Gå till innehåll

Tidig pension – så parerar du pensionsfällan

Ju längre tid i arbetslivet desto högre framtida pension, och tidig pension kan bli en pensionsfälla. Men det går att skapa ”krockkuddar”. Här är några smarta tips.

Kvinna med bowlingklot

Ett långt yrkesliv är en förutsättning för en bra pension.

– För varje år som du tidigarelägger din pension minskar din framtida pensionsinkomst med belopp som kan bli betydelsefulla, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

– Genom att ha ett eget pensionssparade utöver tjänstepensionen, kan man ge sig själv en krockkudde för framtiden, säger Mattias.

Räkna på pensionen

4 råd för att skapa en krockkudde för din pension

1. Skaffa överblick

För det första gäller det att skaffa koll. En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är Minpension.se.

2. Kompensera med en buffert

Skapa en pensionsbuffert genom månadssparande som du låter dras via autogirot varje månad. När barnen flugit ut finns ofta ett bra utrymme att spara. På så sätt tar du höjd för oförutsedda karriärsstopp och för en eventuellt tidig pension.

3. Jobba längre för en extra boost

Tänk på att varje år du jobbar påverkar din framtida pension. Så om du vill och har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba på för att därmed öka pensionen. 70 är det nya 50, brukar det heta och ju längre du jobbar heltid desto mer pengar kommer du ha i plånboken när du går i pension.

4. Behåll nyfikenheten

Genom att ständigt utvecklas så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också en bra pension.

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter