Gå till innehåll
Person bygger tjänstepensionpyramiden med klossar

Tjänstepension – en stor del av din framtida ekonomi

 • Genom att göra ett aktivt val till tjänstepensionen kan du maximera din pension
 • Samla din pension och få en bättre överblick över dina placeringar och avgifter
 • Vår bank erbjuder rabatt på ditt bolån när du placerar din tjänstepension hos oss

Så här funkar tjänstepensionen

Om du har tjänstepension innebär det att din arbetsgivare varje månad betalar in pengar till din pension. De flesta som arbetar har tjänstepension. Du har möjlighet att påverka din tjänstepension genom att välja bolag och förvaltningsform. Tjänste­pensionen utgör för många 25–50 % av den totala pensionen, därför kan ditt val göra stor skillnad. Det finns flera fördelar med att samla din tjänstepension hos oss:

 • Du får en samlad överblick över dina placeringar och avgifter
 • Det blir lättare att ta ut din pension när det är dags 
 • Du kan få rådgivning kring din pension 

3 steg – så flyttar du din tjänstepension

 • Få koll på din tjänstepension

  Har du haft tidigare anställningar och tjänstepensionsavtal kan du ha flera tjänstepensioner, du kan i så fall ha möjligheten att samla hela din pension hos oss. Du har också valet att välja oss enbart för kommande inbetalningar. Genom att logga in på minpension.se får du en översikt över hela din tjänstepension.

 • Kolla om du kan flytta din tjänstepension

  Det finns flera olika tjänstepensionsavtal. Vilket avtal du tillhör och/eller haft sen tidigare avgör till vilka bolag du har möjligheten att flytta. Du kan flytta tjänstepensionen inom samtliga avtal till oss förutom SAF-LO och PA16. Om du har tjänstepension utan kollektivavtal kan du i många fall byta till oss – prata med din arbetsgivare.

 • Flytta din tjänstepension

  Beroende på vilken tjänstepension du vill flytta kan det skilja varifrån du gör detta:

  ● ITP – du flyttar din tjänstepension direkt på vår sida. Vill du välja oss enbart för kommande inbetalningar gör du det här.

  ● FTP – du flyttar din tjänstepension hos Valcentralen

  ● BTP1 – du flyttar din tjänstepension hos Valcentralen

  ● PA-KFS – du flyttar din tjänstepension hos Pensionsvalet

  KAP-KL – du flyttar din tjänstepension hos Valcentralen eller Pensionsvalet

  ● Du som har icke kollektivavtalad tjänstepension kan ringa oss vardagar 08.15–16 på 0771-72 77 27 så hjälper vi dig.

Vanliga frågor om tjänstepension

 • På sikt kan det göra stor skillnad att välja rätt bolag och en bra förvaltningsform för dina pensionspengar. Vilka val du kan göra beror på hur avtalet för din tjänstepension ser ut, men ofta kan du välja mellan traditionell förvaltning eller fondförvaltning (eller båda). 

  Traditionell förvaltning

  Väljer du traditionell förvaltning är det våra kapitalförvaltare som förvaltar dina pengar och du är garanterad ett visst belopp vid utbetalningen. Skandia är kundägt och allt eventuellt överskott går tillbaka till de försäkrade. Miljömässiga och etiska hänsynstaganden är en självklar del i vår kapitalförvaltning.

  Fondförvaltning

  Väljer du fondförvaltning kan du påverka mer genom att själv välja fonder. Vi har ett kvalitetssäkrat utbud med fonder utvalda av vårt flerfaldigt prisbelönta fondanalysteam (enligt tidningen Fond­branschen).

  Med ett stabilt livbolag, starkt fondförsäkringsbolag och en prisbelönt bank skapar vi relevanta tjänster för ditt sparande, din trygghet och hälsa. 

 • Det går inte att generellt säga vad som är den bästa pensionslösningen, eftersom din pension påverkas av så många faktorer. Inkomst, kollektivavtal, förvaltningsform, bolag, avgifter etc. är saker som spelar in, liksom vilken grad av trygghet och kontroll du vill ha.

  Här kommer några tips på vägen:

  • Välj ett bolag där du tror att du kan få hög avkastning – titta både på aktuell avkastning och snittavkastning
  • Välj ett ekonomiskt starkt bolag med hög solvens (aktuell solvensgrad hos Skandia)
  • Kontrollera avgifterna, även om avkastningen är ännu viktigare
  • Fundera också på om du vill att bara kommande inbetalningar ska placeras hos oss, eller om du vill flytta med dig dina redan sparade pengar – samlar du allt hos oss får du en bättre överblick över din pension på köpet
  • Du kan tjäna på att flytta din pension om du får bättre avkastning, villkor och avgifter (flyttavgift om 0–500 kr tillkommer hos vissa bolag)

  Att välja bolag för din tjänstepension behöver inte vara särskilt svårt. Själva valet är lätt gjort när du väl har bestämt dig. Du har dessutom alltid 10 dagars ångerrätt.

