Dags för lönesamtal? Tips inför lönesamtalet
Snart dags att prata lön på jobbet? Eller är du i en rekryteringsprocess? Förutom månadslön och friskvårdsbidrag finns det faktiskt en rad andra viktiga förmåner att ta upp, som är lätta att glömma. Här listar vi konkreta frågor du kan lyfta – för att lyckas med ditt nästa lönesamtal.

Tjänstepension är A och O
Ungefär 9 av 10 anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare och det är en stor del av din framtida lön, för många utgör den hela 25 till 50 procent av den totala pensionen. Det handlar om stora belopp över tid.
Fråga chefen: Hur mycket betalas in till min tjänstepension varje månad?
Läs också: En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer. Om du samlar den på ett ställe kan det bli det lättare att få en överblick både på placeringar och utbetalningar. Så här lätt kan du samla din pension - läs mer här
Pensionsrådgivning
Du kan själv påverka hur delar av din pension placeras, utifrån hur aktiv du vill vara. Det kan också vara bra att välja återbetalningsskydd för den utifrån din familjesituation, och om den förändras – se över valen på nytt. En bra förmån kan vara att få möjlighet att prata med en pensionsrådgivare om de val du kan göra.
Fråga chefen: Har jag via jobbet tillgång till kostnadsfri pensionsrådgivning?
Läs också: Så fungerar tjänstepensionen och viktiga val kan du göra
Försäkringar som extra trygghet
Även trygghet här och nu är viktigt, i form av bra försäkringar och förebyggande åtgärder för att undvika sjukskrivning. Det kan vara allt ifrån sjukförsäkring, hälsoförsäkring, vårdförsäkring, premiebefrielse och ekonomiskt skydd för familjen.
Fråga chefen: Vad har vi för hälsoförsäkring och vad ingår i den? Har vi en vårdförsäkring, vad innebär den konkret? Har vi en sjukförsäkring, hur mycket extra ersättning ger den mig? Har vi en hälsoapp eller andra friskvårdsrelaterade förmåner?
Läs också: Så fungerar Skandias hälsoförsäkring
Löneväxling – en smart strategi
För dig som tjänar lite mer kan det vara riktigt smart att löneväxla till mer tjänstepension. Det innebär att du avstår en del av bruttolönen i dag och i stället förstärker din tjänstepension. Något som även kan bli skattemässigt fördelaktigt.
För att tjäna på att löneväxla bör du i år (2024) ha en månadslön på drygt 51 000 kronor efter avdraget för löneväxlingen, för att inte den allmänna pensionen och andra socialförsäkringsförmåner ska påverkas negativt.
Fråga chefen: Kan jag löneväxla till mer tjänstepension?
Läs också: Så funkar löneväxling
Fler förmåner
Självklart finns det ännu fler förmåner än de vi har nämnt här ovan. Så kolla gärna vad som gäller på just din arbetsplats.
Fråga chefen: Har vi andra förmåner? Till exempel flexibla arbetstider och hybridarbete, möjlighet till snabb hjälp och vård, som via Skandias Hälsosluss eller bolånerabatt via vår tjänstepensionslösning?
Andra läser om

Ny rapport: Så har tidigare kriser påverkat pensioner
Den globala handelskrisen har skapat osäkerhet på världens börser och väckt oro bland svenska pensionssparare. Men ... Läs mer

Så hanterar du börsoron – experternas bästa tips
De senaste tidens turbulens på finansmarknaderna väcker frågor om hur privatekonomin påverkas. Vad kan man själv göra ... Läs mer

Skandia Liv ger dig långsiktig trygghet
Under den senaste månaden har USA kraftigt lagt om sin tullpolitik, vilket väcker oro för en eskalerande ... Läs mer

Maria Borelius: Så lever du längre – och får fler friska år
Vill du leva längre och må bättre? Vetenskapsjournalisten Maria Borelius har undersökt områden där människor lever ... Läs mer

Ebba shoppar aktier i stället för kläder
Sparexperten Ebba Holmqvist vill inspirera fler unga till att spara i fonder och aktier. Själv har hon bytt klädinköp ... Läs mer