Gå till innehåll

Snart dags att gå i pension? Saker att tänka på och fällorna att undvika

70 är det nya 50 men många underskattar hur länge man ska leva livet som pensionär. Vår pensionsekonom Mattias Munter berättar hur du kan undvika de tre vanligaste misstagen när du planerar ditt pensionsuttag. – Genom att optimera uttagen kan de totala inkomsterna under pensionstiden öka, säger han.

Man sitter i stol med läsplatta

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet.

Så fantastisk har hälsoutvecklingen varit. Men utveckling gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år vilket kan ge tusentals kronor mindre i plånboken varje månad för den som väljer att pensionera sig innan riktåldern. 

– Att jobba till riktåldern har precis som eget sparande en tveklöst positiv effekt på pensionerna. Det gäller därför att planera för oförutsedda händelser i livet genom att skapa sig en krockkudde men också ge sig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär, säger vår pensionsekonom Mattias Munter i senaste avsnittet av vår podd ”En påse pengar”.

Fälla 1: För låg risk

Det finns några vanliga fällor många går i när de närmar sig pensionsåldern och ska planera pensionsuttagen. Fällor som i många fall kan undvikas.

För det första ska man inte sänka placeringsrisken för mycket och för tidigt. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen eller mer.

– Självklart ska man inte spekulera vilt med sitt pensionskapital, men det kan vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär, säger Mattias.

Fälla 2: För snabbt uttag

För det andra glömmer många att planera för ett långt och aktivt liv. De tittar kanske på hur länge släktingar från tidigare generationer levt och planerar utifrån det.

– Många underskattar hur många år man ska leva livet som pensionär och tar ut pensionen på väldigt kort tid, säger Mattias.

– Den allmänna pensionen räcker alltid resten av livet men för tjänstepension och privata pensioner finns möjligheten att ta ut pensionssparandet på så kort tid som fem år. Här finns en uppenbar risk att lockas av en hög pension under ett fåtal år för att sedan upptäcka att bara den allmänna pensionen finns kvar att leva på. För de flesta kommer den delen att motsvara mindre än hälften av lönen man hade när man slutade jobba vilket inte är mycket att leva livet för som pensionär, säger Mattias.

Pensionsvalen att ha koll på – innan du går i pension

Fälla 3: För hög skatt

Ett tredje fälla du om möjligt bör undvika är skatterelaterat.

– Att ta ut pensionskapitalet på kort tid kan också leda till onödigt hög inkomstskatt. Att ta ut pensionen i rätt tidpunkt och planera för ett långt och aktivt liv gör också att skattetrycket blir bättre fördelat över tiden som pensionär, säger Mattias.

Fler saker att tänka på

Skaffa överblick

Det gäller att få koll på hela pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Efter ett yrkesliv kan man ha tjänstepension hos flera olika pensionsbolag. Om du har din pension samlad på ett ställe blir det enklare att få en överblick både på placeringarna och utbetalningar. Idag är det enklare än någonsin att samla sitt pensionskapital för den som vill.

Din pension påverkas av bland annat pensionsålder, utbetalningstid och efterlevandeskydd. I vår guide kan du, som är anställd, egenföretagare eller redan pensionär, få ett hum om hur stora delar det handlar om – och få hjälp till nästa steg.

Pensionsvalen att ha koll på – innan du går i pension

Kraften i att jobba längre

Du som börjat planera för att gå i pension och inte är nöjd med pensionsnivån kan fundera på om det finns annat sparande eller tillgångar som du kan använda för att komplettera pensionen. Om inte kvarstår alltid alternativet att försöka stanna kvar på arbetsmarknaden. I vår rapport ”Pensionsåldersdilemmat” visar vi på kraften i att jobba något år extra. Det kan handla om tusentals kronor extra i pension varje månad.

Jobba längre eller spara mer – vad tjänar du mest på?,

 

Tänk på

En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.     

Andra läser om

Fler nyheter