Gå till innehåll

Hohoho! I år kommer tomten med ett sparande i julklapp – till dig själv

Jul, lugn och lediga dagar är runt hörnet. Kanske är du sugen på att unna dig något extra? Vi har bästa tipset – ge dig själv ett sparande i julklapp! Här förklarar vi varför vi älskar månadssparande och listar våra bästa knep.

Fortsätt spara – eller kom igång i dag

Kanske är du redan en van sparare, härligt! Ett tips är då att om möjligt öka på ditt månadssparande lite under 2023.

Om du inte redan har ett månadssparande, passa på att lägga upp en plan som känns rimlig för dig för 2023 – och om möjligt kom igång redan i dag. Låt sedan sparandet trumma på, månad efter månad, år efter år.

En riktigt bra grej med att månadsspara är nämligen att lite mindre belopp kan växa till stora summor med tiden och ränta på ränta-effekten.

Hur mycket behöver du spara för att nå ditt mål? Räkna här.

Extra knuff med snöbollseffekten

Ränta på ränta-effekten, vad är det? Jo, det är inte för inte som Albert Einstein en gång kallade det för ”världens åttonde underverk”. Det brukar också ofta kallas snöbollseffekt och gör att även små belopp på sikt kan växa till stora summor.

Om du till exempel sparar 1 000 kronor i månaden kan du på 35 år och med 4 procents årlig avkastning få ihop över 900 000 kronor.

Om du kan spara 2 000 kronor varje månad kan du med motsvarande värdeökning och tid bygga upp en summa på över 1,8 miljoner kronor.

Wow.

Mer om hur ränta på ränta-effekten funkar

Automatisk överföring, månadssparandets bäste vän

En fiffig sak är att månadsspara via en automatisk överföring så snart lönen kommer in på kontot. Då behöver du inte ta ett aktivt beslut att spara varje månad.

Ett bra mål är att spara ungefär fem till tio procent av din lön. Sedan kan du i framtiden öka sparandet genom att lägga hälften av kommande löneökningar på sparande och resten på roliga saker här och nu.

Hur når du ditt sparmål? Räkna på ditt sparande här.

Börja spara med garanti

Har du varit orolig för svängningarna på börsen den sista tiden? Då kan ett sparande med garanti vara något för dig. Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning ger möjlighet att spara långsiktigt där pengarna placeras i allt från mer traditionella aktier och obligationer till spännande startups, miljöteknik, höghastighetståg och solenergi.

Traditionell förvaltning innebär att vi sköter förvaltningen åt dig. Vi placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa möjliga sätt. Tack vare den så kallade återbäringsräntan fördelas avkastningen jämnare över tiden, så att de tillfälliga upp- och nedgångarna blir mindre kännbara för dig som kund.

Eftersom man aldrig kan veta vad som händer i framtiden ger sparformen dig även en trygghet i form av en garanti. Du kan alltså aldrig få tillbaka mindre än det garanterade beloppet!

Spara med garanti - läs mer och kom igång här!

Bygg en buffert - missa inte våra sparkonton

En buffert till oförutsedda utgifter skapar trygghet hos de flesta. Att ha sin buffert på ett sparkonto utan bindningstid är tryggt och säkert. 

Vår generella rekommendation är 2–3 månadslöner efter skatt, men vilket belopp som är rimligt för just dig beror t.ex. på vilken typ av bostad du har, om du har en partner att dela utgifterna med och om ni har barn eller ej. 

Sätt upp ramarna för din buffert och använd den bara när du verkligen måste. Med ett sparkonto hos oss har du fria uttag och slipper bindningstid. Vi fick nyligen utmärkelsen "Årets sparkonto" av Privata affärer och nu får du en ränta på 2,0% hos oss.

Läs fler tips för ditt buffertsparande här - och öppna ett sparkonto här!

Självklart gäller insättningsgarantin

Vårt sparkonto och fasträntekonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden för utbetalning inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för insättningar kopplade till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, erhållet avgångsvederlag och erhållen försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor. För mer information läs mer här.

Vad kan ett månadssparande ge?

Hoppsan, ett fel uppstod

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras  kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Andra läser om

Se fler nyheter