Gå till innehåll
Paraply

Läget just nu

Här uppdaterar vi löpande med aktuell information kopplat till coronaviruset. 

Vanliga frågor just nu

Vanliga frågor om hälsa och vårdförsäkringar

 • Nej, våra vårdförsäkringar täcker inte utredning och behandling av sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Det gör covid-19 och därför gäller inte vårdförsäkringen.

 • För att minska risken för spridning av coronaviruset rekommenderar vi att du söker vård via Vård online.

  Utredning och behandling av covid-19 täcks inte av vårdförsäkringen eftersom den omfattas av smittskyddslagen. Gäller det luftvägssymptom som inte har samband med covid-19 går det bra att få hjälp genom vårdförsäkringen.

 • Du kan alltid ändra, pausa eller avbryta ditt privata försäkringsavtal. Men det är viktigt att du då pratar med din rådgivare eller tar reda på vad konsekvenserna för sparandet och försäkringsskyddet blir själv.

 • Du som har en vårdförsäkring hos oss och har en planerad operation i Stockholm kan få den uppskjuten. I vissa fall kommer vård inte kunna ges inom den tid vi utlovat i vårdgarantin. Om det gäller just dig kommer vårdgivaren att kontakta dig.

  Orsaken är det kritiska läget i sjukvården. Personal från privata vårdgivare behövs för att ta hand om svårt sjuka patienter med covid-19. Alla måste nu bidra till att sjukvården fungerar och vi ber om förståelse för att det påverkar dig som kund. Om vi inte kan hålla vårdgarantin kommer vi att betala ersättning till de kunder som berörs, i enlighet med villkoren.

 • Nej, vårdförsäkringen gäller inte för ett sådant test.

 • Nej, gruppförsäkringen omfattar inte premiebefrielse utan du måste betala för försäkringen för att den ska gälla. Försäkringen gäller i övrigt som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren.

 • Ja, försäkringen gäller som vanligt, covid-19 är inte undantaget i försäkringsvillkoren.

 • Försäkringen gäller vid beviljad smittbärarpenning på grund av covid-19. Smittbärarpenning jämställs med nedsatt arbetsförmåga enligt villkoren. Läs mer om vad som gäller här.

 • Som permitterad är du fortfarande anställd, vilket innebär att du behåller din frivilliga gruppförsäkring.

 • Ja, du kan få stöd genom hälsoförsäkringen vid besvär som kan leda till nedsatt arbetsförmåga till exempel nedstämdhet, värk, stress eller oro. Det gäller oavsett om orsaken beror på arbetssituation, privatlivet eller är kopplat till coronaviruset.

  Du kan få stöd bland annat via telefon eller videosamtal. Det gäller alla tjänster inom hälsoförsäkringen: hälso- och rehabvägledning, psykologsamtal, råd/regim av fysioterapeut/arbetsterapeut/ergonom, yrkeslivsplanering och specialistläkarbedömning.

 • Nedanstående sidor uppdaterar sin information kontinuerligt och ger många svar på frågor om coronaviruset.

Alla frågor och svar

Vanliga frågor om sparande, lån och banktjänster

 • Efter kraftiga nedgångar på de finansiella marknaderna som en följd av coronakrisen är det nödvändigt att justera återbäringsräntan. Från och med den 1 april justerar vi därför den ordinarie återbäringsräntan från nuvarande 5 procent till 2 procent.

  Vill du veta mer om hur återbäringsräntan sätts och vad vi tar hänsyn till kan du läsa det här.

   

 • Vilken kurs man får på sin affär beror på fondens handelscykel. Du kan alltid se vilken preliminär affärsdag du får under din orderbevakning. Affärsdag är den dag fondbolaget beräknas genomföra din order.

 • Vår bryttid för orderläggning är kl. 00.00. Det innebär att alla order som inkommer innan dess, skickas nästa bankdag till resp. fondbolag för handel. Detta under förutsättningen att fonden är öppen för handel.

 • Likviden är disponibel när försäljningen är klar, dvs. då du kan se transaktionen på din depå. Likvid finns tillgänglig för uttag dagen efter din affärsdag.

 • I och med att UD har avrått från resor till hela världen t.o.m. 14 april är det många som vill om- eller avboka sina resor. Vi rekommenderar dig att i första hand kontakta din resebyrå eller researrangör för att få hjälp och råd om vad som gäller för just din resa.

  Avbeställningsskyddet i kortförsäkringen gäller enbart avbokning på grund av sjukdom, olycksfall eller dödsfall som drabbat den försäkrade eller nära anhörig. Annat hinder från att resa, t.ex. en avrådan från att resa till resmål som drabbats av covid-19, rädsla eller risk för att smittas eller att du inte kan resa med anledning av att du sitter i karantän omfattas inte av försäkringen. För att av- eller omboka din resa behöver du kontakta researrangören för att undersöka vilka möjligheter som finns.