 • Väljer du Skandia för din tjänstepension behöver du bara logga in med ditt BankID till pensionsöversikten för att få en överblick. 

  Har du inget BankID? Ladda ned BankID här.

  För att göra det ännu smidigare när du går i pension kan du samla allt hos oss. Läs mer om hur du kan planera för utbetalning av din pension.

 • Tjänste­pensionen utgör för många ca 25–50 % av den totala pensionen, därför kan dina val av placering göra stor skillnad på sikt.

  • Med traditionell förvaltning är du garanterad ett visst belopp vid utbetalningen
  • Med fonder kan du sprida ditt sparande för att öka dina möjligheter till en god avkastning
  • Högre avkastning ger förstås mer – en avkastning på 8 % kan ge tusenlappar mer i månaden mot en avkastning på 4 %
  • Om du har familj och väljer återbetalningsskydd och familjeskydd får du lägre pension men samtidigt trygghet
 • För oss på Skandia är det viktigt att vara öppna med räntor och rabatter, därför berättar vi gärna för våra kunder om vad som påverkar rabatten och hur du kan påverka din ränta.

  Eftersom pension är en av våra hjärtefrågor – i synnerhet tjänstepension – känns det helt rätt att premiera alla som har tjänstepension hos oss. Därför får du rabatt på ditt bolån om du och ev. medsökande har tjänstepension hos Skandia eller flyttar den till oss.

  Två bra saker med att ha tjänstepension och bolån hos oss är att du får en bättre överblick och att du slipper omförhandla ränterabatten. Dessutom kan du lita på att du får samma ränta som din granne om era förutsättningar är desamma.

 • Om något skulle hända dig finns det två olika skydd för din familj:

  • Återbetalningsskydd
  • Extra efterlevandeskydd

  Skydden ger trygghet, men gör samtidigt att din pension blir lägre. Är du ensamstående utan barn har du ingen anledning att välja återbetalningsskydd eller familjeskydd, eftersom det finns särskilda regler för vem som får dina pengar.

  Återbetalningsskydd
  • Dina förmånstagare (till exempel maka/make, sambo, registrerad partner eller barn) får dina pensionspengar om du skulle dö
  • Om du dör innan pensionsutbetalningen har påbörjats kommer dina intjänade pensionspengar att betalas ut till förmånstagare i 5 år
  • Om du dör efter det att en sk livsvarig utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare och upphör senast 20 år efter det att ålderspensionen började betalas ut
  • Om du dör efter det att en tidsbestämd utbetalning har påbörjats fortsätter utbetalningarna till din/dina förmånstagare under den tid som återstår av den avtalade tiden

  Väljer du bort återbetalningsskyddet får inte din familj dina pensionspengar om du skulle dö, utan pengarna går i stället till andra pensionssparare (som inte heller har återbetalningsskydd).

  Återbetalningsskyddet kostar inget extra – men din egen pension blir lägre. Det beror på att du går miste om de pengar som kommer från andra pensionssparare som dött och som inte har haft något återbetalningsskydd.

  Extra efterlevandeskydd
  • Är ett extra skydd för din familj utöver återbetalningsskyddet 
  • Dina förmånstagare får extra utbetalningar om du skulle dö innan du fyllt 65 år
  Hälsofrågor

  Du som väljer återbetalningsskydd eller extra efterlevandeskydd  kan behöva fylla i några frågor om din hälsa.

  Vad menas med förmånstagare?

  Förmånstagare är de som får dina pengar om du dör. Förmånstagare betyder i första hand maka/make, registrerad partner eller sambo. I andra hand arvsberättigade barn, men inte barnbarn. Du kan ändra ordningsföljden mellan dessa, men aldrig välja någon utomstående till förmånstagare.

Alla frågor och svar

Vi kan hjälpa dig att flytta din tjänstepension

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedanför så ringer vi dig.

Så här använder vi dina personuppgifter när du är kund hos oss.

Vi får in mycket skräppost från spam-robotar. Bocka i rutan för att hjälpa oss skilja dig från en robot.

Bocka i rutan för att visa att du inte är en robot!
Något gick fel när formuläret skulle skickas.