inflationen tillfälligt hoppar upp igen, men jag skulle tro att våra och andras prognoser faktiskt kommer att slå in, det vill säga att vi når målnivån i år. Det är tufft fortfarande för många men vi ser ändå ljus i tunneln och det är jag väldigt glad för.
Svår uppväxt ekonomiskt
Idag är Elisabeth Svantesson mäktig och på många sätt priviligierad. Men hon föddes inte med silversked i mun. I poddavsnittet berättar finansministern öppet om hur hon som åttaåring letade pantflaskor på stan.
– Jag kommer från en familj med väldigt knappa resurser hemma. Ville man ha pengar fick man fixa det själv, säger hon.
Även senare i livet på 90-talet var det länge tufft ekonomiskt och någon utlandsresa var det för trebarnsfamiljen Svantesson inte att drömma om. Istället tog familjen bilen från Uppsala till Arlanda för att se på flygplan och äta på McDonald’s.
– Vi kom inte närmare charterresa på den tiden. Vi såg oss inte själva som något offer men det var tajt.
Elisabeth Svantessons erfarenheter i livet gör att hon idag inte tar något för givet.
– Jag vill att alla som växer upp i Sverige ska få en chans. Sverige är möjligheternas land. Det är inte USA det är Sverige. Det är här man kan få en gratis utbildning. Det är fantastiska möjligheter om man också har någon som pushar en eller själv har starka drivkrafter.
”Jag tänker mycket på framtiden”
Som finansminister finns många saker att hantera ”här och nu”. Elisabeth Svantesson nämner bland annat att regeringen vill höja bolånetaket och införa skattelättnader för sparande i ISK och kapitalförsäkring. Men Elisabeth Svantesson talar också om vikten av att lyfta blicken.
– Jag tänker också mycket på framtiden att Sverige ska vara ett rikare och tryggare land om 10, 20, 30 år. Och då krävs det att man redan nu börjar kratta för det för förändring tar ju också tid.
Hon konstaterar att Sverige står inför en rad stora och långsiktiga investeringar, inte minst på energi- och infrastrukturområdet. Här tror Elisabeth Svantesson att Sveriges pensionssparare kan vara med och göra skillnad.
– Pensionsbolagen jobbar först och främst för att ha avkastning naturligtvis. Och då ser vi att det finns ett ökat intresse för exempelvis energi- och infrastrukturinvesteringar. Så visst kommer det att kunna finnas möjligheter där, säger Elisabeth Svantesson.
– Redan idag så arbetar en del pensionskapital i olika typer av investeringar och jag tror nog att det kommer att bli mer av det framöver.
Ständigt renoveringsbehov
Alla gäster i podden En påse pengar får frågan vad de skulle göra om de fick just en påse pengar innehållandes en miljon kronor. Elisabeth Svantesson svarar att hon dels äger ett litet hus i Bergslagen där det ständigt finns projekt, dels att det vore roligt att ta med hela familjen, både barn och barnbarn, på en resa.
Resten skulle finansministern stoppa in på sitt ISK-konto.
– Där ska de få jobba lite framåt till jag ska gå i pension en vacker dag – det hoppas jag dröjer ett bra tag till!
Vad kan ett månadssparande ge?
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer