Gå till innehåll

Bara några år kvar till pension? Här är 6 viktiga val som maxar din framtid

Snart dags för pension? De val du gör nu, skapar frihet att kunna leva livet – som du vill. Här är några viktiga punkter att ta ställning till, som hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för din framtid.

Person 60+ bygger torn av block med barn

Vill du...

1. ...jobba ett extra arbetsår efter 65?

Pensionsmyndigheten har räknat ut att varje extra arbetsår efter 65 års ålder kan ge ca 7–8 % högre allmän pension. För resten av livet. Så om du har möjlighet kan det vara något att överväga. Men glöm inte att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet.

Läs mer om pensionsålderns betydelse.

2. ...ta ut deltidspension?

Att trappa ner i stället för att gå direkt på 100 % allmän pension gör att du fortsätter tjäna in nya pensionsrätter (grunden för att beräkna pensionen).

Läs mer om att trappa ner med deltidspension.

3. ...gå i förtid? 

Det är inte bara ekonomiska aspekter som ska värderas när vi pratar om pensionen. Att gå i förtid kan vara ett härligt beslut för livskvaliteten, t.ex. om du har en partner som är äldre och ni vill dela tiden tillsammans.

Men för att kunna njuta av livet kan du försöka säkra upp mer sparande till dess – räkna hur mycket du behöver spara.

4. ...ha efterlevandeskydd?

Efterlevandeskyddet är ett ekonomiskt skydd för dina nära och en trygghet för många, men det gör att du får något lägre pension. Om din partner har högre pension än du kan ni diskutera om du bör ta bort skyddet till förmån för en högre månadsinkomst. Har du ingen partner kanske det inte är aktuellt alls med ett efterlevandeskydd?

Ta hjälp av vår guide i valet av efterlevandeskydd.

5. ...göra en pensionsflytt?

Att samla pensionen hos en aktör kan vara ekonomiskt fördelaktigt. Dessutom slipper du göra en massa val hos olika pensionsbolag med varierande lösningar. Hos oss får du smidig, digital hantering vid utbetalning – och pensionsoptimering utan extra kostnad för den som har eller flyttar in 2 miljoner eller mer till oss.

Läs mer om fördelarna och samla din pension hos oss - på 2 minuter

6. ...få rätt vård i rätt tid?

Behovet av trygghet är lika stort även om du inte längre är yrkesverksam. I samband med pensionen är det en del försäkringar som upphör även om behovet finns kvar. Om du blir sjuk eller har ont någonstans kan en vårdförsäkring som du betalar själv ge dig tillgång till rätt vård i rätt tid. 

Läs mer om vårdförsäkring

Flytta din pension till oss

Har du redan ett pensionssparande? Genom att samla allt på ett och samma ställe får du en bättre överblick över alla dina kommande pensionsutbetalningar. 

  • Våra kapitalförvaltare ser till att dina pengar växer 
  • Du har stora valmöjligheter, du kan själv styra eller låta oss ta hand om allt 
  • Genom att samla allting får du bästa möjliga överblick
Flytta din privata pension Flytta din tjänstepension Flytta din IPS (Individuellt pensionssparande)

Andra läser om

Fler nyheter