Gå till innehåll
Världskarta

Fortsatta nedgångar eller återvunnen optimism?

Den svängiga utvecklingen på världens börser fortsätter. Efter en stark återhämtning under mars har ledande börsindex rört sig nedåt under april. Förutom Rysslands krig i Ukraina är det fortsatt oro för inflation och räntehöjningar som håller uppe nervositeten. Det är också samma faktorer som avgör ifall nedgångarna accelererar eller om optimismen letar sig tillbaka.

Läs senaste marknadsbrevet

Första räntehöjningen av flera avklarad

Efter att Riksbanken under förmiddagen meddelade att reporäntan höjs med 0,25 procent, är den svenska höjningscykeln nu igång. Vi bör dessutom vara inställda på att räntan nu kommer höjas i ett tämligen högt tempo framöver. Till följd av svenska folkets höga skuldsättning kan det bli kännbart på sina håll.

Läs artikeln

”Normaliserad” tillväxt men hotande inflation

Under årets första månader har utsikterna för världsekonomin sänkts kontinuerligt. Men trots alla utmaningar, så väntas global BNP växa i en takt i år som får anses vara normal. Samtidigt blir den höga inflationen alltmer kännbar. På lite sikt kan vissa centralbanker hamna i ett läge där de tvingas välja mellan att bekämpa inflationen eller värna om konjunkturen och jobben. Det är en ytterst besvärlig avvägning som det var länge sedan vi ställdes inför.

Läs artikeln

Experternas bästa tips

Få våra bästa spar- och placeringstips först!

Börja prenumerera på våra Marknadsbrev och Placeringsutsikter idag och var först med att få våra ekonomers analys av marknaden och spar- och placeringstipsHelt gratis och direkt i din inkorg. Hur vi använder din mejladress

Hoppsan!

Något gick fel. Kolla att du fyllt i allt rätt och testa igen.

Johan Lundqvist är makroekonom på Skandia. Han arbetar med konjunktur- och placeringsbedömningar.

Twitter: @j_lundqvist1

Handla med fonder och aktier

Fondtoppen – mest köpta och sålda fonderna

De mest köpta fonderna i april 2022 bland våra utvalda fonder

 1. Skandia Global Exponering
 2. Skandia Nordamerika Exponering
 3. BlackRock Natural Resources
 4. Lynx Dynamic
 5. Skandia Kortränta

Tänk på! Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar. Läs mer här

 1. Skandia Försiktig
 2. Skandia Balanserad
 3. Carnegie Fastighet Norden
 4. Morgan Stanley US Advantage
 5. Skandia Småbolag Sverige

Tänk på! Topplistan bör inte användas för att fatta enskilda investeringsbeslut. 

Handla med aktier – när och var du vill

Handla aktier med våra smarta verktyg och kunniga aktiemäklare. Vi gör det enklare för alla att handla med aktier, genom våra smarta verktyg och med hjälp av våra kunniga aktiemäklare.

 • Fast pris 69 kr för affärer upp till 250 000 kr
 • Aktier, fonder och andra värdepapper på Nasdaq, NGM och NDX 
 • Få koll på marknaden med Skandia Trader
Vi gör det enklare

Tänk på

Tänk på att informationen på denna sida inte är avsedd som investeringsrådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden. Om du vill ha personlig rådgivning utifrån dina individuella förutsättningar rekommenderar vi att du kontaktar en rådgivare på Skandia. Bolaget har inget ansvar för eventuella åtgärder som vidtagits enbart på grundval av detta material. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder eller andra finansiella instrument kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.