Gå till innehåll
Världskarta

Placeringsutsikter oktober 2022: Risk att det blir sämre innan det blir bättre

Skenande inflation och historiskt stora räntehöjningar har försvagat konjunkturen och lett till betydande nedgångar på de finansiella marknaderna i år. De ekonomiska utsikterna i närtid är svaga. Det finns därför en risk att det blir sämre innan det blir bättre. Men det skapar även möjligheter för den långsiktige.

Läs senaste placeringsutsikter Läs senaste placeringsutsikter (PDF)

Portfölj: Trots nedgångarna – ingen lågkonjunktur i börskurserna

Den kanske viktigaste frågan för en investerare är vad som är ”inprisat” i aktiekurserna – det vill säga: Vad har marknaden redan tagit höjd för? Eftersom flertalet börsindex har backat med 15-20 procent i år kan vi anta att en viss del av oron i omvärlden redan är inbakad i kurserna – men stämmer det? Även om det är svårt att ge ett konkret svar på den frågan, kan vi dissekera årets nedgångar och åtminstone komma ett steg närmare.

Läs artikeln

Makro: Fortsatt högkonjunktur inget alternativ

Sällan har de ekonomiska förutsättningarna ändrats så snabbt och så mycket som i år. Vid årsskiftet var det upplagt för ännu ett år med hög ekonomisk tillväxt i världsekonomin. Det dröjde dock inte länge förrän det blev uppenbart att inflationen skulle sätta käppar i hjulen – i fler länder än USA dessutom. Sedan kom Rysslands krig i Ukraina och den europeiska energikrisen. När vi nu blickar framåt är det mot en osäker vinter där flertalet länder kommer balansera på gränsen till lågkonjunktur, och många kommer trilla dit.

Läs hela artiklen

Marknadsöversyn: Fokus på valutans påverkan på avkastningen

I Placeringsutsikter gör vi en bedömning av den långsiktiga avkastningspotentialen på världens sju aktiemarknader.

Under 2022 har växelkursförändringar haft osedvanligt stor påverkan på avkastningen. För svenska sparare handlar det om en gynnsam effekt för samtliga aktiemarknader med undantag för den japanska. Medan de flesta börser har gått ner – i vissa fall ordentligt – under året har alltså smällen mildrats av att svenska kronan har försvagats. 

Läs hela artiklen

Fördjupning: När lättar inflationen?

Från att ha betraktats som utrotad fram till för bara något år sedan är den höga inflationen idag ett centralt problem i nära nog hela världen. Från centralbankshåll är budskapet dessutom tydligt: Förhöjd inflation kommer inte tolereras. Konkret innebär det att räntorna kommer fortsätta höjas och förbli höga fram till dess att vi får övertygande signaler om att inflationen är på väg mot målet. Det ser emellertid ut att dröja. Frågan är när vi kan förvänta oss att inflationen lättar på allvar.

Läs hela artiklen

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist 600x300.jpg

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i augusti 2022 bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Global Exponering
 2. Schroder Global Energy Transition
 3. Skandia Nordamerika Exponering
 4. Skandia Time Global
 5. Skandia USA

Tänk på! Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Läs mer här

 1. Skandia Försiktig
 2. Lynx Dynamic
 3. Schroder China Opportunities
 4. Skandia Balanserad
 5. Carnegie Likviditet

Tänk på! Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.