Gå till innehåll

Viktiga saker att tänka på när räntorna höjs

Riksbanken höjer styrräntan. Hur kommer ränteläget påverka ditt bolån? Vilken räntenivå ska du räkna med framåt? Vad innebär detta för plånboken? Vågar du köpa en ny bostad nu? Vi svarar på några vanliga frågor om hur du kan tänka rörande bolånet.

Kommer boräntorna stiga ytterligare?

Historiskt har rörliga boräntor följt Riksbankens styrränta ganska väl och man bör därmed räkna med att boräntorna höjs i takt med att styrräntan höjs.

Med dagens räntehöjning ligger den svenska styrräntan nu på 3 procent. Senast vi var uppe på de nivåerna var 2008. Bedömning är nu att räntan ska fortsätta att höjas under våren. Mest troligt, utifrån Riksbankens perspektiv, är i så fall en höjning med 0,25 procentenheter i april, med viss sannolikhet för ytterligare en höjning därefter.

– Det som avgör ifall Riksbankens ränteprognos kommer hålla är utvecklingen för inflationen under våren, säger vår makroekonom Johan Lundqvist. Läs hans kommentar om räntehöjningen här.

Se aktuella bolåneräntor här.

Hur ska jag tänka som bolånetagare?

Som bolånetagare får man ha med sig att högre räntor hör till det nya ekonomiska landskapet. För bolånetagare blir det viktigt att förbereda sig genom att stresstesta den egna plånboken.

När du beviljas bolån kan du känna dig trygg med att banken alltid räknar med att låntagaren ska klara ett tuffare ränteläge. Osäkerhet kring ränteläget samt stora svängningar i energikostnader innebär att många behöver ta ställning till hur det påverkar ekonomin i övrigt, som fritidsaktiviteter och semestrar. Det kan vara en bra idé att redan nu börja rusta sig med en sparbuffert. Hitta rätt sparande för dig här.

Ska jag binda räntan?

Då de bundna bolåneräntorna började stiga redan i början av året anser många att det inte längre är en bra idé att binda sitt bolån. Det finns dock inget rätt eller fel, du bör alltid utgå från din egen situation. Om du har små marginaler i din privatekonomi för ökade ränteutgifter kan det vara skönt att veta exakt vad du kommer betala varje månad för ditt bolån. Läs mer om hur våra kunder väljer att binda sina bolån.

Ska jag amortera?

När du amorterar på ditt bolån betalar du av din skuld, vilket i sin tur innebär lägre räntekostnader. Amortering är alltså ett sätt att spara pengar, vilket gynnar dig om bostadspriserna faller och räntorna stiger. Har du möjlighet att amortera mer än vad du redan gör kan det alltså vara en god idé.

Enligt nuvarande regler kan vi bara bevilja undantag för amortering vid särskilda skäl – så som arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall. Läs mer om amortering.

Hur stort ränteavdrag kan jag göra?

Dina räntekostnader för ditt bolån är avdragsgilla, du får alltså tillbaka en del av det du betalat i ränta. För räntekostnader upp till 100 000 kronor får du dra av 30 procent per person efter eventuella kapitalinkomster, och därefter 21 procent. Viktigt att ha i åtanke nu när räntorna snabbt stiger är dock att det är fler som kommer komma över räntekostnader på 100 000 kr vilket alltså innebär reducerat ränteavdrag. Så funkar ränteavdrag för bolån.

Vågar jag köpa bostad nu?

Ökade räntekostnader kan innebära att bostadspriserna fortsätter ner under hösten. Äger man en bostad idag och vill köpa en ny kan man trösta sig med att man säljer och köper i samma marknad. I oroliga tider är det vanligt att fler väljer att sälja sin bostad innan de köper en ny. De som ska köpa sin första bostad kan glädja sig åt att priserna eventuellt går ner något. 
 
Gör en noggrann kalkyl över vad du är beredd att lägga på ditt boende. Titta inte enbart på vad lånet skulle kosta idag utan räkna på vad en räntehöjning innebär, var går din smärtgräns? Se också till att du har utrymme för oväntade utgifter i din ekonomi, vad händer till exempel om värmepannan går sönder eller om du blir sjukskriven en period? Kom gärna igång med ett buffertsparande.

Hur hittar jag bästa räntan?

Det blir nu ännu viktigare att se över sin ränta, för att säkerställa att man inte betalar onödigt mycket för sitt boende. Hos de flesta banker behöver man vara en duktig förhandlare för att få rabatt på sitt bolån. Vi tycker inte att det är schysst. 

Allt fler hittar till Skandias bolån och vår transparenta prismodell med en av marknadens lägsta bolåneräntor - där du slipper jobbiga förhandlingar, omförhandlingar och hårda helkundskrav.Hos oss kan du lita på att du får samma rabatt som din granne om era förutsättningar är desamma. 

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt. Vi hjälper dig såklart med flytten! När man skaffar bolån i Skandia får man en bra bolåneränta över tid.

Inte kund än - se vad din bolåneränta skulle bli här!

Räkna ut din bolåneränta här!


Det ger dig extra rabatt på bolånet!

Det ger dig extra rabatt på bolånet!

%

Din boränta beror på

 • Hur mycket du lånar 
 • Bostadens värde
 • Om du har tjänstepension hos oss
 • Om bostaden har energiklass A-B
Din ränta
Effektiv ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Din rabatt
Lånebelopp
Belåningsgrad
Månadskostnad
efter skatteavdrag
Din rabatt
Din ränta

Så här har vi räknat

 • Återbetalningstid 50 år, samma amorteringsbelopp varje månad
 • Månadsvis betalning (totalt 600 avbetalningar)
 • Betalning via autogiro, och därmed inga aviavgifter
 • Ingen uppläggningsavgift

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inklusive avgifter. Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift eller andra extrakostnader om du använder autogiro. Anledningen till att räntorna ändå skiljer sig åt är att räntan betalas månadsvis, och den nominella räntan baseras på årsränta.

Belåningsgrad

 • Räntebelopp
  Amortering (minst %,  kr)
  kr

  Vid belåningsgrad över 70 % ska 2 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad över 50 % upp till och med 70 % ska 1 % av total skuld i bostaden amorteras per år.

  Vid belåningsgrad som högst är 50 % kan amorteringsfrihet beviljas med max 5 år i taget.

  Vid skuldkvot som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten tillkommer 1 % amortering per år, oavsett belåningsgrad. Läs mer här

  kr

  Fyll i dina övriga boendekostnader, t ex driftskostnader, månadsavgift, fastighetsavgift och tomträttsavgäld. 


  • Total månadskostnad
  • Skatteavdrag
  • Efter skatteavdrag

*Effektiv ränta 4,69 %

Effektiv ränta är den totala kostnaden för lånet, inkl. avgifter. Vår bästa ränta just nu 4,59 % motsvarar en effektiv ränta på 4,69 %.

Hos oss betalar du ingen uppläggningsavgift för bostadslån och betalar du med autogiro tillkommer inte heller några andra extra kostnader. 

Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med tecknad tjänstepension, en bindningstid på 3 månader, en belåningsgrad på upp till 60 % av bostadens värde, ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 40 %, ett lånebelopp 2 400 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 13 180 kr (inkl. amortering om 4 000 kr) och en total kreditkostnad om 5 158 620 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet