Gå till innehåll

Sommar, sol, semester – och skärmbråk med barnen? Så här löser du det

Inte minst under sommaren finns risken att skärmtid blir en källa till konflikt för många familjer, är det värt att ta fighten? Hur mycket skärm ska barnen få använda, och hur sätter man gränser på ett bra sätt? Så här får du till ett bra skärmsnack.

– Jag tycker absolut att det är värt att ta fighten om skärmtid, säger Jana Söderberg, samtalsterapeut och coach för Motivationslyftet i en film på temat som Skandias stiftelse Idéer för Livet har tagit fram.

Idéer för livet har som mål att bidra till bättre hälsa och ökad trygghet för barn och unga. Som ett led i detta har de skapat en digital stödbank för föräldrar. Här finns en rad filmer med råd och tips kring hur man lättare kan prata om viktiga, men ibland svåra områden, som ensamhet, stillasittande, tonårsrelationer – och skärmtid.

Okej att tjata

För samtidigt som skärmar är en del av vår vardag, kan för mycket skärmtid medföra flera fysiska hälsorisker, som stress, dålig sömn och för mycket stillasittande. Forskning säger att det optimala är ca två timmar per dag, det är vad vi klarar av utan att bli stressade, lyfter Jana i filmen. Ändå ser 6 av 10 barn på skärm minst 3 timmar per dag, enligt SCB.

Samtidigt är det inte lätt att avstå från skärm, det är lätt att bli närmast beroende.
– Mobiler är en källa för dopaminproduktion då de ger snabba belöningar. När vi tar bort dessa upplever hjärnan att något som är livsviktigt har tagits bort, och då reagerar vi med aggressivitet, förklarar Jana i filmen.

Därför är det är viktigt att vi som föräldrar uppträder som just föräldrar och inte som kompisar i den här frågan, påpekar Jana.
– Det ingår i föräldraskapet att tjata om viktiga saker och införa positiva vanor som fungerar i längden, säger hon.

Här är Janas 4 tips för ett bättre samtal om skärmar med ditt barn:

1. Skapa gemensamma regler - tillsammans

Passa på nu innan semestern att komma överens om både när man får och när man inte får använda skärm i sommar. Ha hellre färre än för många regler i början. Tillåt till exempel en timme skärm efter träning, men bestäm att ingen i familjen ska ha skärmar när ni äter middag eller från en timme innan sänggående.

2. Hjälp ditt barn till ett rikt fritidsliv

Försök skapa andra beteenden för ditt barn i stället för mobilen – den åker ofta fram för att man är uttråkad. Det behöver inte vara storslagna planer, kanske kan ni spela boll, bada eller spela brädspel? Eller varför inte fixa en picknick – och flytta in den i vardagsrummet om det ösregnar? Involvera ditt barn och lyssna in deras idéer.

3. Hjälp ditt barn att planera

Se till att dina barn stänger av skärmen minst en timme innan läggdags. Trots att det är sommarlov kan det vara bra att ta en paus från sociala medier för att få återhämtning. Det kan därför vara välbehövligt att låta mobilen ligga i ett annat rum under natten, så att de inte blir frestade att kika på den om det vaknar.

4. Lev som du lär

Det är också viktigt att vi vuxna är goda förebilder när det gäller skärmtiden. Om barnen ser att du sitter med tv, mobil eller dator hela kvällen, så är det svårt för dem att förstå varför just de ska stänga av.

Se hela filmen här.

Här hittar du fler filmer som Idéer för Livet tagit fram, med råd och tips om hur familjen lättare kan prata tillsammans om viktiga, men ibland svåra, områden.

 

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet