Gå till innehåll

Jobbonären – den nya pensionären

Vill du kunna jobba och ta ut pension samtidigt? Att bli ”jobbonär” är mer vanligt än någonsin och kan innebära tusentals kronor mer i pension varje månad. Här är några smarta tips till dig som vill jobba vidare efter pensionen.

Kvinna med bowlingklot

70 är det nya 50 brukar det heta. Den fantastiska hälsoutvecklingen skapar både bättre möjligheter för fler att jobba längre och gör att övergången mellan arbete och pension blir mindre tydlig.

En ny Novus-undersökning på uppdrag av Skandia visar också att hela 7 av 10 vill kunna kombinera arbete och pension efter 65.

Så vad ska man tänka på om man vill fortsätta jobba efter pensionen, och vilka fällor ska man undvika?

Pensionsåldern – bra saker att veta

Tips 1: Skaffa överblick

Om du har haft flera arbetsgivare under karriären är sannolikheten stor att du har din tjänstepension på olika ställen. Då kan det vara bra att samla den på ett ställe så att du får bättre överblick och förenklar utbetalningarna.

På minpension.se kan du göra en pensionsprognos och skaffa koll på alla delar av din pension. Det kan också vara bra att tänka igenom hur din inkomst ser ut idag, om några år och resten av livet.

Tips 2: Tänk på skatten

Att jobba vidare efter pensionen kan bli en bra affär rent ekonomiskt – från 66 års ålder får du nämligen dubbla jobbskatteavdrag vilket innebär mer pengar i fickan.

Tänk dock på att om lönen och dina pensionsutbetalningar tillsammans ger höga inkomster kan du få betala statlig skatt. Då kan det vara möjligt att skjuta upp en del av pensionen till senare. Prata med ditt pensionsbolag för att ta reda på vad som gäller för just dig.

Tips 3: Sänk inte risken för tidigt

Undvik att sänka risken i ditt sparande för mycket alltför tidigt. På så vis kan dina pengar fortsätta växa och ge högre pensionsutbetalningar för varje år, så att du kan fortsätta njuta av livet som jobbonär.

Testa vår sparguide och nå dina mål

Tips 5: Ta inte ut pensionen för snabbt

Den allmänna pensionen räcker alltid resten av livet. Men för tjänstepensionen och privata pensioner finns möjligheten att ta ut pensionssparandet på så kort tid som fem år.

Här finns det en risk att ta ut tjänstepensionen i för snabb takt. För de flesta kommer den allmänna pensionen motsvara mindre än hälften av lönen man hade när man slutade jobba heltid, vilket oftast inte är mycket att leva på.

Att ta ut pensionskapitalet på kort tid kan också leda till onödigt hög inkomstskatt. Att ta ut pensionen i rätt tidpunkt och planera för ett långt och aktivt liv gör också att skattetrycket blir bättre fördelat över tiden som pensionär.

Tips 6: Var flexibel vid utbetalning

Oavsett om du vill börja jobba deltid eller heltid efter pensionen kan det vara bra att behålla så mycket flexibilitet som möjligt i ditt pensionsuttag. Vår tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder.

Pensionsvalen att ha koll på innan du går i pension

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter