Gå till innehåll

Snart dags för lönesamtal? Här är 5 smarta knep för dig som vill maxa det

Snart dags att prata lön på jobbet? Förutom just månadslön och friskvårdsbidrag finns det flera andra viktiga förmåner att ta upp, som är lätta att glömma. Här listar vi vad du kan lyfta med chefen – för att få ut max av ditt nästa lönesamtal.

Kvinna och man sitter i möte

1. Tjänstepension är A och O

Tjänstepensionen är en förmån som för många utgör 25–50 procent av den totala pensionen, och som handlar om stora belopp över tid. Och det bästa – du kan själv påverka hur den placeras genom att göra aktiva val. Du kan välja hur pengarna ska placeras som passar hur aktiv du vill vara. Det kan också vara bra att välja försäkringsskydd utifrån din familjesituation här och nu, och om situationen förändras – se över valen på nytt.

Fråga chefen: Hur mycket betalas in till min tjänstepension varje månad?

Läs också: Så maxar du ditt pensionssparande

Psst! En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe kan det bli det lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar.Så lätt kan du samla din pension - läs mer här

2. Försäkringar som extra trygghet

Det handlar också om att erbjuda trygghet här och nu i form av bra försäkringar och förebyggande åtgärder för att undvika sjukskrivning, allt ifrån sjukförsäkring, hälsoförsäkring, vårdförsäkring, premiebefrielse och ekonomiskt skydd för familjen.

Fråga chefen: Vad har vi för hälsoförsäkring och vad ingår i den? Har vi en vårdförsäkring, vad innebär den konkret? Har vi en sjukförsäkring, hur mycket ersätter den? Har vi en hälsoapp eller andra friskvårdsrelaterade förmåner?​

Läs också: Så funkar vår hälsoförsäkring

3. Löneväxling – ett riktigt superknep

För dig som tjänar lite mer kan det vara riktigt smart att löneväxla till mer tjänstepension. Det innebär att du avstår en del av bruttolönen i dag och i stället förstärker din tjänstepension. 

För att tjäna på att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 49 967 kronor efter avdraget för löneväxlingen under 2023, för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. Det här är ett högre belopp 2023 än det var 2022 – så du som redan löneväxlar kan behöva se över detta.

Fråga chefen: Kan jag löneväxla till mer tjänstepension​?

Läs också: Så funkar löneväxling

4. Pensionsrådgivning

Du vet väl att du kan påverka din framtida pension genom att göra vissa aktiva val! Kolla om du har möjlighet att prata med en pensionsrådgivare om dessa och samtidigt få bättre koll på din pension.

Fråga chefen: Har jag via jobbet tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning?

5. Andra förmåner

Självklart finns det ännu fler förmåner än de vi nämnt ovan. Så kolla gärna vad som gäller på just din arbetsplats.

Fråga chefen: Har vi andra förmåner? Till exempel möjlighet till snabb hjälp och vård, som via Skandias Hälsosluss, bolånerabatt eller tillgång till kvalitetsgranskade vardagstjänster till ett förmånligt pris hos utvalda samarbetspartners för att hjälpa nära & kära – som via Skandia Omtanke.

Andra läser om

Fler nyheter