Gå till innehåll

Fyra tips som kan höja din pension

Många förväntar sig 80 procent av sin slutlön i pension men de flesta får i dag betydligt mindre. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förbättra din pension. Här är fyra tips.

Händer bygger triangel av klossar

1. Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension

Har du kollektivavtal på din arbetsplats så har du alltid tjänstepension men många andra företag betalar också tjänstepension för sina anställda. Om du är egenföretagare måste du själv ta ett större ansvar för att bygga din pension.

2. Spara regelbundet

Att månadsspara är det smarta sättet att spara där alla kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Spara direkt när lönen kommer så blir det av. Ju tidigare du börjar desto större chans har pengarna att växa med hjälp av ränta på ränta-effekten.

Börja månadsspara

3. Håll koll på risken i ditt sparande

Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer av svänga. Ju längre ifrån pensionen, desto högre risk kan du ta.

4. Skaffa en överblick av pensionen

Med rätt verktyg behöver det inte ta mer än en kvart att få bättre koll. Skandias nya tjänst gör det enklare att göra medvetna val här och nu. Verktyget går igenom önskad pensionsnivå, önskad pensionsålder, hur mycket du bör spara i förhållande till inkomst, utgifter, riskprofil och utifrån hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar dig.

Få bättre koll på din pension

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Fler nyheter