Gå till innehåll

Avsluta året på topp – 5 tips till framgång

Julledigheten är ett perfekt tillfälle att ta en stund för att se över sin ekonomi. Här några saker att tänka på innan årsskiftet – så att du är redo att maxa sparåret 2022!

Kvinna tittar i kikare

1. Se över risknivån

Tid och risknivå är a och o i varje långsiktigt sparande. Tipset till alla långsiktiga sparare är att försöka bortse från läget här och nu och istället lyfta blicken. Det är lätt att svepas med i börsens upp- och nedgångar, men om du hittat en lämplig risknivå för just dig och ditt sparande kan långsiktighet istället prägla portföljen.

2. Kvitta vinst mot förlust

Om du har aktier och fonder på ett vanligt fondkonto som har gått lite sämre i år kan det vara smart att kvitta vinsterna mot förlusterna. Har du exempelvis gjort en aktievinst men en fondförlust så kan du dra av mellanskillnaden. Då skattar du endast på mellanskillnaden och inte på hela din aktievinst.

När du städar i portföljen kan du samtidigt fundera på om din nästa fond- eller aktieinvestering ska göras i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Då betalar du istället en årlig skatt på värdet av sparandet istället för att betala vinstskatt vid försäljning eller fondbyten.

3. Rot och rut

Du som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av 2021 behöver både tänka på när arbetet betalas och när det utförs.

Om du vill att avdraget ska räknas på beskattningsåret 2021 måste du betala företaget du anlitat under 2021. Det är alltså när du som kund betalar för arbetet som avgör vilket beskattningsår avdraget räknas på. Läs mer om hur du ska tänka kring rot och rut här.

4. Börja spara med garanti

Har du varit orolig för svängningarna på börsen den sista tiden? Då kan ett sparande med garanti vara något för dig. Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning ger möjlighet att spara långsiktigt där pengarna placeras i allt från mer traditionella aktier och obligationer till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi.

Traditionell förvaltning innebär att vi sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa möjliga sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, så att de tillfälliga upp- och nedgångarna blir mindre kännbara för dig som kund.

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan alltså aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

Spara med garanti

5. Fortsätt tänka långsiktigt

Vi tänker ofta ”halv-långsiktigt” i vårt sparande; vi ska bygga vinterträdgård, åka på skidresa, renovera köket. Här är det lätt att det långsiktiga sparandet glöms bort, det vill säga pensionssparandet. Det viktiga med det långsiktiga sparandet är att komma igång – ju förr, desto bättre!

Spara långsiktigt med ett månadssparande

Vi sköter förvaltningen

Du får en aktiv förvaltning med unika placeringsmöjligheter som vi vi sköter åt dig efter hur marknaderna ändras.

Så sparar du i Skandia Liv

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter