Sugen på ny karriär? Tänk på detta – flera 1000-lappar att tjäna eller förlora
Drömmer du om ett nytt jobb, eller vill du vidareutbilda dig inom din nisch? I år blir det lättare att skola om sig mitt i karriären. En studiepaus från arbetslivet kan dock leda till såväl pensionsvinst som ekonomisk smäll – men det går att parera.
Sugen på att byta bana? Från och med i år går det att ansöka om omställningsstudiestöd ifall man vill studera mitt i karriären. Det här innebär ett betydligt högre studiebidrag under de första 44 studieveckorna.
Omskolning påverkar
Att skola om sig kan skapa fantastiska möjligheter i karriären och livet! Samtidigt behöver man inte bara fundera på hur vardagsekonomin går ihop under studietiden, utan även den samlade pensionseffekten.
Med vår nya rapport Pensionseffekten med omskolning vill vi därför göra det enklare att förstå hur olika karriärsbeslut också påverkar pensionen.
– Det kan exempelvis finnas en pensionsvinst med omskolning om det leder till högre lön eller bättre förutsättningar att arbeta längre. Men för en del kan omskolning till drömyrket innebära en ekonomisk smäll, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Att den pensionsgrundande inkomsten när man skolar om sig är lägre jämfört med arbetsinkomsten, påverkar också.
Trygghet med sparande
Under ett långt yrkesliv kan mycket hända och att ha ett eget pensionssparande utöver tjänstepensionen är ett bra sätt att skapa extra trygghet, framhåller Mattias.
– En trygghet som exempelvis kan bidra till att en omskolning inte sätter djupa spår i pensionen. Eller så blir det egna sparandet vad som ger en flexibilitet och frihet kring när man har råd att gå i pension, säger han.
Så här kan pensionen påverkas av att studera mitt i karriären
I rapporten följer vi tre individer som vid 40 års ålder står inför olika val kring omskolning.
1) En grundutbildad sjuksköterska som motiveras av karriärlyft och därför tar ett år för att skola om sig till intensivvårdssjuksköterska. Hon får som resultat en högre pensionsinkomst.
2) En målare som under två års tid skolar om sig till yrkeslärare inom målning. Det som motiverar målaren är att undvika ett manuellt slitsamt yrke hela arbetslivet.
Målaren får en lägre pensionsinkomst på totalt 500 kronor per månad men det baseras på antagandet att målaren hade orkat arbeta heltid fram tills pensionsåldern. Ifall individen inte skulle ha orkat att arbeta hela arbetslivet i ett manuellt slitande yrke, ger omskolningen en högre pensionsinkomst.
3) En kommunikatör som väljer att byta bransch helt och omskolar sig under ett års tid till inredare. Kommunikatören som skolar om sig till drömyrket får en lägre total pension – dels på grund av pensionskostnaden för omskolning, dels på grund av att det nya jobbet ger lägre lön.
Vad kan ett månadssparande ge?
Vi hjälper dig
Pensionsplan
De allra flesta får mindre i pension än vad de har i lön, men med ett privat sparande ökar du dina möjligheter till en bra pension. Med en pensionsplan ser vi över alla delar i din pension.
Överblick
Samla ditt sparande hos oss så får du en bättre överblick och mer tid över till annat.
Trygghet
Du kan inte skydda dig mot allt, men du kan förebygga och förutse. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt skydd för just dina behov.
Gåva & arv
Om du redan nu vill skänka pengar kan du göra det skattefritt. Vi hjälper dig att göra det på rätt sätt och välja placering.
Utbetalning
Vi kan hjälpa dig att planera för en jämn pension utan onödiga skattekonsekvenser
Boka rådgivningAndra läser om
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att starta ett pensionssparande eller göra extrainsättning och få ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer