Gå till innehåll

Kändisekonomen: Här är tanketrixet som ger dig ett "otroligt stort försprång" i livet

Jobbar du? Vill du ha en härlig framtid? Då behöver du tänka som en balettdansör. Det menar Kjell A. Nordström, doktor i ekonomi. Här förklarar han varför och hur du kan säkra både din karriär och din framtida lön.

Det fanns en tid när medellivslängden var 34 år i Sverige. Nu har vi förlängt våra liv med nästan tre gånger. I dag lever många till de är 90 år.

– Tills döden skiljer oss åt var helt klart lättare att säga vid altaret förr i tiden. I dag är äktenskapet ett annat kontrakt där vissa håller ihop i 60 år, konstaterar Kjell A. Nordström, forskare och doktor i ekonomi och författare till flera böcker om vår samtid.

Han tillägger att en analog tanke är våra karriärer. Likt äktenskapet jobbar vi mycket längre än vad vi gjorde förr.

– Precis som det är rimligt att tänka att man kanske bör byta partner, på samma sätt kan det vara rimligt att tänka att man kanske bör byta karriär under livet

Sugen på ny karriär? Tänk på detta – flera 1000-lappar att tjäna eller förlora

Tänk som en balettdansör

Hur ska livet se ut när tidslinjen bara blir längre och längre? En rimlig hypotes är att vi kommer behöva jobba till vi är 70.

– Jag tror att vi behöver tänka mer som balettdansörer. De har sin aktiva period, de blomstrar och har fantastiskt roligt. Men vid 36 års ålder tar det slut, kroppen orkar inte mer. Redan när man börjar och gör sitt val av karriär vet dansarna att det kommer att ta slut. Många av de jobb som vi har kan man inte och bör man inte utöva efter en viss ålder. Det gäller inte bara dansare – du vill inte flyga med en gammal pilot eller jobba som rörmokare vid 76, säger Kjell.

Det gäller att lägga upp ett spår för hur du ska kunna säkra att du är relevant, intressant och uppdaterad och behåller ditt värde på arbetsmarknaden med stigande ålder, råder Kjell.

Den här tanken, att vi behöver flera karriärer under ett liv, kommer kollektiviseras vartefter vi blir varse att det är så här, tillägger han:

– Jag tror människor gradvis kommer anamma det här sekundära karriärtänket och prata om sina backup-plans på middagar för att det sakta kommer byggas in i fantasin och drömmen om livet.

Tanketrixet ger försprång

Men om man då har en plan för hur man ska vara relevant och intressant på arbetsmarknaden hur ska man då tänka kring sin framtida lön? Ja, för pension och pensionsförsäkringar är ju något så enkelt som uppskjuten lön som tas ut lite senare i livet, framhåller Kjell och uppmanar att spara till den.

– Duktiga företag gör vad som kallas scenarioplanering och det är egentligen bara vanlig fantasi. Man frågar sig kanske vad som händer om oljepriset går upp – man gör ett scenario. Människor kan göra precis likadant. Jag tycker man ska göra små bilder av hur man skulle vilja ha det i framtiden och spela upp en film i huvudet, säger Kjell.

Han fortsätter:

– Om oljepriset sedan går upp har de företag som tänkt till innan ett otroligt stort försprång. Det är en värld av skillnad mellan de som tänkt tanken och de som inte tänkt tanken. Din framtida lön är egentligen samma sak. Hur skulle en dag för dig se ut när du är pensionär och 77 år. Du behöver bara en liten bild för att få en känsla för prislappen på ditt pensionärsliv. De flesta människor har fantasi och kan göra det här, det är bara ett tanketrix.

Man och kvinna i dykardräkter håller hand

Hur vill du ha det i framtiden? Räkna på din pension – få koll snabbt

Med vår pensionskalkylator, som tar hänsyn till hela din pension, får du snabbt förslag på hur mycket du bör spara och vilken sparform som passar dina behov bäst.

Testa vår pensionskalkylator!

Flytta din pension till oss

Har du redan ett pensionssparande? Genom att samla allt på ett och samma ställe får du en bättre överblick över alla dina kommande pensionsutbetalningar. 

  • Våra kapitalförvaltare ser till att dina pengar växer 
  • Du har stora valmöjligheter, du kan själv styra eller låta oss ta hand om allt 
  • Genom att samla allting får du bästa möjliga överblick
Flytta din privata pension Flytta din tjänstepension Flytta din IPS (Individuellt pensionssparande)

Andra läser om

Fler nyheter