Gå till innehåll

Experterna: Därför ska du ta det viktiga pensionssnacket

”Pengar har jättestor makt. Därför måste vi våga prata om det ännu mer.” Det säger Emma Knaggård Wendt på tankesmedjan Ownershift och får medhåll av vår pensionsekonom Mattias Munter. ”Pensionsdejta din partner och dina vänner!” lyder deras tips i ett specialavsnitt av podden En påse pengar, som släpps på Pensionens dag.

Jämställdhetsprofilen Emma Knaggård Wendt och vår pensionsekonom Mattias Munter gästade podden En påse pengar. Här tillsammans med programledaren Maria Porgérus. Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.

Tre av fyra svenskar funderar någon gång i veckan på sin pension. Det visar en färsk Novus-undersökning gjord på uppdrag av Skandia.

Men steget därifrån till att fatta medvetna beslut för att påverka sin pension kan ibland vara lång.

– Ju tidigare man börjar med att skapa sig en bild av sin kommande pension desto större möjlighet har man att också påverka den. Vi på Skandia brukar tipsa om att man till exempel kan bjuda sin partner på en pensionsdejt och se över sin situation tillsammans. Kanske finns det behov av att spara lite extra för att jämna ut pensionsutsikterna eller för att gå i pension samtidigt om det skiljer några år i ålder, säger Mattias Munter.

Vanliga fällor

Pensionens dag infaller i år den 17 april. Med temadagen som instiftades 2022, vill vi sprida kunskap så att fler kan göra aktiva val för en bättre pension.

Emma Knaggård Wendt och Mattias Munter varnar i poddavsnittet för en rad fällor, som kan påverka din privatekonomi och på sikt även din pension.

– Varje år du jobbar och varje lön räknas för pensionen, menar Mattias Munter.

– Det är därför så viktigt att förstå konsekvenser av sina livsval, alltså de långsiktiga konsekvenserna av att exempelvis välja deltidsarbete, vid vilken ålder man etablerar sig på arbetsmarknaden eller valet av pensionsålder. Att det spelar roll också för pensionen. Ju tidigare man förstår det, desto lättare kan man ju också att kompensera sig för de frivilliga val man gör, inte minst när man lever i en relation där man har olika fokus där den ena kanske tar mer ansvar för livspusslet i perioder.

Emma Knaggård Wendt konstaterar att det inte bara är stora livsval som när man får barn, giftermål eller skilsmässa som spelar roll. Även de små valen i vardagen kan göra stor skillnad på sikt.

En tydlig fälla är när endast den ena i förhållandet tar hemmaarbetet och ansvar för livspusslet, medan den andra får mer spelrum att satsa på karriären.

– Det är en supertydlig fälla att den ena främjas och får möjlighet att vara på plats på jobbet, arbeta fler timmar och befordras, få högre lön och därmed mer i pension. Det vill säga det kan den andra parten aldrig kompenseras för i samma utsträckning, även om man skulle sitta och kompensera i privatsparande för pensioner och annat, säger Emma Knaggård Wendt i podden En påse pengar.

Nio tips för Pensionens dag:

1. Skaffa överblick över pensionen

Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än 15 minuter att få bättre koll. Vår tjänst för digital pensionsrådgivning gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig.

2. Se till att du har tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en stor del av din framtida pension. Så för att kunna leva gott även efter karriären bör du se till att ha tjänstepension via din arbetsgivare.

3. Se över det privata sparandet

Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta i gång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. Även mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.

4. Anpassa valen till din familjesituation

Välj mer försäkringsskydd (familjeskydd/efterlevandeskydd/livförsäkring) om familjen är mest beroende av just din inkomst. Läs mer om vår livförsäkring här.

5. Fundera över hur aktiv du vill vara

Fundera på vilken typ av sparande som passar dig bäst. Vill du exempelvis välja Skandia Liv (traditionell förvaltning), spara i fonder eller välja aktier själv? Ju mindre aktiv du vill vara, desto bättre behöver du sprida dina risker. Ta reda på mer här.

6. Se över risknivån i din portfölj

Se regelbundet över dina placeringsval inom premie- och tjänstepensionen. Risknivån, enkelt uttryckt fördelningen mellan aktier och räntor, kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir sett över hela spartiden men också hur mycket det kommer att svänga på vägen. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. Lär dig mer om sparande med garanti.

7. Pensionsdejta din partner

Varje år du jobbar och varje lön räknas för pensionen. Och långvarigt deltidsarbete är en riktig pensionsfälla. Även återkommande vab-dagar är en fälla och här finns en poäng för föräldrar att dela lika. Det kan därför vara en bra idé att kompensera med extra sparande för den som jobbar deltid, tar fler vab-dagar eller tar ett större ansvar för livspusslet.

8. Glöm inte bort löneväxlingen

För dig som är höginkomsttagare kan löneväxling vara det allra bästa pensionssparandet. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. Kom ihåg att du behöver ha en lön över 51 300 kronor per månad efter löneväxling för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt.

9. Val av pensionsålder

Om man inte är nöjd med pensionsnivån kvarstår alltid alternativet att försöka stanna kvar på arbetsmarknaden och jobba längre om det är möjligt.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter