Gå till innehåll

Gick från hopplöshet till en framtid

Många människor får aldrig en chans att komma in på arbetsmarknaden. Men vid TalangAkademin lever hoppet.– Vi ser människor för deras styrkor – inte brister, säger Stig-Arne Bäckman på TalangAkademin som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet.

Två ungdomar

Skandias stiftelse Idéer för livet strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. Stiftelsen fungerar som katalysator genom att stötta förebyggande insatser för barn och unga. TalangAkademin är bara ett av många projekt som har fått hjälp av Idéer för livet.

– När människor får visa vad de kan stärks både deras motivation och självförtroende. För en individ kan ett jobb innebära att man går från hopplöshet till att se en framtid, säger Stig-Arne Bäckman på TalangAkademin och hyllar Skandias stiftelse Idéer för livet.

22-åriga Tuyishime Ndungutse kom till Sverige från Rwanda för mindre ett år sedan. Sedan dess har han fått kämpa hårt med studier i svenska och jobb som cyklande matbud. 

– Jag pluggade och jobbade samtidigt. Livet var väldigt tufft då och det fanns inte tid över för något annat. Men man måste kämpa för att komma någonstans, säger han.

Praktik gav fast anställning

Småningom fick Tuyishime Ndungutse kontakt med TalangAkademin som hjälpte honom att komma i kontakt med en potentiell arbetsgivare. I dag arbetar han med trädgårds- och parkskötsel i Sundbyberg.

– Jag fick praktik där och när den var slut blev jag erbjuden en anställning. Jag skulle nog inte ha klarat mig så bra om jag inte hade kommit i kontakt med TalangAkademin. 

Chans att förbättra sin livssituation

Vid TalangAkademin får nyanlända, långtidsarbetslösa, personer med psykisk ohälsa och andra som har svårt att få jobb en chans att visa vad de går för. De flesta kommer via kommunen eller Arbetsförmedlingen och erbjuds en validerad praktik som många gånger leder till ett arbete. I dag finns TalangAkademin i Sundbyberg, Huddinge och Frölunda där verksamheten går under namnet CentrumAkademin. 

– Nästan 50 procent av de som har gjort praktik via oss på TalangAkademin har fått jobb eller påbörjat studier. Övriga har i många fall fått viktiga erfarenheter och fått kraft att förbättra sin livssituation, avslutar Stig-Arne Bäckman.

Om Skandias stiftelse Idéer för Livet

Idéer för Livet är en stiftelse som strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. Stiftelsen har funnits i 35 år och har stöttat fler än 4 500 projekt. Idéer för livet agerar som en katalysator för att skapa fler och effektivare förebyggande insatser mot barn och unga genom att: 

  • Stötta lokala projekt med förebyggande insatser riktade till barn och unga
  • Utveckla metoder och verktyg som gör det lättare för projekt att växa och skala upp sin verksamhet
  • Initiera och stödja forskning i samarbete med ledande universitet och högskolor 
Ta reda på mer om stiftelsen Idéer för Livet

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet