Gå till innehåll

Så kan du maxa din pension – fyra smarta tips

Nyfiken på hur du kan påverka din pension? Här listar vi våra fyra bästa tips för hur du kan få mer i din framtida plånbok.

Biljardtriangel med biljardklot

1. Jobba med tjänstepension

Tjänstepension är A och O så se till att du har en via jobbet. Har du kollektivavtal så har du alltid tjänstepension, men många andra företag betalar också tjänstepension för sina anställda. Om du är egenföretagare måste du själv ta ett större ansvar för att bygga din pension. Ett tips till dig är Bas Digital som är ett av marknadens mest prisvärda tjänstepensionspaket.  

Så funkar tjänstepension

2. Spara regelbundet

Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta igång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommerPengar du inte märker av är pengar du inte saknar, eller hur? En riktigt bra grej med att månadsspara är att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten. 

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här

3. Håll koll på risken i ditt sparande

Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer av svänga. Ju längre ifrån pensionen, desto högre risk kan du ta.

Spara och investera med bättre koll 

4. Skaffa överblick över pensionen

Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än 15 minuter att få bättre koll. Vår tjänst för digital pensionsrådgivning gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig. Bra va?  

Räkna på din pension

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter