Gå till innehåll

Här får ditt barn chans att vara sig själv

Känner du någon som har en särskild begåvning? På Brainpool får människor växa och utvecklas. De är bara ett av många projekt som stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet.– Jag skulle önska att en sådan organisation hade funnits när jag var yngre, säger 22-åriga läkarstudenten och föreläsaren Hanna Larsson.

Två ungdomar ligger på ryggen på en basketplan

Brainpool är ett community för unga med intellektuella intressen i samverkan med goda förebilder, akademi och näringsliv. De stöttas av Skandias stiftelse Idéer för livet som strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. De fungerar även som en katalysator genom att stötta förebyggande insatser för barn och unga. 

– Vi ger dessa ungdomar en intellektuell utmaning, en social samhörighet och ett psykiskt välmående. Ungdomarna som kommer hit är otroligt skärpta och de älskar att ta del av ny kunskap, säger Stina Boman Wittich, grundare av Brainpool. 

Uppskattar Idéer för Livet

Varje vecka arrangerar Brainpool föreläsningar på Zoom fyllda med kunskap, personliga inspiratörer och diskussioner. Det kan handla om allt från professorer som föreläser om svarta hål till diskussioner om aktiv dödshjälp, rymden, filosofi, matematik och framtiden.

– Vi erbjuder inspiration, gemenskap och en möjlighet för ungdomar att utveckla sin egen potential genom att bygga relationer med näringsliv och arbetsmarknad, säger Stina Boman Wittich och betonar att de uppskattar det som Skandias stiftelse Idéer för livet har gjort för Brainpool.

Hanna Larsson kom i kontakt med Brainpool för några år sedan, men redan på dagis märkte hon att någonting var lite annorlunda. 

– Jag hade en stark känsla för moral, för vad som var rätt och vad som var fel. Jag tyckte att det var jobbigt när andra barn bröt mot regler. Jag bar på en känsla av att vara annorlunda och hade svårt att nå fram till de andra barnen, säger Hanna Larsson. 

I dag är Hanna Larsson 22 år. Hon studerar på läkarprogrammet, forskar och skriver. När hon ser tillbaka på sina skolår innan universitetstiden önskar hon att det hade funnits en plats hon kunnat besöka för att få utlopp för sina intellektuella intressen. 

– På så vis hade jag kunnat undvika flera år av psykisk ohälsa, säger Hanna Larsson. 

Föreläser för medlemmar

Vid sidan av sina medicinstudier genomför hon föreläsningar för medlemmar i Brainpool. Temat varierar, men det kan exempelvis handla om hur man tar sig igenom grundskolan när den känns meningslös.

– Skolan innan universitetsvärlden kan vara tuff för den som söker djupare kunskap än den som normalt förmedlas. I grundskolan och på gymnasiet förväntas man passa in i en mall och det uppskattas inte att man har särskilda intellektuella intresseområden, avslutar Hanna Larsson. 

Om Skandias stiftelse Idéer för Livet

Idéer för Livet är en stiftelse som strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. Stiftelsen har funnits i 35 år och har stöttat fler än 4 500 projekt. Idéer för livet agerar som en katalysator för att skapa fler och effektivare förebyggande insatser mot barn och unga genom att: 

  • Stötta lokala projekt med förebyggande insatser riktade till barn och unga
  • Utveckla metoder och verktyg som gör det lättare för projekt att växa och skala upp sin verksamhet
  • Initiera och stödja forskning i samarbete med ledande universitet och högskolor 
Ta reda på mer om stiftelsen Idéer för Livet

Andra läser om...

Till nyhetsarkivet