  Europeiska ERV publicerar även information här, vilket gäller dig som betalat din resa från och med 2020-01-01. Information om hur avbeställningsskyddet i ditt kort gäller i samband med coronaviruset hittar du längst ner på sidan under rubriken ”Försäkringar kopplade till kredit- eller betalkort”.

   
 • Du kan alltid ändra, pausa eller avbryta ditt privata försäkringsavtal. Men det är viktigt att du då pratar med din rådgivare eller tar reda på vad konsekvenserna för sparandet och försäkringsskyddet blir själv.

 • Svaret på det hänger på din unika situation och riskvilja. Läs mer om hur du kan tänka här.

 • Ja, men för närvarande är samtliga fonder åter öppna för handel.

 • Du kan maximalt ta ut 10 000 kr per dygn och 25 000 kr per rullande 7-dagarsperiod. Du hanterar dina uttagsgränser på kortet i appen eller internetbanken.

  Ändra uttagsgränsen i vår app:

  1. Logga in i appen
  2. Välj ”Konton & Kort”
  3. Välj önskat kort och tryck på ”Köpgräns"
  4. Gör önskade ändringar och tryck på "Klar"

  Ändra uttagsgränsen via internetbanken:

  1. Logga in i internetbanken
  2. Välj ”Kort”
  3. Klicka på ”Säkra kortbetalningar”
  4. Välj ”Köp- & uttagsgräns”
  5. För att göra ändringar, klicka på ”Ändra” vid aktuellt kort
  6. Gör önskade ändringar och klicka sedan på ”Spara”
 • Det gör du enklast inloggat via Skandia.se eller via mobilappen. Skulle det av någon anledning inte gå att göra där kan du vända dig till kundservice, som kan lägga in önskade fondval och byten.

Alla frågor och svar

Uppdaterades senast 2020-04-01

Mer om hur coronaviruset påverkar

Så påverkas Skandia Liv av coronakrisen

Chefen för Skandias kapitalförvaltning reder ut hur vår portfölj klarar sig i den nuvarande dramatiken på världens aktiemarknader.

Läs om långsiktighet, avkastning och balans
Frans Lindelöw

Du ska känna dig trygg som kund hos oss

Skandias koncernchef, Frans Lindelöw, ger sin syn på situationen just nu. 

Läs Frans ord
Världskarta

Oroliga tider = orolig börs

Hur ska du tänka som lång­siktig sparare när läget är som det är? Här får du väg­ledning av vår pensions­ekonom Mattias Munter.

Fem frågor och svar om oron på börsen
Pensionspyramiden

Hur påverkas pensionen?

Oavsett om du ska gå i pension i morgon eller om 40 år så är det bra att förstå hur det som händer i världen just nu påverkar dig. 

Säkerställ pensionen i oroliga tider
Paraply

Allt om coronavirusets påverkan på ditt företag

Har du frågor om försäkringar, regeringens åtgärder eller Skandias hälsosluss? Här hittar du svar på våra vanligaste frågor just nu. 

Det här gäller för ditt företag

Bra att veta

Hus

Amorterings­frihet vid inkomst­bortfall

Har uppsägning, varsel eller sjukdom påverkat ekonomin? Då kan vi bevilja dig tillfällig amorteringsfrihet.

Ansök här
Plustecken

Dina för­säk­ringar och coronaviruset

Ta reda på vad som gäller kring coronaviruset om du eller ditt företag har för­säk­ringar hos oss.

Försäkringar – det här gäller
Hjärta

Skandias hälsosluss

I rådande tider är det lätt att känna oro. Vi finns här för dig som vill prata. Har du vår hälsoförsäkring via jobbet kan du ringa Skandias hälsosluss, 0771-51 55 10. Här möter du en legitimerad psykolog online eller per telefon.
 
Har du vår hälsoförsäkring? Logga in på skandia.se och se under "Min översikt". 

Varning för bedragare

Det finns bedragare som bland annat utger sig för att erbjuda hjälp att t.ex. handla mat till riskgrupper. Var vaksam om du blir uppsökt och det inte är du själv som initierat första kontakten.

 • Lämna aldrig ut ditt kort eller några koder
 • Använd aldrig ditt BankID när någon ringer såvida du inte initierat första kontakten själv
 • Läs alltid i BankID-appen var legitimeringen/signeringen sker
 • Hämta aldrig nytt BankID på uppmaning av någon annan

Lägg på luren om någon ringer och ber dig göra något av ovanstående. Är du minsta osäker, ring oss på 0771-55 55 00.