Gå till innehåll

Nyheter och smarta tips: Så kan du maxa din pension 2023

Från årsskiftet finns några nyheter som påverkar din pension. Här reder vi ut vad du behöver ha koll på (bland annat superknepet du behöver se över i år). Samt ger tipsen för hur du kan ge ditt pensionssparande bästa möjligheterna att växa!

Man sitter i stol med läsplatta

Nya pensionsåldrar börjar gälla

Från och med 2023 börjar nya pensionsåldrar gälla för när allmän pension kan tas ut första gången och när inkomstpensionstillägg, garantipension och bostadstillägg kan börja betalas ut. De nya reglerna gäller för dig som är född 1958 eller senare.

Hos pensionsmyndigheten kan du läsa mer för vad som gäller just din åldersgrupp.

För din tjänstepension är det avtalet som din arbetsgivare tecknat med pensionsbolaget som styr uttagsåldrarna. Prata gärna med din arbetsgivare ifall du funderar på om din tjänstepension kan komma att påverkas av de nya pensionsreglerna.

Jobba längre kan ge tusenlappar – livet ut

Du har från i år rätt att jobba fram till 69 år. Något som kan löna sig – ett exempel från pensionsmyndigheten visar att ett års extra arbete kan ge dig med en genomsnittlig lön mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension i månaden – livet ut.  

Löneväxling - se över superknepet

För dig som tjänar lite mer kan det vara riktigt smart att löneväxla till mer tjänstepension. Det innebär att du avstår en del av bruttolönen i dag och i stället förstärker din tjänstepension. 

För att tjäna på att löneväxla bör du ha en månadslön på minst 49 967 kronor efter avdraget för löneväxlingen under 2023, för att inte den allmänna pensionen ska påverkas negativt. Det här är ett högre belopp 2023 än det var 2022 – så du som redan löneväxlar kan behöva se över detta. Prata med din arbetsgivare.

Så funkar löneväxling

Maxa din pension 2023 - här är 4 smarta tips

1. Få koll på en kvart!

Viktigast av allt för att trygga ”lönen efter karriären” är tjänstepension. Och det bästa – du kan själv påverka hur den placeras genom att göra aktiva val. Dels för hur pengarna ska placeras som passar hur aktiv du vill vara. Det kan också vara bra att välja försäkringsskydd utifrån din familjesituation här och nu, och om situationen förändras – se över valen på nytt.

Genom minpension.se kan du se hur din tjänstepension är placerad. Om du inte redan aktiverat ditt konto på minpension.se är det dags nu. Därefter går du in på vår tjänst Digital pensionsrådgivning, där du på 15 minuter får koll på hela din pension. Här kan du också få konkreta råd från vår kapitalförvaltning som passar just dig.

2. Samla din pension

En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe kan det bli det lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Samla din pension hos oss – läs mer här! 

3. Arbeta för pensionen

Arbete är vad som bygger pension så försök att jobba heltid så mycket som möjligt under din karriär. Är du inte anställd utan egenföretagare? Se till att du har minst samma trygghet i form av tjänstepension och försäkringar som du skulle haft som anställd. Tjänstepension handlar om stora belopp över tid.

4. Boosta (eller kickstarta) ditt sparande! 

Utöver tjänstepension behöver du också ett eget långsiktigt sparande. Är du redan en van sparare? Härligt! Om inte, kickstarta ett sparande redan i dag.

Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer, och där är autogiro din bäste vän. Pengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten. Att månadsspara kontinuerligt är också ett bra sätt att jämna ut svängningar.

Psst! Ett bra knep är att själv öronmärka ett sparande till pensionen. I brist på en dedikerad sparform kan det vara smart att använda en särskild kapitalförsäkring för pensionen. Då kan det kännas mindre frestande att nalla av pengarna.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter