Gå till innehåll

Checklista: Här är 5 smarta pensionsval

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till pensionen så är det viktigt att skapa en bra grund för framtiden. Från samtalet vid middagsbordet till valet av rätt sparande – vi har samlat tipsen som hjälper dig. Se hur många du kan bocka av redan idag.

Man håller barn i famnen

1. Först och främst: Se till att du har tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en stor del av din framtida pension. Så för att kunna leva gott även efter karriären bör du se till att ha tjänstepension via din arbetsgivare. Om inte bör du förhandla med din arbetsgivare om högre lön för att kunna kompensera med ett privat sparande.

2. Se över ditt privata sparande

Att månadsspara är ett smart sätt att spara där du kan bygga upp ett pensionskapital över tid. Enklast är att sätta i gång med ett månadssparande som dras direkt när lönen kommer. En riktigt bra grej med att månadsspara är att även lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.   

Vår tjänst för digital pensionsrådgivning gör det enklare för dig att göra medvetna val. Verktyget går bland annat igenom önskad pensionsnivå och hur aktiv du som sparare vill vara. Därefter får du förslag på ett sparande som passar just dig.

3. Se över risknivån i din portfölj

Ta för vana att regelbundet se över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Fördelningen mellan aktie- och räntefonder kommer till största del att avgöra hur stor avkastningen blir men också hur mycket det kommer att svänga. Ju längre ifrån pensionen du är, desto högre risk kan du ta. I oroliga tider kan det vara bra att välja en tryggare sparform för ditt sparande, som Skandia Liv, vår traditionella förvaltning med garanti och återbäringsränta.

4. Prata med din partner

Varje år och varje lön räknas för pensionen! Är ni två därhemma, där den ena tjänar mindre, jobbar deltid eller tar ett större ansvar för livspusslet, kan det därför vara en bra idé att kompensera med extra sparande. Se till att sätta er ner och se över vad som passar just er.

5. Överväg att löneväxla

För dig som tjänar lite mer kan löneväxling vara ett smart sätt att få ut mer av lönen, maximera din pension och samtidigt komma under taket fört statlig inkomstskatt. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och i stället förstärker din tjänstepension. Läs mer om fördelarna och om när där det lönar sig här.

Förresten, du vet väl att du får rabatt på bolån när du har tjänstepension hos oss.  Läs mer om det och se våra aktuella räntor här.  

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Andra läser om

Fler nyheter