Gå till innehåll

Viktiga saker att tänka på när räntorna höjs

Hur kommer ränteläget påverka ditt bolån? Vilken räntenivå ska du räkna med framåt? Vad innebär detta för plånboken? Vågar du köpa en ny bostad nu? Vi svarar på några vanliga frågor om hur du kan tänka rörande bolånet.

Kvinna pratar i telefon vid skrivbord

Hur mycket mer kommer ett lån att kosta?

Många förbereder sig för ökade boendekostnader men vilken räntenivå kan man räkna med på sikt? Historiskt har rörliga boräntor följt reporäntan ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att reporäntan höjs.

imagejic7w.png

Skandias snittränta de senaste 12 månaderna har legat klart lägre än både marknadens och de fyra svenska storbankernas. Att flytta bolånet till oss är enkelt och ofta finns det mycket pengar att spara. Se vilken ränta du kan få hos oss.

Kommer jag ha råd att bo kvar?

När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Samtidigt innebär höjda räntor att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt, som fritidsaktiviteter och semestrar. Det kan vara en bra idé att redan nu börja spara mellanskillnaden till en ”räntebuffert”. Hitta rätt sparande för dig här.

Ska jag amortera?

När du amorterar på ditt bolån betalar du av din skuld, vilket i sin tur innebär lägre räntekostnader. Amortering är alltså ett sätt att spara pengar, vilket gynnar dig om bostadspriserna faller och räntorna stiger. Har du möjlighet att amortera mer än vad du redan gör kan det alltså vara en god idé. Läs mer om amortering.

Vågar jag köpa bostad nu?

Ökade räntekostnader kommer säkerligen ha effekt på bostadspriserna. Äger man en bostad idag och vill köpa en ny kan man trösta sig med att man säljer och köper i samma marknad. De som ska köpa sin första bostad kan glädja sig åt att priserna eventuellt går ner något.

Gör en noggrann kalkyl över vad du är beredd att lägga på ditt boende. Titta inte enbart på vad lånet skulle kosta idag utan räkna på vad en räntehöjning innebär, var går din smärtgräns? Se också till att du har utrymme för oväntade utgifter i din ekonomi, vad händer till exempel om värmepannan går sönder eller om du blir sjukskriven en period? Kom gärna igång med ett buffertsparande.

När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid. Här ser du direkt vilken ränta du kan få hos oss.

Hur hittar jag bästa räntan?

Nu är det ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst.

Allt fler hittar till Skandias bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor - där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav. Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma.

Att flytta ditt bolån är enklare än någonsin. Du behöver bara fylla i en ansökan på vår hemsida – sedan sköter vi resten inklusive lösen av befintligt bolån. Börja med att se vilken ränta du kan få här.

Räkna ut din bolåneränta här!

Kr
%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har din tjänstepension hos oss
Belåningsgrad:
Lånebelopp:

Din rabatt

 • Din rabatt motsvarar 


Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.


Månadskostnad efter skatteavdrag:

 • Räntebelopp
  Amortering %

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  Kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag
*Effektiv ränta 1,54 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 1,53 % motsvarar en effektiv ränta på 1,54 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 7 060 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 3 319 560 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet